Германия и Гърция... за "любовта" между кредитор и длъжник

Защо Испания, Ирландия и Португалия омекотиха спада, а Гърция не успя
Обновена: 1 авг 2015 19:48 | 1 авг 2015 19:47, Виктория Тошкова
23
Германия и Гърция... за "любовта" между кредитор и длъжник
Снимка: архив, Reuters

При всички кризи съществува естествен дисбаланс между силите на кредитора и на задлъжнелия. Затова успешното управление на кризи зависи от мъдростта на кредитора. Във връзка с това силно насърчавам Германия да преосмисли подхода си към Гърция. Това написа Джефри Сакс* за project-syndicate.org.

Причините за една финансова криза се крият в прекомерната задлъжнялост на страната, която най-общо е в резултат от комбинацията на лошо управление от задлъжнялата страна, прекомерен оптимизъм, корупция и лошата преценка и слабите стимули на банките кредитори. Гърция се вписва в този модел.

Гърция имаше огромни дългове при присъединяването си към еврозоната през 2001 г., като държавният дълг възлизаше на около 99% от брутния вътрешен продукт (БВП). Като нов член обаче страната можеше лесно да взима заеми между 2000 и 2008 г., а съотношението между дълга и БВП се повиши до 109%.

В Гърция лесното кредитиране спря с настъпването на световната финансова криза през 2008 г. Икономиката се сви с 18% между 2008 и 2011 г., а безработицата скочи от 8% на 18%.

Най-очевидната причина за това бяха по-ниските държавни разходи, които намалиха съвкупното търсене. Работниците в публичния сектор загубиха работата си, а строителните проекти спряха. С намаляването на доходите другите вътрешни сектори се сринаха.

Друг фактор за икономическия колапс на Гърция не е толкова очевиден: свиването на банковите кредити. След като банките загубиха достъпа си до междубанковите кредитни линии в чужбина, те ограничиха отдаването на заеми и започнаха да събират просрочените такива. Вътрешните вложители също започнаха да теглят депозитите си, страхувайки се от неплатежоспособност на банките и – благодарение на германския финансов министър Волфганг Шойбле, за членството на страната си в еврозоната.

Испания, Ирландия и Португалия успяха да омекотят спадовете си след 2008 г. с ръст на печалбата си от износ. Гърция обаче не успя. Всъщност гръцката печалба от износ през 2013 г. е на стойност 53 млрд. евро и е с 3 млрд. евро по-малка от тази през 2008 г., когато вътрешното търсене се срина.

Това не е изненадващо по три причини. Първо, европейските спасителни пакети не рекапитализираха гръцкия банков сектор (фокусът беше върху спасяването на гръцките и френските банки), а потенциалните износители не успяха да получат оперативни кредити, за да подкрепят нуждите си от модернизация. Второ, гръцката икономическа база е твърде тясна, за да поддържа значителен краткосрочен ръст на износа. Трето, административните, регулаторните и данъчните препятствия спряха реакцията на износа, особено след като повишаването на данъците като част от спасителните пакети направи още по-трудно за малките и средни предприятия да растат и да се установяват на пазарите в чужбина.

По мое мнение, казва Сакс, политическият отговор на партньорите на Гърция, начело с Германия, е неразумен и изключително непрофесионален. Те предприеха разширяване на нови заеми, за да може Гърция да обслужи вече съществуващите си такива, без да възстановят банковата система на страната или да насърчат износната ѝ конкурентоспособност. Първоначалният спасителен пакет от 110 млрд. евро през 2010 г. бе използван, за да се изплати държавния дълг към германските и френските банки. В резултат на това Гърция дължи още повече на официалните си кредитори. И макар че гръцките дългове към частните кредитори бяха отчасти облекчени, вече бе твърде късно, защото страната не може да обслужва дълговете си към официалните кредитори

Още по темата
.

Година след година кредиторите на Гърция обещават, че спасителните пакети ще доведат до скок на производството, заетостта и износа. Вместо това страната преминава през депресия, сравнима с упадъка на производството и заетостта на Германия в периода между 1930 и 1932 г. преди Хитлер да поеме властта.

За да преодолее икономическата криза, кредиторът трябва да бъде умен и балансиран. Правилно е да се изискват строги реформи от лошо управлявано задлъжняло правителство. Но ако длъжникът бъде притиснат твърде много, обществото ще се разпадне, което води до липса на стабилност, агресия, преврати и непрекъснато човешко страдание. Макар длъжникът да губи най-много, кредиторите също губят, защото не успяват да си върнат дълга.

