Партията на словашкия премиер загуби своето мнозинство

Очертава се в новия парламент да влязат девет партии
8
Партията на словашкия премиер загуби своето мнозинство
Снимка: БТА

Левоцентристката партия “Смер" (Посока) на премиера Роберт Фицо печели 29,3 на сто от гласовете на парламентарните избори в Словакия, проведени в събота, съобщава Ройтерс.

Този резултат е при малко над половината от преброените протоколи от избирателните секции.

Партията обаче ще изгуби досегашното си парламентарно мнозинство и съставянето на кабинет ще е силно затруднено, тъй като редица по-малки формации преминават изборния праг.

Самият словашки премиер Фицо заяви, че ще опита да състави ново правителство въпреки слабия изборен резултат на неговата партия. По думите на Фицо резултатите от вота са "много сложни" и затова съставянето на кабинет ще отнеме време.

АП отчита, че в 150-местното Национално събрание изненадващо влиза неонацистката "Народна партия-Наша Словакия", която получава 8,4 на сто от гласовете при преброени около половината от протоколите. Според същия частичен резултат "Смер" е победител с 29,3 процента, което дава 48 места в сравнение с 83-те мандата досега.

Очертава се в парламента да влязат девет партии.

Евентуално силно представяне на няколкото десноцентристки формации може да им даде шанс да съставят нестабилна коалиция срещу Фицо, тоест да се повтори сценарият след изборите през 2010 г., коментира Ройтерс Такава коалиция би се оглавявала от либертарианската партия "Свобода и солидарност", която според най-новите частичните резултати взема 11,54 на сто от вота.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: Словакияроберт фицо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
12
 
! Отговори
въпрос преди 8 години
Някой може ли да ми каже Словакия колко население има, че избират 150 депутати. Май горе-долу са колкото нас. Как може словаците с по-малък парламент да са по-добре от българите за които се "грижат" 240 хрантутника?
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идииот, Полша има почти 39 милиона жители. много ти е стара информцията, оди спи.
2
2
 
0
 
! Отговори
1933 преди 8 години
Ало балоните, има и по твърди политици, а и преди е имало, точно преди 83г.
1
1
 
7
 
! Отговори
смЕх преди 8 години
Очакваше се все някъде да се случи явно хората не са съгласни с нЕкои ценности въпроса е дали ще има ефекта на доминото.