България - дребна риба в Европейския съюз

Рейтинг на влияние в Брюксел ни класира на 28-о място
Обновена: 29 апр 2016 19:58 | 29 апр 2016 19:54,
164
България  - дребна риба в Европейския съюз
Снимка: архив, Reuters

Американската медия, излизаща в Брюксел - „Политико“,  класира България на 28-о място по влиянието на своя посланик пред европейските институции.
 
След нас са Люксембург, Хърватия, Македония и Албания.
 
Рейтингът включва освен 28-те членки на ЕС и 6-те кандидатки и сравнява колко е ефективен тандемът правителствен лидер – посланик по време на срещите на върха и тяхната подготовка, за да си гарантират власт и влияние в Брюксел . На тези срещи се вземат най-важните и най-трудните решения за ЕС.
 
„Политико“ описва България като „Нов член, извън Еврозоната и Шенген с продължаващи проблеми в управлението. Остава си дребна риба в ЕС“.
 
Прогнозата за напред е, че няма да има промени в статута и влиянието на България.
 
Според Раян Хийт, водещ редактор в „Политико“, ниският рейтинг на България се дължи по-скоро на специалния механизъм, чрез който ЕС ни наблюдава (за реформата в правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност, б.а.) и заради смяната на четирима премиери за последните 3 г., отколкото на факта, че тя не е член на Еврозоната и на Шенгенското споразумение.
 
„Матрицата на властта“, както е наречена класацията, се оглавява от Германия заради влиянието на нейния лидер Ангела Меркел. Следват я Италия, Великобритания, Франция и Турция. Най-добре представяща се в Брюксел от новите държави е Унгария (6) заради дългосрочната стратегия, която премиерът ѝ Виктор Орган гони в ЕС.
 
„Политико“ смята, че тежестта в Брюксел не зависи пряко от това дали имаш място около масата на лидерите. Според тях пример за това е Турция, която не е член на ЕС, но е класирана пета с тенденция към покачване, защото държи в ръцете си ЕС със сделката за бежанците.
 
Рейтингът се получава, като се сравнят критерии в две групи -  за лидера на страната и за посланика.
 
В първата група e взето предвид дали управлява стабилно или служебно правителство, заради което са свалени точки на Испания и Ирландия. От значение е и дали лидерът има политически проблеми у дома, което отнема от силата на Полша или Франция.

Гърция пък е „наказана“, защото създава политически проблеми на Съюза. Естония и Малта се качват по-високо в класацията, защото са най-добри в ЕС съответно в цифровизацията и миграцията. Президентката Далия Гарбускайте носи авторитет на Литва, защото световните медии я търсят за мнение.

Лидерството на Германия си личи по решителността по време срещите на върха, докато Австрия предпочита да говори, след като чуе съседите си. Според „Политико“ Австрия се представя най-зле според възможностите си заради политиката си на затваряне на шенгенски граници и заради крайните си лидери.
 
Работата на посланиците пък е била оценявана според това дали те са търсени от колегите си за правене на съюзи по теми от общ интерес - тук най-високата оценка е за Дания и Холандия, дали правителство слуша съветите на своя посланик, какъвто е случаят с Кипър, може ли той да разчита на подкрепа в Европейския парламент извън депутатите от своята страна и дали може да звънне по телефона по всяко време на еврокомисар, извън своя сънародник в ЕК.

Професионалните дипломати се оценяват като плюс, а политическите назначения – като минус, за което са отнети точки на Полша и Италия.

Влиянието на посланика се мери и според това дали държавният лидер се консултира първо с него по европейски въпроси (Литва), или пък го оставя да научи последен за взетите решения (Унгария). За посланика се преценява и по личните им отношения с премиера – дали са в непрекъсната връзка или е държан в изолация.
 
