Екстремизмът набира сила в Германия

Германците се тревожат от ръста на насилието на расова основа
16 юли 2015 21:44, Елка Василева
80
Екстремизмът набира сила в Германия
Снимка: архив, Reuters

По данни на службата за защита на Конституцията броят на насилствените действия във ФРГ, извършени по дясноекстремистки мотиви, е нараснал за една година с 24 процента. В Мюнхен обаче съдебният процес срещу дясноекстремисткото Германско движение за съпротива (ГДС) продължава вече три години, а Конституционният съд в Карлсруе не бърза да забранява неонацистката Националдемократическа партия (НДП), пише Евгений Григориев в "Независимая газета".

Странна история се случи в Берлин. Един 48-годишен мъж - учител по музика, миналия четвъртък се прехвърли с въжена стълба през оградата на федералното канцлерство и хвърли по зданието бутилка със запалителна смес. Подпалвачът веднага бе заловен. При обиска в дома му бяха намерени листовки на ГДС.

Беше установено, че по-рано той се е опитвал по подобен начин да подпали Аденауер хаус, където се намира централата на управляващия Християндемократически съюз (ХДС), редица сгради на Бундестага и даже президентския дворец "Белвю". Опитите за палежи са били пресечени и не се е стигнало до щети. Повече подробности обаче вероятно няма да бъдат изнесени.

В понеделник предполагаемият терорист бе открит мъртъв в килия в следствения затвор "Моабит". Официалната версия е самоубийство. Неизяснено обаче остава какво представлява ГДС и не стои ли зад него освен "музиканта" цяла група.

Въпросът не е лишен от основание. Не е тайна, че членовете на НДП и други подобни организации активно участват в групи и движения с ксенофобски характер. Те са забелязани и в такова достатъчно масово явление, като движението Европейски патриоти срещу ислямизацията на Запада, станало известно със съкращението ПЕГИДА.

В градчето Троглиц в провинция Саксония-Анхалт неонацисти, организиращи протести срещу чуждестранните бежанци, принудиха със заплахи кмета Маркус Ниерт да подаде оставка. "Десните сега определят моралната и политическата обстановка", казва той. С ксенофобски изблици се отличиха Фрайтал, Хойесверд и други градове.

В Майсен, прочут с порцелана си, група, наречена "Инициатива в защита на родните места", организира в събота демонстрация срещу имигрантите. А преди две седмици там при нощен пожар бе напълно унищожено помещението, където те трябваше да бъдат настанени.

Палежите стават нещо обичайно. През 2014 г. броят на дясноекстремистките нападения срещу убежища за чужденци достигна почти 170, нараствайки три пъти за година.

Стига се и до стрелба. В град Болен, недалече от Лайпциг, през миналия уикенд две нощи поред неизвестни обстрелваха сграда, в която се намираха около 150 имигранти. Според полицията няма пострадали, но куршумите счупиха прозорци и повредиха част от фасадата.

Федералните власти признават, че има ръст на насилствените действия и провокациите на дясноекстремистките среди. Според отчета на Службата за защита на конституцията за 2014 г., представен тези дни от вътрешния министър Томас де Мезиер и от шефа на службата Ханс-Георг Маасен, броят на насилствените действия, извършени по дясноекстремистки мотиви, е нараснал с 24 процента, достигайки 990. Те са насочени на първо място срещу имигрантите.

"Дойче веле" цитира официални данни, според които от 1990 г. досега в Германия от ръцете на десни радикали са загинали 65 души. Според данни на граждански активисти и други организации обаче цифрата е много по-голяма - от 152 до 184 жертви.

В годишния отчет са посочени немалко тревожни факти. Смята се, че дясноекстремисткият потенциал в страната е около 21 хиляди души. От тях не по-малко от 10,5 хиляди са склонни към насилие. В този партиен спектър освен неонацистката НДП, която има около 5,5 хиляди активни членове, влизат още партиите "Десните", "Третият път", "Про СРВ" (Про Северен Рейн-Вестфалия).

Властите, разбира се, не могат да си затварят очите пред това. В интервю за в. "Билд" депутатът от Бундестага от блока ХДС/ХСС Щефан Майер каза, че ръстът на дясноекстремисткото насилие предизвиква тревога. Държавата трябва ясно да покаже, че не търпи никакви прояви на екстремизъм. А премиерът на Саксония Станислав Тилих нарича расизма позор и призовава да бъде даден отпор на такива явления.

В същото време в Мюнхен вече трета година се точи процесът срещу терористичната групировка ГДС, която въпреки убийствата и взривовете не бе забелязана цели 10 години. А в Конституционния съд в Карлсруе няма движение по поредния процес за забрана на неонацистката НДП. Въпреки че нов иск за това инициира Бундесратът - палатата на федералните провинции. С други думи, решителна преграда срещу тези опасни явления в Германия засега не е издигната.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: германияекстремизъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
2
 
! Отговори
seira преди 8 години
"ВЕЛИКИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ" В НАСТОЯЩИЯ СИ ВИД Е ЗАМИСЪЛ И ИЗПЪЛНЕНИЕ КАТО ПРОЕКТ НА САЩ.ОСНОВНАТА ИДЕЯ Е УНИЩОЖАВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ И КУЛТУРИ, ПОЛИТИЧЕСКО, ИКОНОМИЧЕСКО И ФИНАНСОВО ОБЕДИНЕНИЕ НА ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ В ЕДНА, РАЗДИРАНА ОТ ПРОТИВОРЕЧИЯ И ФИНАНСОВО ФАЛИРАЛА ОБЩНОСТ - КОПИЕ НА САЩ.
55
1
 
