Войните, климатът... Къде се корените на бежанската криза

125 млн. преживяват кризи - ако бяха държава, щяха да са 11-та в света
Обновена: 21 апр 2016 20:52 | 21 апр 2016 20:27,
29
Войните, климатът... Къде се корените на бежанската криза
Кадър: Reuters

Темата за миграцията и бежанците не е само европейска криза, а глобален проблем, твърди заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

"В условия, когато числото на хората, които се нуждаят от помощ да преживеят кризи, стига 125 милиона души. Ако бяха държава, щяха да бъдат 11-тата най-голяма в света, между Япония и Мексико", пресмята тя в интервю за БТА.

Около половината от тези хора са напуснали домовете си, допълва тя и настоява, че в такива условия Европа трябва да концентрира вниманието си и да разбере, защо това се случва, какви са перспективите и какво трябва да направи, за да се овладее и в някакво обозримо бъдеще да коригира тази тенденция.

Георгиева настоява още, че най-важното на този етап е да се установят корените на тази криза.

"Ясно е, че вълната на екстремизъм и климатичните изменения създават феномен, който обхваща все по-голяма територия близо до Европа. Затова ние го чувстваме най-близо тук и имаме задължение да работим заедно върху това международната общност да се обедини за решаването на конфликти, например войната в Сирия; да се концентрираме върху това да ги предотвратяваме; да търсим платформа за политическо обединение по проблем, който е заплаха за целия свят. Същото важи и за проблема с климатичните изменения", посочва тя.

Според нея за Европа е много важно да може да овладее вълната от бежанци и прииждащите икономически имигранти.

"Но трябва да обръщаме повече внимание на тези вече 1,8 милиона души, които са дошли в Европа, но и на останалите 58 милиона, които не са дошли, и да насочим енергия и финансови ресурси и към тях", допълва тя.

Еврокомисарката е категорична, че за Европа е изключително важно да научи уроците на интегриране, за да не се създава среда за екстремизъм. По думите й общественото мнение в Европа към мигрантите се е охладило – колкото повече хора пристигат, толкова повече хората се притесняват и открито са настроени негативно към идващите.

"Не знам страна или регион в света, където да дойдат 1,8 млн. души и в кратко време това да не предизвика шок, да не е трудно. Вече имаме елементите на това как да се справим с този проблем.

Първо, да създадем обща миграционна политика и политика по прием на бежанци, не да имаме 28 различни политики и практики, така че да регистрираме бежанците по един и същи начин, да им даваме еквивалентен размер на помощи, еднакво да се отнасяме към това да са обучени на местния език, да се търси възможност да помагат на икономиката, да не бъдат в тежест.

Второ, много важно е укрепването и опазването на външните граници. Имаме предложение от ЕК за новата агенция за граничен и брегови контрол, и общо разбиране за повишено внимание към тази тема. Трябва да знаем тези, които идват тук, какви са - дали са бежанци, икономически имигранти или, още по-лошо, да идват тук с лоши намерения. Това е важно и защото, ако не пазим добре външните граници, вътрешните граници, започнали да никнат, ще бъде много трудно да се свалят.

Трето, борбата с трафика на хора. Европейският проблем е най-видим, но е глобален проблем. Това е криминален бизнес, който генерира финансиране, паралелно до това от търговията с наркотици. Много вероятно е част от това финансиране да отива за радикализация. Да атакуваме този модел за нас в Европа значи партньорство с други, както правим със споразумението Турция-ЕС, но значи и да работим усилено за създаването на законни начини за хората да дойдат в Европа, да могат да се регистрират, да кандидатстват за бежанци в Ливан, Йордания, Турция, а не да идват тук по нелегален път", казва Кристалина Георгиева.

Заместник-председателят на Европейската комисия отчита, че във вълната, която пристига в Европа, относително най-образовани са сирийците - с 98% грамотност и с много висок процент на образовано население.

