Самотната либерална хегемония на Европа

Скоро Меркел може да реши, че цената за бежанската политика, е твърде висока
87
Самотната либерална хегемония на Европа
Снимка: Reuters

За професора по икономика в Оксфорд Пол Колиър нещата са кристално ясни: "Ангела Меркел е отговорна за бежанската криза. Кой друг?".

Би било лесно да отхвърлим твърдението на Колиър, ако то не беше част от все по-често чуващи се гласове, които възприемат бежанската политика на Германия като игра на морал – с Меркел начело, преследваща изкупление за историческите грехове на Германия, пише Торстен Бенер, директор на Global Public Policy Institute, за POLITICO.

Покойният лорд Виденфелд говори за наивното посрещане на бежанците от германското общество като за "начин да изкупят греховете на прародителите си". Унгарският министър-председател Виктор Орбан дори обвини Меркел в "морален империализъм".

Поддръжниците на Меркел са също толкова изкушени да използват морала, за да квалифицират бежанската ѝ политика. В изявление пред германското правителство, оцелялата в Холокоста Рут Клюгер изрази възхищението си към Меркел за това, че е отворила вратите за сирийските бежанци, казвайки, че нейната "героична" позиция е "спечелила на Германия аплодисментите на света".

Дали се разглежда от благосклонна гледна точка или не, възприемането на позицията на Меркел към бежанците за морален въпрос не отразява това, което наистина мотивира германския канцлер и ще определя нейните решения през следващите месеци.

В сърцето на бежанската политика на Меркел са опасенията за Европа. Още преди много други нейни колеги да го правят, Меркел твърдеше, че миграционният проблем представлява по-сериозно предизвикателство за еврозоната отколкото дълговата ѝ криза. Тя видя колко слабо подготвен е ЕС за масивния наплив.

Европейският съюз пренебрегваше плачевните условия на живот на бежанците в Турция, Ливан и Йордания, липсата на сигурност по външните ѝ граници и разбитите системи за предоставяне на убежище в Гърция и на други места, както и сигурността на трафикантите на хора в Турция и други страни от Средиземнорието. Липсваше общоевропейски механизъм за солидарност при разпределението на бежанците, а популистки политици засилваха омразата срещу мюсюлманите – някои, като Орбан, дори от поста министър-председател.

Докато ситуацията излизаше извън контрол миналото лято, Меркел явно виждаше опасностите пред Европа и най-вече пред Германия като страна, която спечели най-много от европейската интеграция. В сърцето на Стария континент се разрази хуманитарна катастрофа, на Балканите напрежението рязко се увеличи, а шенгенското пространство за свободно придвижване се оказа под заплаха от разпад.

Меркел заключи, че Германия е единствената страна в позиция да предостави незабавна помощ. Тя има силна икономика (споделяйки твърденията, че германският пазар на труда може лесно да абсорбира бежанците), благоприятна медийна среда и липса на силно организирано дясно популистко движение.

Меркел отвори врати за бежанците, които Унгария не искаше, защото прие ролята на Германия като подразбираща се либерална политическа европейска хегемония – изкуплението и моралното превъзходство не са задвижващи фактори. Готовността на Германия да действа като временен "защитник на последна инстанция" отразява желанието ѝ да избегне хуманитарна катастрофа в сърцето на ЕС и да спечели на Стария континент време, за да излезе с многостранно решение на кризата.

Винаги е било ясно, че този ход струва скъпо. Меркел не си въобразява, че германските избиратели са по-добродетелни от тези в съседните европейски държави. Но тя бе готова да инвестира политическия си капитал и временно да понесе политическата цена за това у дома. Правейки това, тя преследва реална политика без сантименталности.

Меркел подкрепя защитата на външните граници на Европа и създаването на т.нар. "горещи точки" в граничните страни на ЕС, отказвайки правото на бежанците да избират страната, в която искат убежище в Европа. Тя подкрепя разширяването на списъка с "безопасни страни на произход" и сключването на сделки с премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган и съмнителни режими от Алжир до Еритрея (където изпрати министъра си за развитие на сътрудничеството през декември).

В същото време тя се опитва да наложи натиск върху други европейски страни, които да се съгласят на справедливо разпределяне на бежанците в Европа. Много държави от ЕС обаче явно виждат борбата на Германия с бежанския проблем като германска, а не като европейска – компенсация, може би, за германското надмощие и липса на солидарност по други политически въпроси.

За Меркел политическата цена бързо се покачва, като дясната популистка Алтернатива за Германия събира подкрепа от над 10% в страната и вероятно ще влезе в три местни парламента по време на държавните избори през март.

Точно както всяка либерална хегемония би направила, в момента Меркел се чуди дали цената все още си заслужава. Може би било по-добре да затвори границите на Бавария и да упражни правото на Германия съгласно дъблинските регламенти да връща бежанците, които вече са преминали през други безопасни страни в Европа.

Съществуват исторически прецеденти за промяна на подобен тип мислене в такъв мащаб. След Втората световна война САЩ гарантират стабилни обменни курсове чрез Бретънуудското споразумение. През 1971 г., след като разходите на САЩ нарастват заради спекулации около долара, президентът Никсън решава да се откаже от обещанието си – останалата част от света нарича това "шока Никсън“. Време е останалата част от Европа да се подготви за "шока Меркел".

