ЕС сваля визите на Турция на кредит

Брюксел предложи безвизов режим и за Косово
4 май 2016 15:03,
88
ЕС сваля визите на Турция на кредит
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия предложи отпадането на визите за турски граждани от 1 юли, ако Анкара успее да изпълни пет условия за 2 месеца.

„Турция постигна впечатляващ напредък и ако запази скоростта на реформи, ще изпълни всички критерии за премахване на визите“, заяви първият зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Той беше ангажиран с подготовката на споразумението между ЕС и Турция за спиране на бежанската вълна, част от което е ангажиментът за отпадане на визите.

Още по темата

ЕС изисква изпълнението на 72 критерия, свързани с документите за самоличност, върховенството на закона и сигурността и охраната на границите, за да въведе безвизов режим с трета държава.

На Турция ѝ остава да изпълни още 5 от тях: да промени законите си за борба с корупцията и за борба с тероризма, както и за защитата на личните данни според европейските държави. Освен това трябва да подпише споразумение с полицейската агенция на ЕС Европол и да предложи на всички страни от ЕС сътрудничество в правната област.

До края на годината ЕС ще изисква визи за притежателите на паспорти, които нямат най-новия вариант на биометрични паспорти – с пръстов отпечатък и изображение на лицето.

Само Великобритания и Ирландия ще продължат да изискват визи от турските граждани, тъй като при влизането си в ЕС са договорили специални условия. Визите остават и за Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

"Визовата либерализация не означава безконтролно влизане в ЕС. Само турски граждани с биометрични паспорти ще бъдат допускани в Съюза", добави еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, който също подчерта, че Турция е постигнала "забележителен прогрес".

В момента изискваните от ЕС паспорти още не съществуват в Турция. Анкара предвижда да започне да ги издава от юни, като капацитетът ще е по около 10 000 паспорта месечно.

Предложението за премахване на визите е комплектовано с механизъм за временно връщане на визите, което може да бъде задействано, както от всяка страна от ЕС, така и от Брюксел – за всички държави.

Според европейските правила Европейският парламент и страните членки трябва да решат дали да приемат предложението на Европейската комисия и да премахнат визите за 75-те милиона турски граждани.

ЕС беше принуден да ускори работата с Турция, след като Анкара постави като условие за премахване на визите от 1 юли, вместо както беше договорено миналия ноември – от октомври. Турският президент Ердоган многократно заплаши Европа, че ако не осигури безвизово пътуване за неговите граждани, ще престане да изпълнява споразумението за бежанците.

Европейската комисия предлага и отпадане на визите за Косово,  което не е признато за независима държава от 5 европейски членки. Миналата седмица ЕК предложи безвизов режим и с Украйна.

Австрия, Германия, Дания, Норвегия и Швеция получиха разрешение от Брюксел да удължат затварянето на границите си като членки на Шенген до края на годината заради бежанския натиск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
1
 
! Отговори
де великата Русия преди 7 години
То ако беше толкова хубаво да се проиемат бежанци, Путин щеше да им каже "Добре дошли в Русия". Ама казва ли им? М-м-м, то-то и оно. Защо Путин не даде пример и не приеме бежанци и мигранти в промишлени количества? Защото той е в дъното на бежанското нашествие и защото не толкоз глупав, та да напълни Русия с мигранти, идващи на мама си от туй.
55
0
 
3
 
! Отговори
отврат преди 7 години
Европа трябва да управлява потока от бежанци и мигранти още от източниците му. Държави, граничещи със Сирия трябва да се разглеждат като потенциално опасни, самата Сирия да се разглежда като огнище на чумна зараза. Да се отменят визи за граждани на съседни със Сирия държави е безумие. То значи, от Сирия, където буквално всеки воюва срещу всеки, то значи да се махне всяко препятствие за сирийската зараза да влезе в Европа. Защо ни е сирийски клозет в Европа?
54
0
 
2
 
! Отговори
безумно преди 7 години
Докато не секне потокът от бежанци и др. *** към Европа, това е рисковано. Турция е гранична със Сирия държава, идват хора от кол и от въже. Всеки, който по някакъв начин, включително и по незаконен, се сдобие с турско гражданство, ще се движи където си иска из Европа. И ако европейски митнически власти се усъмнят и го спрат, ще почне викане от Анкара за нарушени права. Понеже това е техен гражданин. А Брюксел както е мека Мария относно правата на всеки ***... Отиде коньо у реката.
53
2
 
5
 
! Отговори
Колио преди 7 години
Защо не приемем Япония в ЕС тя също е държава в Азия по голямата част от населението не са християни но не са мюсюлмани и са каде по напред от комшиите в промишлено отношение ша караме тоьоти и лексоси без Миро няма да имигрират тука.
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Брюксел по европейските институции лапат и грабят забележителни лакеи. ***. Гнусни сте. По-гнусни от Ленин и Берия взети заедно!
51
0
 
