Португалия ли е новата Гърция?

Пиринейската държава е нов източник на безпокойство в Европа
15
Португалия ли е новата Гърция?
Снимка: Reuters

Съюз против икономиите, включващ радикални леви партии, поема властта. Разклатена икономика и огромни дългове застрашават националната икономика. Останалата част от Европа наблюдава с бдително око.

Звучи познато? Не е Гърция, а друга страна от еврозоната: Португалия, коментира Бари Хатън за Associated Press, цитиран от БТА.

Държавата, която само преди месеци бе използвана за пример как да се следват мерки за бюджетни икономии, стана нов източник на безпокойство в Европа.

Лявата коалиция свали дясноцентристкото правителство, което въведе дълбоко съкращаване на разходите и рязко вдигане на данъците, реформи, поискани след 2011 г. от кредиторите при спасяването на Португалия със заеми за 78 милиарда евро.

Събитията повториха случилото се в Гърция, чиито радикални лидери тази година почти изкараха страната от еврозоната.

Да погледнем дали Португалия ще поеме по пътя на Гърция.

Ситуацията

Водена от умерената Социалистическа партия, която пое властта в парламента в четвъртък, 26 ноември, новата администрация в Португалия ще бъде подкрепена от Комунистическата партия и радикалния Ляв блок и Зелените.

Техният възход и реторика напомнят за радикалната партия СИРИЗА в Гърция и драматичните й сблъсъци с кредиторите от еврозоната тази година. Първоначално СИРИЗА отказа да приеме още бюджетни съкращения и в отговор кредиторите почти изхвърлиха Гърция от еврозоната.

Новото правителство в Лисабон - второто по големина в историята на страната, със 17 министри и 41 заместник-министри - надава подобен боен вик, ангажирайки се да "обърне страницата" на икономиите, които Германия подкрепя от години, за да бъдат намалени високите дългове въпреки икономическите трудности, до които може да се стигне. Този вид бунтарство алармира инвеститорите, които обичат предсказуемостта.

Гърция и Португалия допринасят с по под 2% за брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната, но проблемите им могат отново да възпламенят страховете около финансовото благосъстояние на блока.

Анализатори от Barclays Research отбелязват, че се очаква лихвите по суверенното кредитиране на Португалия да се повишат, тъй като заради опасенията за стабилността на правителството пазарът ще продължи да търси известна премия за политическия риск.

Целият анализ вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: ГърцияЕСПортугалия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
Морто фалитос преди 8 години
Мирише на разпад!Интересно като се разпадне ЕС нашата бедна и слаба държава(то пък една държава) след колко часа ще фалира тотално?Ами сега:---))
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами гледам аз клип, в който астрологът Павел Глоба прогнозира, че догодина Португалия ще банкрутира и ще напусне ЕС, а после ще си тръгнат и други държави - Великобритания, Испания...Та общо-взето това ще е началото на края на ЕС.
6
12
 
1
 
! Отговори
bros преди 8 години
Нещастници, радвайте се на всяка рубличка на гърба на ЕС. Ше ви питам га на майките ви им поискат отноо една кошница докименти да перат *** австрийски *** и секнат еврата секи месец да шаните по главната... Ега ти едноклетъчните, ей!
5
5
 
14
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 8 години
ДО.........дгд всекви фили......Еми трябва да се сещаш защо е така-Българина вече не вярва в това безумие--наречено Е.С....Не вярва на политическитя елит-нито на нашият-нито на европейският..Не вярва в гей ценностите-налагани му от Е.С...Не вярва в икономическата формула за "успех" на Е.С....и т.н..Просто Българина напоследък прогледна--беше излъган,ограбен и омаскарен--при това му казваха от Е.С. че това е за неговото добро бъдеще--а се оказа,че Е.С. са същите като комунистите навремето......
4
2
 
23
 
! Отговори
на кратко преди 8 години
Реално погледнато,над 65% от държавите членки на Е.С. са в дълбока рецесия.НО най-страшното е,че и "локомотивите" на Е.С.-Германия и Франция им "свършва горивото".И икономическите им проблеми,идват САМО от неадекватни политически решения...Емигранската и социялната система на тези държави,ще рухне,поради грешни политически авантюри и решения.Печатането и раздаването на пари-под формата не еврофондове,няма да спаси обърканата от самото начало структорна и ценностна система на Е.С.....
3
7
 
3
 
! Отговори
дгд всекви фили преди 8 години
Новина, несвързана пряко с Бледухистан и Мурика, и няма кьорав коментар... Личи си колко му дреме на българина за каквото и да е друго, отвъд втълпените му теми за кавги и надтролване!
2
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То само със заеми и баба знае да живее и да се гъзи цял ден на плажа!
1
13
 
51
 
! Отговори
Спас преди 8 години
Ще съсипят всички по-малки държави!!!! Капиталистите са адски алчни!!! Най-голямата грешка е, че се подчиняват на САЩ! Само Русия е спасението!!!