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Госпожата все повече прилича на мумията на Рамзес 2-ри. Само не е толкова изсушена, но изражението на лицето е същото. Много е глупава тая, и написаното не може да прочете....Типична кратуна от ГДР-шките времена. Била е отговорна за агитацията- Боже опази!На всичкото отгоре има и полски корени и дядо ѝ се е бил срещу Германия.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато и да реши - винаги ще е късно и вече ще е на бунището на историята.
53
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 8 години
Няма ли кой да арестува тая луда жена?
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора, не чухте ли тази сутрин Соломон Паси?Меркел се готви за поста Генерален секретар на ООН!!!Така ще избяга тя от народната любов, съда и затвора в Германия.
51
0
 
30
 
! Отговори
123 преди 8 години
кой е мислил, че след време германия ще се управлява не от арийци, а от сирийци...
50
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Просълзих се, като видях вчера в Дрезден, на митинга на ПЕГИДА и българското знаме!!
49
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 64: Здравейте!Мога ли да питам какво работите?Съжалявам,но прочитът на историята показва,че в най-новата история Германия е провокирала на всеки 50 години сериозни катаклизми в Европа.
48
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До честит 48ТОЧНО И ВЯРНО!В ГЕРМАНИЯ СЪМ И ЗНАМ,ЧЕ ТУК ВСИЧКО СЕ ПРАВИ,ЗА ДА СЕ НАМАЛИ ИЛИ ОТСТРАНИ ЧОВЕШКИЯ ТРУД(Т.Е.АВТОМАТИЗИРАНЕ).НЯМАТ НУЖДА ОТ РАБ,РЪКА.НАС ЗАЩО НЕ НИ ИСКАТ?МЕРКЕР ЕДНО ДЕТЕ НЕ Е ОТГЛЕДАЛА,ЗА ДА ИЗПИТА КАКВО Е ДА БОЛЕЕ ЗА ДЕЦАТА СИ,ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАШ ЗА БЕЗОПАСНОСТТА ИМ И ЗА БЪДЕЩЕТО.ТОВА ВСИЧКО Е МАЛКО ХОРА ДА НАПРАВЯТ МНОГО ПАРИ(ВСИЧКО КОЕТО СЕ ДАВА НА ПРЕСЕЛНИЦИТЕ СТРУВА МНОГО ПАРИ) И РАБОТЕЩИТЕ ПЛАЩАТ,А ИГРАЧИТЕ ПРАВЯТ ПАРИ.НИЕ СМЕ ЗА УБИВАНЕ,ЗАЩОТО ПОЗВОЛЯВАМЕ ТО
47
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Не знам, ама в Германия се чуват и гласове да я подвеждат под наказателна отговорност от депутати. Играе си с огъня."Твърде малко, твърдо късно. Тя постигна целта си.
46
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма оправдание за Меркел! Не вярвам да не е знаела, че тези хора не работят, още по-малко пък по немски. Или са я принудили, или причината е друга, още по-страшна, защото излъга милиони- и европейци, и бегълци. Само някой дава ли си сметка какво ще настъпи, след като тези стотици хиляди, изминали толкова път при ужасни условия, напълно осъзнаят, че вече не са поканени в Германия и няма да има пари, жилище, сигурност?
45
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркел и западните политици са виновни, че въвлякоха цяла Европа в тази ситуация. Трябвала им работна ръка? Тези имигранти не могат нищо да работят в Германия, защото са нискообразовани и неквалифицирани. Само ще съсипват социалната система. Не е възможно това да не е било известно. И отново ще ни принудят ние да плащаме безумната им политика, както толкова пъти в историята. Трябвало да пазим границите, а това че ще се струпат тук, нищо, ще ни дадат няколко милиона и да се оправяме!
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не чакам комунизЪма,а фентъзи и хорър.Нали знаеш,че еволюцията върви спираловидно,както са казали китайците-не можеш да влезеш в една и съща река два пъти.Ако ми оцелее задни*ът,си го вземам и емигрирам в Чувашия.
43
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам, ама в Германия се чуват и гласове да я подвеждат под наказателна отговорност от депутати. Играе си с огъня.
42
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шайзела Смърделкел.
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПлескай с ръце . И чакай пак комунизЪма. :)
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НФБ -51И как така се е "оказало" че били "по-корумпирани"??? Можеш ли да обясниш полета на мисълта си?
39
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Маркс,човекът е бил прав като е казал,че империализмът е последен и най-висш стадий на капитализма.Имаме шепа богопомазани и милиарди бедни и прости по света.Съвсем естествен е разцвета на исляма като религия на бедните.Дори да се преодолее днес ислямът,докато има капитализъм ще има носители на бедноста и революцията.Утре може да е Латинска Америка ,където един БГ емигрант казва,че половината са необрсзоеани,другата-ненормални и почти всички-друсани.
38
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо украинските емигранти не се допускат в Германия и ги връщат още от границата, а бегълците от Азия и Африка преминават дори без документи? Изобщо не е слаба германската полиция, нито безпомощна, просто има филтър за образовани европейци и християни. Колкото до вината, ние българите не само нямаме историческа вина, но сме и потърпевши, между другото не само от мюсюлманските орди, но и от предателската роля на Западна Европа. И сега да бъдем солидарни??? И да ги пазим отново???
37
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подобна гавра като със сирийците за едната икономическа изгода никога не е правена в бившия соц.лагер.Естествено,че през соц'а имаше насилие,демагогия и персонални грешки,но поне икономиката беше стабилна дори въпреки тъпите комунисти ,защото средствата на производство бяха обществени.Демократичен капитализъм е пълна утопия.Капитализмът има нужда от бедни и прости хора,иначе виж структурата им на работната ръка на Запада 80-90% сфера на услугите.
36
4
 
43
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
Оказва се че западните политици са по корумпирани от руските. .и източно европейските. ..Защо си заравя ме главите като щрауси и не видим истината. .са царят е гол..Да и западните политици са толкова корумпирани колкото всички други Всичко е демагогия...