Лечебната марихуана ще е разрешена и в Белгия

Засега е предназначена само за болните от множествена склероза
11 фев 2016 12:07,
6
Лечебната марихуана ще е разрешена и в Белгия
Снимка: архив Reuters

От март в Белгия започва за първи път продажбата на лекарство, което съдържа активните съставки на канабиса, съобщиха местни медии.

Лекарството ще бъде достъпно само с рецепта и първоначално ще бъде продавано единствено в аптеките към болниците. Медикаментът е предназначен за облекчаването на болките, от които страдат пациентите с множествена склероза.

Отбелязва се, че лекарството е британско производство и за първи път е било разрешено във Великобритания през 2010 г., след като е преминало всички възможни проверки и изпитания. След като тази процедура е приключила, в ЕС е станало по-лесно да бъде разрешена употребата му, тъй като повече не се налага изначална проверка на препарата, а се прилага т. нар. "взаимно признаване" на неговите способности. Досега двайсетина държави в ЕС са разрешили използването на това лекарство.

Белгия е взела решение за прилагането на медикамента през 2012 г., но е била необходима промяна в закона. Промяната бе гласувана през юни миналата година и това разчисти окончателно пътя пред употребата на първото в страната лекарство, съдържащо канабис.

Лекарството ще се продава срещу 600 евро, като все още не е определено каква част от стойността му ще бъде възстановявана от здравната каса. Лекари коментират, че това е само първа крачка и е необходимо този лек да бъде достъпен и за болните от рак. По тяхно мнение това лекарствено средство следва да може да се използва изобщо за потискане на болката, тъй като въздействието му е безспорно доказано, а и няма друго средство с подобно влияние над организма.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Куманиз преди 8 години
След като легализират канабиса, ще продължат с лечебната кока, после лечебния херо и така докато на алчните американски чиф..ти им произвеждат евтина дрога в Афганистан, а наш Боко им прави транзитните магистрали между Европата и Босфора, за да могат по-бързо да си я транспортират. И накрая бг овцете, чрез тол таксите ще им ги изплатят благотворително!
4
2
 
8
 
! Отговори
Чикън преди 8 години
Ще я разрешат навсякъде, само родната мафия не иска, защото вместо да струва 3 лева в магазинчето, те я продават за поне 20-30лв. По-добре ли е децата да се блъскат с гадната китайска /легална/ химия? Холандците като са я легализирали, наркомани ли са? Ние ли отново сме най-умните на света?
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като се напушат на толерантните белгийци ще им е по лесно да понесат сексуалният напън на пришълците.Когато пришълец изпита неотложна нужда да се облекчи,няма да има проблем.Кеф ти мъжко кеф ти женско.Както е казал шопът,когато отишъл за пръв път на море:Малее колко ду...за е......
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
600 евро?!? И да дойде у нас няма да мога да си го купя, независимо, че съм с МС от години.
1
0
 
2
 
! Отговори
bros преди 8 години
Мое ли сте толко зле, беее? Свекър и на сестрата още 2004-а си купуваше медицинска(?!?) марихуана, ама здраво го тресшае и я спре... Вече има-няма 14 годин са...