В продължение на вече пет години Германия не задава тези въпроси. Наистина, с времето, въпросите са заменени от германското недоволство спрямо предполагаемата гръцка леност, корупция и непоправимост. А това стана грозно и лично и за двете страни. Кредиторите не успяха да предложат реалистичен подход спрямо гръцките дългове, може би защото Германия се опасява, че Италия, Португалия и Испания също може да поискат облекчаване.

Исканията на Германия доведоха Гърция почти до колапс с потенциално катастрофални последици за световната репутация на Гърция, Европа и Германия. Сега е време за мъдрост, а не за твърдост. А мъдростта не означава мекота. Поддържането на мирна и просперираща Европа е най-важната отговорност на Германия, но е и нейният най-ценен национален интерес.

Още анализи четете в investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
4
 
! Отговори
Loykos преди 8 години
Bulgarizacijata garcite sami si e dokaraha,a sega iskat da izbiagat ot neja za smetka na ciala Europa.Losho bi bilo ako Bulgaria se dokara do Garcizacija,che togava i gospod ne moze da ni pomogne.Krajno vreme e da sprat s lazite garcite i da zivejat po standarta na sobstvenata si darzava.Hitrostite im triabva da svarshat.Davaneto na oshte spasitelni zaemi e nalivane voda v pjasaka.Bulgarizacijata za tiah e neibezna.
14
4
 
8
 
! Отговори
yui преди 8 години
Германия да стимулира износа на Гърция???Ми нали Германия е най-големия износител в Евопа, що да дава пазари на други? ше вземат да си платят заемите и после кой ше държат на каишка в краката си.
13
1
 
8
 
! Отговори
Секс преди 8 години
Ху да факс ис Джефри Сакс?
12
0
 
10
 
! Отговори
до 13 от славянин преди 8 години
Знаем Василев, нарича се шизофрения!
11
0
 
4
 
! Отговори
до василев преди 8 години
Ти,май, се напи вече от безисходно положение...има готин виц на тази тема,,,
10
10
 
2
 
! Отговори
Василев преди 8 години
*** , между любовта на длъжник и кредитор, кой е мъжката и кой е женската страна???Агент Лаийл Бърджис!ЦРУ!!!
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до василевтози медиен *** да не би да претендира за академичен форум по български правопис и изящност на словото.
8
5
 
5
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Никога не съм крил или да се обиждам, че съм ***!Защото аз съм горд *** в държава, която няма селско стопанство и хранително вкусовата промишленост работи с китайски полуфабрикати!Виж и ти колко грешки имаш!Винади съм твърфял. че *** в България сме мнозинство, а аз мога да се самоопределя като главен ***!Агент Джоханес Саркс!ЦРУ!!!
7
2
 
6
 
! Отговори
до василев преди 8 години
Ти се обрьщаш кьм *** ,но ти си сьщият селяндурин,защото си прочети каквото си писал и забележи,че всяко обрьщениие се отделя сьс запетайки ,липсва грамотност,сл-но и ти си селянин,каквито са и другите,,,
6
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вземи кредит - живей сега. Животът е хубав, но кратък. Пропуснатите удоволствия никога няма да се върнат - животът си минава и - край! Вземи кредит - наслаждавай се на живота! Сега!
5
12
 
11
 
! Отговори
Василев преди 8 години
***, истинската власт и благосъстояние се прави, когато задлъжняват хората и държавите, тогава влизат в робство и работят за по малко пари,или се източват суровините , приватизират се компании с пазари и недвижима собственост!***, разберете един път завинаги, че ако държавите по света си платят дълговете ще рухне цивилизацията, която е създадена с много кръв,войни , за да може един световен банкерски елит да командва, контролира и манипулира мизерният ви живот!Агент Додж Тенеси!ЦРУ
4
12
 
6
 
! Отговори
славянин преди 8 години
Швабия и Гърция - ''любовта'' между робовладелец и роб!
3
3
 
12
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
garcite 6te se opravqt nqma da padnat na takova nivo kato na6eto badete sigurni,ami vsemaite se v raca i badete kato tqx i grabvaite sopite i na plo6tada,ina4e 6te vi ma4kat dokato ste jivi
2
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кой на кого е повярвал? Най-древната цивилизация ,основателка на демоса- е изпаднала в криза-доказва,че демокрациия не е за нас,щото тя е предпоставка на корупция,,
1
2
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Меркел:Когас реформакис Цакалотос?!Цакалотос :На гамотос!