Преговорите между Гърция и кредиторите започнаха в Атина

Атина се надява да сключи споразумение до 12 август
27 юли 2015 15:57, Елка Василева
6
Преговорите между Гърция и кредиторите започнаха в Атина
Снимка: архив, Reuters

Преговорите между Гърция и представителите на кредиторите й започнаха в Атина, предадоха ТАСС и Франс прес, като цитираха говорителката на Еврокомисията Мина Андреева.

Екипите на институциите (кредиторите) вече са на терен в Атина и работата започва незабавно в момента, в който говорим, посочи Андреева.

Още по темата

Гръцката правителствена говорителка Олга Геровасили посочи пред Асошиейтед прес, че представителите на кредиторите пристигат в Атина за техническите преговори. Тя допълни, че разговорите на високо равнище няма да започнат по-рано от края на седмицата. По думите й високопоставените представители на ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) ще пристигнат в Атина едва в четвъртък или по-късно.

В петък в Атина се очаква да пристигнат ръководителите на мисиите на международните кредитори на Гърция - ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейския стабилизационен механизъм, както и евентуално на МВФ, отбелязва ТАСС. Те трябва да преговарят за сключване на споразумение за трета спасителна програма за Гърция в размер на около 86 милиарда евро.

Атина се надява да сключи споразумение с международните кредитори до 12 август, за да могат парламентите на страните от еврозоната да ратифицират споразумението. Гърция желае да получи транш от новата кредитна програма до 20 август, за да може да погаси задължение на стойност 3,188 милиарда евро към ЕЦБ и още 1,5 милиарда евро към МВФ през септември.

Като се има предвид, че окончателното споразумение трябва да влезе в гръцкия парламент на 18 август, е ясно, че преговорите ще бъдат постоянни, чак до изработването на окончателния текст, отбеляза Олга Геровасили, цитирана от ТАСС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
3
 
! Отговори
ЕЛ преди 8 години
Писна ми да ни занимавате с тази Гърция и с нашите плиткоумни икономисти,които й предричаха крах!Ние сме за оплакване,а не те-с тези управници!
1
1
 
2
 
! Отговори
маке преди 8 години
па ли ке се дрълят от последния крайния срок коко време мина хи хи хи