Български посланик към европейските институции в Брюксел е Димитър Цанчев. Той ни представлява от 2012 г., а настоящото правителство удължи мандата му с още 4 години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още по темата: есрейтинг на влияние
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Патриот съм,душа давам,въпреки че ритника най-редовно си го получавам.На нашия ГЕРБ е изо - бразен ЛЪВ,а не риба.Това господата очевидно не знаят.А на международната АРЕНА ние сме водата,в която плуват и големите и дребните риби.Не плюйте във водата Господа,тя е екологичеси чиста.А,очевидно,органът с който ни плюете е със съмнителна чистота.
99
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
SA RUSIYA. SME EDRA RIBA
98
3
 
1
 
! Отговори
cCc преди 7 години
e nali si izpotrosihte girdite ce ste v es tr ne e v es no 5 po vliyanie ste razberete nadyavam se nyakoy den ce es e novoto robstvo za bg i to moje bi nay tejkoto v neynata istoria zastoto to ste dovede do izcezvaneto na bg kato dirjava nay vajnata kracka bese napravena tihomilkom s razpuskaneto na bg armia
97
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Demokraziata na gerb i dr part.ni dokaraha do tova dereje turska duma nai bednata v eu e bg nai unijeni 4inovnizi senedelzi samo mutrite novobogsta6ite sa ok nikoi ne gi proverava nikoi ne gi pita proishoda na milioni i mlliardi ot kade gi imat
96
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е вярно, върхушката на Бг гордо плува, непотопяема е като л...но!
95
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега младите, хинтелигентите и юбавите протестъри ще блокират ... тоалетните?
94
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Намирисва все по-силно на нов Народен съд...
93
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първи сме, отзад напред!
92
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигурни ли сте, че заемаме 28-мо? Да не е 128-мо място?
91
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България - дребна риба в Европейския съюз....................................................................................А ние си мислехме, че сме лидерите на съюза. Големи открития правите в този сайт, големи!!
90
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що гръцката цаца по убава за другарката меркел да и приседне на немската маскара .
89
2
 
30
 
! Отговори
9К51 преди 7 години
За съжаление заглавието е много точно ... даже може да се използва и друг нашенски лаф .."България е последна дупка на кавала в ЕС", тоест не ни броят за лула тютюн ..., но нали имаше голям зор да сме членове на ЕС, какво ни донесе това? .. изсмукват целият ни интелектуален потенциал-доктори, иженери, квалиф. работници и какво получаваме в замяна ... английски алкохолици пенсионери-педофили!!! какво ще стане когато поколението обучено от тошовото време напусне пазара на труда .. никой не казва.
88
0
 
25
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Направо сме изпреварили Румъния , ама отзад напред !
87
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кви риби бе, ние сме ястрeби!
86
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не се косете, вашият гуру, босът на пес, набира скорост; очаква се развихряне, фойерверк инициативи и изстрелване влиянието на дребната риба в челото на ЕС; особено силна подкрепа в изстрелването ще получи и от именитите си съпартийци в ЕП.
85
4
 
34
 
! Отговори
Гого преди 7 години
Как дребна риба бе?!? Боко каза, че трима папи са го галили по главата, а Юнкер и Камерън са му първи аверчета, пък Меркел всяка вечер има минимум по един мокър сън с него! Тия медии пак са се объркали, е па може ли баш мутрата да нема влияние у ЕС ?!? Срамота !
84
1
 
27
 
! Отговори
Питане преди 7 години
А нашта голяма тиква, дребна тиква ли е?
83
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Aloоч131Оправете опорните точки, от Ротшилд или от Сорос са изсмукани парите ?
82
1
 
17
 
! Отговори
Aloo преди 7 години
До extremistнали знаете че парите са изсмукани от чичко Ротшилд и компания в която влизат българските политици дали обет да му служат вярно чрез всички масонски организации инфилтриеани от илюминати - банда Ротшилд, рокфелер
81
4
 
13
 
! Отговори
Aloo преди 7 години
До АнонименТакива са те еврогейците неблагодарни *** ако не бяха българите да им дадем цивилизация още щяха да си изхвърлят *** през прозорците или с две думи изтъка си платното и ритна кросното и пак благодарение на Магахан да разнищи какво става с българите и България че и тогава еврогейците си бяха заврели главите в пясъка като щрауси през турското робство