9
 
! Отговори
Разбирач преди 7 години
До БобоИ на украинците им ги свалят и даже на грузинците. След като на турците трябва да им ги махнат, вече на никого не могат да откажат. И Джибути да поиска, и на тях ще ги смъкнат
50
2
 
5
 
! Отговори
Бобо преди 7 години
Защо на Украйна на свалят визите?Искам в Европа и у нас да има красиви и умни хора а не разни *** шимпанзета.
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като са -0 нека Европа да се потъне в ислям не сам голям расист но хората от Запада са виновни за всичко случващо се !!!
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Думите на един човек който каза ние няма да ви победим по сила ще ви победим по численост след време ! Жалко но фактБог да ни пази
47
2
 
9
 
! Отговори
мдааа преди 7 години
Сега познайте колко страни членки на Евро съъза ще излязат от него !!!
46
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега всички "умерени и не умерени терористи" ще влязат законно в европа с турски паспорти.
45
3
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
България сме безгласна страна в ЕС. Вън от ЕС.
44
1
 
20
 
! Отговори
До Бай Иван преди 7 години
Байо, гледам, поставил си портрета на Айнщайн, гаче си умен като него!Аз пък ти казвам, че ако на една европейска баба й връчат мотиката като на наша баба Гана и й обяснят, че ако не я върти по 10 часа на ден, ше умре от глад, онази ще си изгълта сънотворното за месеца наведнаж!Те излизал ли си от скапаната столица на протектората, да видиш дали българите са мързеливи?Европа е богата от роботърговия, робовладелство, от грабеж, от войни по всички паралели и мередиани!Докато ние сме съжителствали
43
2
 
40
 
! Отговори
Смях преди 7 години
Султанът пак им го тури на евроолигофрените. Да имахме държавник като Ердоган и Давутоглу,който отстоява интересите на народа. Нашите отиват на преговори директно със свалени *** и знаят само "YES", "JA" и т.н.
42
1
 
25
 
! Отговори
А ТЦ преди 7 години
БАНАНА ЯКО И НАБИ КАНЧЕТО НА ДЪРТАТА КОСТЕНУРКА .ЩЕ ИСЛЯМИЗИРА ЕВРОПА ТАЯ ИЗКУФЕЛНИЦА.ОБАЧЕ.
41
1
 
13
 
! Отговори
до бай Иван преди 7 години
Бай Иване,Бай Иване,случайности няма и никога не е имало!!От работа гърбав се става,богат-не!!Мислиш,че с работа са станали богати?Да,ама не!!С колонии и едни кредити от банки възлизащи на трилиони долари заеми!Ама,ТЕ определят играта и никой не ги закача да затягат колани и правят реформи!!Тегленето на парици за стандарт продължава и вместо да стават бедни като нас БОГАТЕЯТ!ПАРАДОКС!!Плащат,отново гладни шпинги като нас!Я направи на един американец 2 долара литър бензин и гледай каква ще стане!
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До #......ТО СЪС СТАТИСТИКАТА ВСИЧКО МОЖЕШ ДА ДОКАЖЕШ--И У НАС ПРОЦЪФТЯВАМЕ НАЛИ...ИСТИНАТА Е,ДОПРЕДИ 10 ТИНА ГОДИНИ ОТПРАВЯХМЕ ПО 40 ТОВАРА В МЕСЕЦ В БАЛТИЙСКИТЕ РЕПУБЛИКИ--А СЕГА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 3 .МЛЕЧНАТА ИМ ПРМИШЛЕНОСТ СЕ СКАПА НА 70% -ДАЖЕ В ХОТЕЛИТЕ ПРЕДЛАГАТ МЛЕЧНИ ВАНИ ЗА 8 ЕВРО-ПРАВИ СИ ИЗВОДИТЕ САМ....РИБНАТА ИМ ПРОМИШЛЕНОСТ-КОЯТО ПРЕДИ ГОДИНИ БЕШЕ В ТОП 5 В СВЕТА ВЕЧЕ ПРАКТИЧЕСКИ Я НЯМА-------АБЕ СЪЩОТО Е КАТО У НАС---ЗАТОВА НЕ МИ ГИ ХВАЛИ ТЯХ--В ГОДЛИНАТА СЪМ ТАМ ПО 3-4 ПЪТИ.......
39
4
 
32
 
! Отговори
Тюлена Бобо преди 7 години
Евалата Меркел - успя да станеш по-мразена и от Хитлер!
38
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Меркел е много странна, уплаши се от 1 милион бежанци и свали визите на 70 милиона турци
37
21
 
13
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
До 41Проблема не е в ЕС, а в манталитета ни. Българина е мързелив иска всичко на готово и му е най-лесно да открадне. В Европа хубавия живот не се е породил от нищото, а хората са си го направили такъв. Същото трябва да стане и тук. Не може да чакаш някой чужденец да дойде и ти оправи живота, трябва сам да го постигнеш. Какво е виновен ЕС че за 1г. инвестициите в България са паднали на половина. Какво е виновен ЕС че кметовете крадат и няма кой да ги вкара в затвора ?