15-годишен рецидивист в затвора в Австрия за джихадистка пропаганда

Момчето е от турски произход
Обновена: 28 апр 2016 16:25 | 28 апр 2016 16:10, Елка Василева
8
15-годишен рецидивист в затвора в Австрия за джихадистка пропаганда
Снимка: архив, Reuters

Петнадесетгодишно момче беше осъдено на 20 месеца затвор в Австрия заради джихадистка пропаганда, малко след като излезе от затвора заради планиран атентат срещу гара във Виена, предаде Франс прес.

Момчето, което е от турски произход, се опитвало да набира връстници за джихадистки дейности, като им изпращало пропагандни снимки на организацията Ислямска държава.

През май 2015 г. тийнейджърът, който по онова време беше на 14 години, беше осъден на две години затвор, от които осем месеца при строг тъмничен режим и година и четири месеца условно заради план да взриви бомба на гара във Виена от името на ИД, а после да се присъедини към групировката в Сирия.

В съда адвокатът на момчето обясни, че то е пристигнало в Австрия през 2007 г., но там се почувствало дискриминирано, след като било записано да учи в училище за деца със сериозни трудности. Това допринесло за неговата радикализация, каза адвокатът на момчето.

Общо 260 души, сред които деца и непълнолетни, са отишли от Австрия в Сирия и Ирак, за да се сражават в редиците на ИД, според данни на австрийското вътрешно министерство.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
26
 
! Отговори
Ddd преди 7 години
Представете си какво ще излезе от това *** когато навърши 25.
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно знанията на юнака са били като тези на вишистите от близкия изток - инженери, които не правят разлика между права линия и почти права и атомни физици, които не знаят таблицата за умножение. Затрудненията му са и от незнаенето на езика, но да научи арабски и да чете пропагндни материали на ИД, може. Присъдата му за подготвения атентат е била твърде кратка. 20 години, мисля че е добра присъда за такова деяние.