Белгийски държавен секретар: Мигрантите имат пари да плащат за хотел

Думите му предизвикаха порой от критики
4 авг 2015 20:24, Елка Василева
13
Белгийски държавен секретар: Мигрантите имат пари да плащат за хотел
Снимка: архив, Reuters

Белгийският държавен секретар за миграцията Тео Франкен бе широко разкритикуван за изказването си, че мигрантите имат достатъчно пари да си плащат за хотелска стая, предаде Ройтерс.

Европа е подложена на масиран приток от мигранти от Близкия изток и Африка, които се опитват да избягат от бедността и насилието в родните си страни.

Въпросът привлече още по-голямо внимание, след като в последно време хиляди от тях започнаха да правят опити да стигнат от Франция до Великобритания, минавайки през тунела под Ламанша, отбелязва Ройтерс.

Европейската комисия е подложена на натиск да намери решение на кризата и да подкрепи страните, в които вече са пристигнали стотици хиляди мигранти, главно Гърция и Италия.

Само през юни около 2300 души са поискали убежище в Белгия, което е с една трета повече, отколкото през май. Белгийското правителство е предложило жилища за допълнителни 2500 мигранти.

В отговор на въпрос, свързан с медийни съобщения, че мигрантите са принудени да спят на улицата, защото не ги настаняват веднага, Тео Франкен заяви, че е грешно тези мигранти да бъдат смятани за бедни.

 "Много от тези хора плащат по 10 000 евро, за да дойдат тук. Наивно е да се каже, че нямат 50 евро за хотелска стая. Карикатурно е да се описват като хора без никакви пари", каза той.

Тези думи на Франкен предизвикаха порой от критики в социалните медии и от страна на хуманитарни организации.

 "Смятам, че това изказване е абсолютно цинично и съвсем извън темата", каза говорителка на организацията "Влухтелингенверк Влаандерен", която работи с кандидати за убежище.

 "Не става дума за това дали са им останали някакви пари, а дали правителството е отпуснало достатъчно средства в помощ на хората, които са тук", каза тя.

Говорителка на Франкен заяви само, че министерството продължава да работи за намиране на решения и не коментира думите му.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: белгиямигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
супер преди 8 години
си го е казал човекът
9
0
 
0
 
! Отговори
deriani преди 8 години
da podkrepime PEGIDA.da ne dopuskame v Evropa islamo-fashistkata orda.da spasime badeshteto na decata si i rodnite si strani.
8
0
 
0
 
! Отговори
88888888 преди 8 години
До патриотotgovora e da podkrepime PEGIDA ida se obedinime sreshtu islamsko fashistkata invazia
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
begiizite sa mrasna rasa-otkrovenno ne obicat balgarite,koito pak gi mnogo obicat i vse otivat da rabotiat v kanzelariite na es.
6
3
 
17
 
! Отговори
патриот преди 8 години
тази да си ги взема в нейната къща! Европа вкл България не ги искаме! Стига демагогии! Не на ислямизацията ! Не на африканизацията! България на българите!
5
5
 
2
 
! Отговори
турчин преди 8 години
Европа краде хора. Дори преди роби са се купували с пари а сега направо безплатно
4
3
 
34
 
! Отговори
койчо преди 8 години
Разбиха им държавите, окрадоха им ресурсите и сега се чудят какво да ги правят, когато им почукат на вратата! Те пък не чукат ами направо се нанасят!
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНе е съвсем истина - говори за мигранти?! а нали бяха бежанци?
2
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брей, един държавен чиновник да се осмели да каже истината. Заслужава уважение и подкрепа. Но най-вероятно ще бъде смачкан от платените защитници на псевдо-демокрацията и псевдо-толерантността и *** ценности.
1
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига пишман толерастия! Айде тия изкупуват греховете за колониите си! Но ние защо трябва да носим тази *** на гърба си!