Брюксел сложи цена на бежанец от ?250 000

Кандидатите да останат в ЕС няма да си избират родина
4 май 2016 17:00,
70
Брюксел сложи цена на бежанец от ?250 000
Снимка: архив, Reuters

Държавите, които отказват да приемат бежанци над определена им от Брюксел бройка, ще трябва да плащат по 250 000 евро на всеки отказан кандидат за убежище.

Това се предлага в нова реформа на европейската система за предоставяне на убежище в ЕС, която трябва да замени сегашната. Европейската комисия лансира промените днес, които трябва да бъдат одобрени от страните членки и Европейския парламент, преди да могат да влязат в сила.

Еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че настоящата система за бежанците в ЕС е била „убита“ от бежанската криза, на която Съюзът е подложен от две години.

Новата система за убежище е много по-централизирана и включва възможност „за откупване“ от държавите, които не желаят да приемат бежанци.

Граничните държави, както и досега, остават най-ангажирани с бежанците – те ще ги приемат и ще обработват молбите им, освен ако кандидатите нямат вече роднини, установени в ЕС. Тогава те ще могат да подават молби направа в страната, където е семейството им.

Въз основа на критерии, които се определят в зависимост от броя на населението и размера на националната икономика, за всяка държава от ЕС ще бъде определена бройка бежанци, чиито прием ще се смята за допустим. Ако тази бройка бъде надвишена със 150%, държавата ще може да разселва в другите държави от ЕС.

Това разпределение ще става автоматично от компютър в Брюксел, като бежанецът няма да може да си избира държави. След като компютърът вземе решението, бежанецът трябва да бъде прехвърлен от държавата, в която се намира, в новата си страна за 2 до 4 седмици. За целта се съкращава и срокът, в който кандидатите ще могат да обжалват отказите за получаване на бежански статут. Решенията на съда ще трябва да се издават за 15 дни.

Получилите бежански статут ще имат право на правна закрила и на материални помощи само в определената им държава и ако се преместят другаде, ще бъдат връщани обратно в нея, като междувременно ще губят паричните си добавки.

Ако някоя държава, която не е надхвърлила националната си квота, откаже да приеме изпратени ѝ от компютъра хора, тя ще трябва да плаща. Сумата, определена от Брюксел, е четвърт милион евро на човек. Тя е била изчислена на основата на разходите за издръжката на бежанец за 5 г.

Калкулациите за България показват, че тя ще може да започне да разселва бежанци, след като надмине 12 500 молби годишно.  При фиксиране на цифрата ще се взема предвид и броя на бежанците, които страната ни би приела легално от други държави.

Ново в предложението е, че то обхваща бежанци от всички държави, а не както е по сегашната схема, която предвижда разселването на пришълци само от държави с военен конфликт – Сирия, Ирак и Еритрея. Няма да се вземат предвид обаче разселените от другаде бежанци по досегашните споразумения, които ЕС има с Турция за приемането на 72 000 сирийци, както и за 160-те хиляди от Гърция и Италия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: бежанциес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
ЕС иска преди 7 години
бедните държави които немогат да изхранват бежанци да плащат за тези които след това ще бъдат настанени във Германия.Така някой страни хем ще имат евтина работна ръка хем няма да имат разходи по тях."болен здрав носи"ПИТАМ КОЙ НЯМА ДА ХУКНЕ КЪМ еВРОПА КАТО ЗНАЕ ЧЕ за него ще бъдат осигурени по 250 000 евро и той че си живурка наволя.Ясно е че ислямизацията продължава.Крайно време е да се откажем от ЕС и Брюксел и да гледаме към РУСИЯ
51
1
 
0
 
! Отговори
ПРЕДЛОЖЕНИЕ преди 7 години
ОТ БЪЛГАРИЯ КЪМ БРЮКСЕЛ: Приемаме всеки върнат бежанец от Германия срещу 250 000 парички на калпак.На ЕС трябва да му е ясно че пари от нас няма да видят.Ще ни вземете цървулите!
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До облякъл се Илияне сте прав, написали са си хората за визите за Турция. Дописка като слънце, но човек трябва да кликне с мишката и да прочете. Явно е по-трудно за вас, отколкото да критикувате dnes.bg/eu/2016/05/04/es-svalia-vizite-na-turciia-na-kredit.301427
49
0
 