4
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До 67. Ми щом се налага, по тоя начин, да! Все пак да не забравяме че си имаме работа с хора, чиято религия е още в 13 век. Също така и думите "Като не щеш мира, на ти секира". Мдааа
54
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе щом и Меркел си призна публично,че с интеграцията на турците нищо не е станало,а те са там над 30 години,какво да говорим!?
53
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само немския екстремизъм ще спаси европа от скакалците от изтока!
52
3
 
16
 
! Отговори
Дедо Гого преди 8 години
Е, слава Богу ! Бех си помислил, че и дойч са загубили инстинкта си за самосъхранение. Като българите, например... Ама не са - и браво на германците ! Така се пази родина ! Пак в тях ще е надеждата...
51
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 63НИКАКВА РАЗЛИКА НЯМА МЕЖДУ ТЯХ АКО ЕКСТРЕМИЗЪМ Е В ОСНОВАТА ИМ.ПО ТОЯ ЛИ НАЧИН ТРЯБВА ДА КАРАМЕ ХОРАТА ДА УВАЖАВАТ КУЛТУРАТА НИ?
50
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 63НИКАКВА РАЗЛИКА НЯМА МЕЖДУ ТЯХ АКО ЕКСТРЕМИЗЪМ Е В ОСНОВАТА ИМ.ПО ТОЯ ЛИ НАЧИН ТРЯБВА ДА КАРАМЕ ХОРАТА ДА УВАЖАВАТ КУЛТУРАТА НИ?
49
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на немците! Те са моята гордост. Нютон го е казал, на всяка сила има равна противодействаща. Като хората казаха преди време не щем повече афроазиатци, баба Меркел им отвърна "Няма как, ще се смесвате!" Следва естествен развой на нещата....
48
1
 
18
 
! Отговори
Marxx преди 8 години
До ИнтернационалистТоя па, ти кой беше, че казваш германците на какво са длъжни????? Германия е на германците - чужденците са ДЛЪЖНИ да се съобразяват с местната култура!! И вземи да прочетеш малко книги - фашизъм и нацизъм са фундаментално различаващи се идеологии! Ама кухата ти кратуна няма как да проумее това и знае само да повтаря, това което чува от други кухи кратуни!
47
19
 
3
 
! Отговори
Интернационалист преди 8 години
Германците са долни фашисти!Никакъв екстремизъм няма!Това са културни особености и германците са ДЛЪЖНИ да се съобразяват с тях.
46
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
немците не ги мислете. измежду многото бирени фестове, вурстчета и тиролски шапчици с пера доста бързо ще се намери един с по-тъмни мустачки и дар слово..въобще африканците, арабите и азиатците май не са съвсем наясно в каква страна са попаднали и как точно за половин година цяла Германия като на шега започва да марширува по кварталите.
45
1
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
В цялото туй писание по-горе липсва най-важния "?" ЗАЩО? Което показва че си затварят очите за причините. Следователно, тепърва много ядове ще берат! Изобщо е доста странно търпението на германците....
44
6
 
8
 
! Отговори
jfh преди 8 години
като почнете да ми цитирате няк'ви съветски газети и че били и 'независими' и ми падате в очите.Тъпия руснак ми обяснява как Европа загива ай сиктир бе *** това го слушам 70 лета!
43
7
 
10
 
! Отговори
укроп преди 8 години
До Рашка ГовняшкаВ украйна има фашисткия преврат организиран от САЩ!
42
1
 
37
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Ще набира я, като пуснаха всякаква афроазиатска *** там как няма да набира. Ще се усетят германците, когато им издигнат джамия по-голяма от катедралата в Кьолн. И тогава ще има 4-ти райх!! Мда, прекалената толерантност води до фашизъм, защото няма да има друг начин да се защитят.
41
15
 
7
 
! Отговори
Рашка Говняшка преди 8 години
Явно Рашките имат някакъв проблем и сега се опитват да насочат вниманието навън. Всъщност Раките са по-големи расисти и мразят всичко и всички. Сутрин мразят другите, а вечер мразят себе си.
40
1
 
0
 
! Отговори
Qdoaniq do N 60 преди 8 години
Dqvolski si prav,mai-mai kato se zamisli 4ovek,taka e naistina
39
1
 
51
 
! Отговори
Лошо! преди 8 години
В момента тече процес на заселване на Европа със всякакви бежанци, мюсулмани, араби, африканци и т.н. Като знаем как се размножават, особено пък в среда, където им се плаща без да работят, след време като нищо ще са мнозинство в "толерантна" Европа! А през това време големите "демократи" САЩ са със затворени и охранявани граници, че искат и визи за да ги посетиш! Май някой е тарикат, а други са будали! Замирисва на дирижирана миграция...!?
38
1
 
31
 
! Отговори
Корена на злото преди 8 години
Как и защо при 70% руснаци християни и 30% чеченци мусулмани в Чечния бяха избити 200 000 руснаци? Влизаха в руските домове гзбиваха семействата и оставяха човешки черва на входа да знаят "колегите" че дома е "чист".Когато Вова се върне от училище с посинено око мама започва" Вовка не е възпитано да се биеш!"Когато Хасан се върне с подут нос от училище, баща му го шибне един зад врата и каже "Как позволи на руснака да те набие, трябваше да го смачкаш и изкормиш"Така градят силен ислямски дух
37
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами на работливите германци им писна от търтеи !