Село в Словакия се обяви на референдум против приемане на мигранти

Страната се ангажира да настани на територията си 500 мигранти
3 авг 2015 09:52, Елка Василева
12
Село в Словакия се обяви на референдум против приемане на мигранти
Снимка: архив, Reuters

Жителите на словашкото село Габчиково се произнесоха чрез референдум против приемането на 500 мигранти, които трябва да пристигнат при тях от Австрия по силата на споразумение между Братислава и Виена, съобщи Франс прес.

Близо 97 процента от гласувалите отговориха положително на въпроса "Против ли сте установяването на временен лагер за мигранти в сградата на Словашкия технически университет?", заяви председателят на избирателната комисия Теодор Бодо.

В референдума участваха 2600 от 4300 възрастни жители на Габчиково и само 102 от тях се обявиха за приемането на мигранти, уточни той.

Местните власти организираха референдума вследствие на петиция, подписана от 3150 жители на селото.

Словашкият министър на вътрешните работи предупреди, че резултатът от допитването не е задължителен за него. "Местният референдум има задължителна сила за общината, но МВР в качеството си на държавна институция не е задължено да се съобразява с резултата", заяви говорителката на министерството Микаела Пауленова.

Словакия се ангажира да настани на територията си 500 мигранти, подали молба за убежище в Австрия, по силата на двустранно споразумение, сключено на 21 юли във Виена и предназначено да облекчи мигрантския натиск върху съседната държава. Споразумението, приветствано като "важен знак на солидарност от страна на Словакия" от австрийския вътрешен министър Йохана Микъл-Лайтнер, предвижда Словакия да поеме разходите по настаняването и изхранването на мигрантите, а Австрия - разходите на персонала.

Словашкият вътрешен министър Роберт Калинак изтъкна, че Братислава прави този жест от желание да "изплати дълга си" към съседна Австрия, която беше приела бежанци по времето на желязната завеса и бе подкрепила присъединяването на Братислава към ЕС и Шенгенското пространство.

"Вече всичко е готово в Габчиково за посрещането на мигрантите от Австрия", увери говорителката на словашкото МВР. Тя добави, че все още не е известна датата на пристигането им.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
RUSKOTO OBSHTESTVO IMA SVOITE ZENNOSTI I NIAMA NUGDA OT ARABSKA I AFRIKANSKA KULTURA.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
oshte edin dupedavez obarnal se s gaza kam bogatite--a tova ce naroda ne iska emigrantite,kuceta go iyali.
7
2
 
4
 
! Отговори
Пфу преди 8 години
До до Академик--4;Абе защо 1 емигрант не пожела да отиде в "РАЯ НА ЗЕМЯТА РУСИЯ". Тия хора не разбират от хубаво.
6
2
 
5
 
! Отговори
Крим преди 8 години
До Анонимен 6 Русия е на второ място в света по броя на приети емигранти.
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 5Верно бе, тия не можеш и насила да ги накараш да отидат във "великата" Русия, а пък всички искат в Европа... как става така?
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
vse se pitam a be tia za6to ne hodiat kym afrika iran irak dubai, a iskat v evropa.
3
17
 
10
 
! Отговори
Академик преди 8 години
Аз предлагам да ги пратим в Русия, и без това младите им избягаха по Европа, а там останаха само алкохолиците и фашистите, мъжете им измират от алкохолизъм на 50, та няма кой да се плоди там.
2
7
 
3
 
! Отговори
НАТО преди 8 години
До ПрофесорПрофесоре, а българите мигранти в цял свят да ги бомбандираме ли и тях с уран?
1
5
 
13
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Веднага Северноатлантическите ни партньори да бомбардират селото с оръжия с обеднен уран за да се установи демокрация и толерантност в селото.