2
 
! Отговори
облякъл се Илия преди 7 години
Друго движение по въпроса - за което Днес.бг не пише - отмяната на визитв за турци. То е пряко следствие от мръсните бежанци и мигранти. И е цапано д. с тикви. Ако се отвори такава опция, то в Турция днес процъфтяващият трафик на хора към Европа ще добие нови бизнеси - продажба на турско гражданство, за да може който е с пари, но не е турски гражданин, например, е сирийски или от друга държава терорист, направо да си купи тескерето и директно към Европа. Улеснява се достъпът на терористи.
48
0
 
5
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Да ви се.ра на Съюза. Я да попитам, кога български пенсионер, който живее в Родината си като куче ровещо в кофите ще бъде оценен на 125 000 евро? Каква е разликата, мазни дебели бюргери? Това, че заради произхода на този пенсионер от концлагера в който се превърна България, дори и статут на бежанец не може да получи? А инак, дохода и начина на живот и Хитлер биха възхитили, мамк.а ви фашистка. Скапани, мазни бюргери.
47
0
 
3
 
! Отговори
Занзибар преди 7 години
ЕвроХейския съюз се *** в една импотентна, високомерна, криво-моралистична пач4вра.... А овцата спи, бобрите рупат рукола и Реал е на финал, кво друго му трябва на селяка...
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
при тея цени, кой ще купи?! по-добре китаец!
45
1
 
7
 
! Отговори
Май сте се объркали преди 7 години
Падат се месечно по 4,166,67 Евро на човекНе съществува такава средна заплата, кво правите изобщо.В закона за нормален гражданин на Германия е дадено от 800-1000,00 ЕвроНа каква база е смятано това. Или медиите пак вдигат пушилка
44
1
 
5
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
Това е пълно безобразие - как компютър ще разиграва томбола кой къде да бъде пратен. Това са живи хора, не са топки от тотото. Страхотни евроценности, няма що.
43
1
 
5
 
! Отговори
Ха, на бас преди 7 години
Аз пък се хващам на бас, че България ще се навие на предложението, защото си прави сметката, че ще раздава бежанци на другите и като гранична държава, няма да се налага да взема от другите, нито да плаща. Тая сметка не е много ясна обаче
42
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига повече брюкселско-германска мисловна полюция. Ха си евете макята на евания съюз и го разтурвайте, че е гола вода тази свинария! По-зле и от СССР!!!
41
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сега е момента България да напусне тая *** ЕС и да застане в редиците на Русия , не го ли направим скоро после ще е късно
40
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой да ми каже, България има ли евро комисар, защото след тази вече поредна статия сериозно се замислям дали все още имаме.
39
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно, демократичните и толерантни европейци, колко още ще търпят наглостта на еврочиновниците! Ситуацията отдавна е извън контрол. ЕС се управлява от нагли продажни престъпници!
38
1
 
13
 
! Отговори
Ти да видиш преди 7 години
Англия и Ирландия не влизат в тези сметки.
37
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези от Комисията са ходили на уроци по рекет и изнудване при .... пуйката! Бързо схващат!
36
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все по-често се питам, кое му е демократичното на този съюз? Може да сме се съюзили, но не сме съгласни да се обезличаваме! Иначе, и в предишния съюз можехме да си стоим, че дори нефта и газа бяха евтини, ха-ха! Чакаме да видим КОЙ ще гласува за тази поредна дискриминация в полза на ..... и, чиновниците, естествено!
35
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чист рекет
34
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС май скоро няма да има или ше има но няма да членува никой там !! Срамота
33
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Европейската комисия лансира промените днес, които трябва да бъдат одобрени от страните членки и Европейския парламент, преди да могат да влязат в сила."Трябва да си абсолютен мазохист за да подпишеш споразумение, което позволява на една бюрократична структура да репресира, санкционира и изнудва държавата ти.