Забележителният подход на Меркел към кризата с мигрантите в Европа

Германският канцлер зае смела позиция
4 сеп 2015 16:58, Елка Василева
35
Забележителният подход на Меркел към кризата с мигрантите в Европа
Снимка: Reuters

Ангела Меркел може да е най-влиятелният политик в Европа, но рядко е показвала склонност към смело лидерство. И във вътрешната политика, и особено в кризата с еврото, стилът на германския канцлер е предпазлива постепенност.

Тя избягва радикалните възгледи, отлага вземането на решения, когато е възможно и обикновено отразява, вместо да оформя, общественото мнение. Европейският съюз плати тежка цена за слабите й инстинкти, не на последно място защото те задълбочиха кризата в еврозоната и я протакаха повече от необходимото, пише сп. "Икономист".

Като изключим това, е забележителен. В момент, когато огромни маси африканци и араби превърнаха италианските и гръцките острови и източноевропейските железопътни гари в бежански лагери (и биват откривани мъртви в австрийски камиони), канцлерът зае смела позиция. Тя разкритикува ксенофобите, показа готовността на Германия да приеме повече сирийски бежанци и даде тласък за намирането на общоевропейско решение на взривоопасен политически проблем.

На 31 август Меркел отправи драматичен призив за мобилизиране на силите и предупреди, че тежката участ на бежанците ще има по-тежки последици за бъдещето на ЕС от бъркотията с еврото.

"Ако Европа се провали по въпроса с бежанците, това няма да е онази Европа, която искахме", каза тя и е права.

ЕС се роди след унищожителна война с обещание за солидарност с преследваните и угнетените. Най-голямото преселение на хора след 1945 г. е изпитание за европейските ценности и за способността на държавите членки да работят заедно. Хората, бягащи от гражданските войни в Сирия и Ирак, очевидно се нуждаят от помощ, а европейските страни могат да я предоставят само ако си разпределят задачите.

Това означава колективен отговор. Граничният контрол за повечето страни членки на ЕС е общ проблем, но за съжаление миграционната политика и предоставянето на убежище остават национални проблеми. Бежанците трябва да поискат убежище в първата европейска страна, в която са стъпили, която обикновено е Италия или Гърция. Но тези страни са залети от хора и повечето искат да се насочат на север към Германия, Великобритания или Скандинавския полуостров. Това не е трудно, благодарение на премахването на паспортния контрол на вътрешните граници в ЕС (система, известна с името Шенген, която обхваща 26 европейски страни, но не и Великобритания).

По някакъв начин това несъответствие между европейско и национално е отражение на напреженията в еврозоната, където валутата е обща, но дълговете на страните са индивидуални. Незавършената интеграция сега подлага крак и на миграционната политика. Разликата е, че този път Меркел настоява за намиране на решение изцяло на ниво ЕС - система за преразпределение на бежанци, в която всички членки на Шенгенското пространство да участват. Без такава система може да се окаже невъзможно да продължи пътуването без държавни граници из континента, което ще е голяма крачка назад за евроинтеграцията.

Малцина други европейски политици имаха куража да направят толкова ясна връзка между европейските ценности, колективния интерес на Европа и непоколебимите действия по въпроса с бежанците.

За да ограничи броя на бежанците в страната си, британският премиер Дейвид Камерън равнодушно изтъква, че при присъединяването си към ЕС Великобритания е подписала клаузи, които й дават правото да не се придържа към европейските миграционни политики. Много източноевропейски политици прибягнаха към ксенофобски изказвания и позиции, отказвайки да приемат бежанци в страните си, въпреки че техните граждани се ползват с привилегията да пътуват без граници.

Без съмнение действията на Меркел са повлияни от проблеми у дома. Германия очаква да регистрира до 800 000 кандидати за убежище тази година - много повече от всяка друга страна в ЕС и безпокойството на гласоподавателите расте. Но желанието за споделяне на товара не бива да бъде бъркано с егоизъм. В криза, с която Европа няма с какво да се гордее, лидерството на Меркел е блестящо изключение.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази криза не е породена от Европа. Тя е породена от хамериканската политика в този регион, на постоянни '' воини за свобода''.Сега те да се справят с проблема, не ние. Те предизвикаха убийства на хора, които сега търсят убежище в Европа.
20
0
 
1
 
! Отговори
баи Ганю преди 8 години
Абе госпожи и господа,заека одавна мина баира.Така че да се тюхкаме въобще няма смисъл.Ако им се струват на някои малко тези които до сега се натъпкаха в Европа тюхкаите се.Тези навлеци въобще няма да спрат.
19
0
 