"Проблемът е, че освен сирийските бежанци, идват и много от Афганистан, с много по-ниско ниво на образованост, както и икономически имигранти от други части на света", допълва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Цар Киро преди 7 години
Ако българските граждани не бяха дали доброволно природните блага на страната си,сега всички работещи и живеещи в чужбина щяха да бъдат наречени БЕЖАНЦИ.
14
1
 
3
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Напълно подкрепям коментар 19. Не бих го казал с толкова обидни думи, но да, така е. Нека сега да прибавим към това и факта, че някой трябва да "наложи" на тези "нации" едно от най големите открития на човека - презерватива. Ако спрат да се плодят като ***, може и ресурс да остане. Апропо, Госпожо Георгиева (или Другарко, ако по Ви е на сърце), защо не покажете същата "загриженост" за пенсионерите ровещи по кофите в "родната" Ви държава? Смърди на нещо гадно от цялата Ви прослойка ....
13
0
 
0
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До 1 (коментар 19),Взе ми го от устата.
12
1
 
6
 
! Отговори
Плюскайте ориз куман преди 7 години
Комунистически Китай е моделът на планово общество на Новия световен ред"Социалният експеримент в Китай под ръководството на председателя Мао, е един от най-важните и успешните експерименти в историята. Дейвид Рокфелер, Ню Йорк Таймс, 10 август 1973 г
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Главния проблем за човечеството и майката земя е безодговорната РАЖДАЕМОСТ, трябва да престане формулата, едни да правят деца а други да им ги издържат и осигуряват приличен живот.
10
2
 
23
 
! Отговори
1 преди 7 години
алабализми на кило... *** с ***, коя била причината... всичко започна с 11 Септември в Ню Йорк когато тайните служби на американци, евреи и ония чаршафи от пустинята саудитците, спретнаха нов Пърл Харбър за да оправдаят десетилетия на войни и опустошения в иначе дотогава сравнително мирния и спокоен мюсюлмански свят. това е *** *** причината... а климатичните промени влияят единствено на мозъка ти.
9
2
 
20
 
! Отговори
къде е ООН преди 7 години
Сирия, Либия и Ирак бяхя места за туризъм и да поработят гастербайстери. Нула фундаментализъм ,да не говорим за екстремисти и терористи. После даойдоха Американците.За САЩ само трябва да се каже че са страната с най-голям дълг. Това е воденичен камък на шията за целия свят.Въпреки всички само военният им бюджет е 600 милиарда на година. Те нямат избор освен да крадат и убиват.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Авторът за пореден път доказва колко е грамотен."Къде СЕ корените" в заглавието, както и липсата на първа буква в началното изречение-"емата"за миграцията.Няма да чета статията, това ми е достатъчно.
7
2
 
33
 
! Отговори
ined преди 7 години
Корените на всички кризи ги търсете в USA
6
1
 
23
 
! Отговори
терористи преди 7 години
Сирийския премиер обяви официално кой въоръжава ИД в Сирия,това са Турция,Катар,СА,Франция,Англия,САЩ.....
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кризата възниква от глобализацията и от факта, че всички са свързани помежду си постоянно., Всеки индивид от третия свят съпоставя постоянно живота си с този на другите хора по света. Нормално е накрая по-голямата част да преценят, че не им изнася да си останат в Афганистан, Сомалия или Бангладеш. И това е само началото на феномена, който наблюдаваме. Потенциалните икономически мигранти са МИЛИАРДИ.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не бе Кристалинке ИД няма нищо общо, те дори не целят туй заселване на емигранти в ЕС и превръщането на ЕС в бастион на ИД.
3
3
 
21
 
! Отговори
това е преди 7 години
САЩ,Англия,Франция разбиха арабския свят с преврати и революции съсипаха Ирак,Либия,Мароко и тн.и хората който до вчера живееха спокойно и богато тръгнаха да търсят по добър живот.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът е в Брюксел от там възникна кризата.
1
3
 
10
 
! Отговори
Лозунг преди 7 години
Всеки нов мигрант - пирон в ковчега на гнилия капитализъм!Всеки бежанец в лодка - плаваща крепост срещу Западния либерализъм и империализъм!