0
 
! Отговори
periferia преди 8 години
chudesno e che bejancite sa v shengen na sigurno miasto! nai-posle malko radost za tesi izmacheni hora! nai-posle svobodno ste mogat da se pridvijvat v eu bez nikakvi problemi po granicite i bez strah - kef im bruxel, kef im luksemburg, kef im hamburg, kef im oslo, kef im paris, monaco, kef im milano ili madrid ili drugo!
18
0
 
2
 
! Отговори
zashtoto преди 8 години
arabite jiveqt na plemena i se mrazqt pomejdu si
17
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
межд съд за разбойниците сащ англия франция и германия те инсценираха свалянето назаконно избраните ръководители на арабските държави сега да си разпределят персоналноотговорностите и да не ни забъркват ние си имаме достатъчно за да се занимавамес бежанци заради снимката с удавеното дете господ да ги накаже
16
0
 
22
 
! Отговори
11 преди 8 години
Тотално промиване *** мозъци до степен, когато всички правила и закони са грубо погазени в ЕС. Къде е Шенген? Къде са граничните власти? Какво вършат ФРОНТЕКС, Агенцията за бежанците? Пълна солидарност в бездействието и манипулиране на обществото с тъжни картинки в пресата! Нима ни имат за толкова прости и слепи?
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Merkel predade Evropa Usch vse ZA Evropeiskia sajt beshe, a varvi protiv interesite na Evropa.Prodagna amerikanska podloga.
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Zakopa Evropa taja darta mastia.Ot nas i ot rumanzite vse revjaha, ama sega tija ste im go slogat hubavo i dalboko.Galko za vsi4ki nas
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забележителният подход на Меркел към кризата с миграните в Европа: над 100 палежа в центрове за бежанци през последните месеци в Германия!Ха ха ха . Боже, ела си прибери вересиите.
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дълго време се смях с глас на Похвално Слово За Меркел....ахахахахаха
11
1
 
17
 
! Отговори
инглиш преди 8 години
Много ме кефат англичаните не ги щът. А вие в България бръмчите ли вече със Сирийци?
10
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая крава си подписа с Газпром за Северен поток, а направи всичко за да спре нашия ЮП. Изобщо не я слушайте какви ги приказва, гледайте я какви ги върши.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То дали и каймакът си заслужава? Или- от гюбре какъв каймак да пробереш?
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разделяне на отговорностите, пълни глупости! Германците ще си проберат каймака от бежанския поток, а за останалите "равноправни" еврочленове ще остане утайката.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В серияла Игра на Тронове , Джон Сноу дето пусна диваците да влязат през ледената стена му се изредиха всичките му саратници от ''Нощната стража'' да му забия нож в сърцето ... каква ли ще е съдбата на Меркел , знам че е само филм но някои път филмите показват какво ще се случи
6
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи ние не бяхме подходящи за нови германци, така ли ?!Сега ще дойдат хора с проблеми, с друг манталитет и раса, с други агресивни религии...И германците ще ги хранят завинаги.А ние щяхме да се стараем да се погерманчим и да работим.Меркел говори глупости и закопава Германия и Европа.Ще стане беднотия и мизерия като в Русия.
5
0
 
24
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Да де- смела позиция, ама с парите на данъкоплатците. То с нейната заплата и аз бих заел смела позиция. Дреме ми....Па и пенсийката няма да е никак лоша.Мога да си ги дрънкам заучените фрази още 20 години. Как беше? Ако умре Еврото- умира Европа Добре се наредиха немците с тази приспивателна таблетка. Аз ги имах за малко по-умни.
4
0
 
18
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Последен мандат кара госпожата, но дали ще го доизкара...?
3
0
 
38
 
! Отговори
358 преди 8 години
Отговорността за бежанците е на САЩ. Меркел като била толкова храбра защо не го каза ? Нека САЩ да си ги натоварят и да си ги заселват у тях .
2
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркел е съвършената кукла на конци: за избирателите тя е "мамчето", която има грижата за всичко, а за кукловодите ѝ е безпринципна колкото е необходимо. В Германия неотдавна имаше проучване, в което 70% не одобряват правителството, а одобрението към Меркел бе 72% - просто никои не свързва тази жена с някаква конкретна политика. Днес ще е "за", утре ще е "против". Всъщност, точно като германски "Бойко".