Садик Хан и Зак Голдсмит в кметската битка за Лондон

Единият е син на автобусен шофьор, а другият – на милиардер
4 май 2016 21:00, Елка Василева
38
Садик Хан и Зак Голдсмит в кметската битка за Лондон
Зак Голдсмит и Садик Хан. Снимка: архив, Reuters

Двамата кандидати за кмет на Лондон са пълни противоположности, както по социален произход, така и в политическите си възгледи. Консерваторът Зак Голдсмит е син на милиардер, а бащата на лейбъриста Садик Хан е карал автобус. Първият е привърженик на идеята Великобритания да напусне Европейския съюз, а вторият е против, пишат Уердия Абделмалек и Флорънс Бидерман от Франс прес.

Герой от модерна приказка

Садик Хан и Зак Голдсмит в кметската битка за Лондон
Садик Хан. Снимка: Reuters

Животът на Садик Хан, който води по популярност в социологическите допитвания, прилича на герой от модерна приказка.

Роден е през октомври 1970 г. в пакистанско семейство, емигрирало малко преди това в Обединеното кралство. Отраства с шестте си братя и сестри в общинско жилище в Тутинг, популярен квартал в Южен Лондон. Мюсюлманин е.

Кой би повярвал, че 45 години по-късно ще се кандидатира за кмет на Лондон в страна, в която политиката остава привилегия на определен елит, се пита Дорийн Лорънс, негова приятелка и член на Камарата на лордовете.

Скромното минало обаче играе в полза на кандидата за кмет на столица, чието сърце клони наляво, за която многообразието е отличителен белег и която обича хубавите истории за успели хора.

Садик Хан често припомня, че баща му е бил шофьор на автобус, а майка му – шивачка.

В ученическите си години иска да учи дентална медицина и да стане зъболекар. Но един от учителите му забелязва дарбата му да води словесни дуели и го ориентира към правните науки. Така той става адвокат, специализира права на човека и в продължение на три години е председател на неправителствената организация "Либърти".

Садик е борбен не само на думи. Като дете тренира бокс, за да отвръща на тези, които посмеят да се отнасят подигравателно с него заради пакистанския му произход.

На 15 години се присъединява към Лейбъристката партия. През 1994 г. е избран е за общински съветник в Уандзуърт, в Южен Лондон, и заема поста до 2006 г.

През 2005 г. прекратява кариерата си на адвокат, за да стане депутат от Тутинг. Садик продължава да живее в този квартал със съпругата си, която е адвокатка, и с двете си дъщери тийнейджърки. Четиримата живеят в къща, малко по-голяма от тази от детството му.

Три години по-късно тогавашният премиер Гордън Браун му предлага поста министър, отговарящ за общностите, а на следващата година - министър на транспорта. Така той става първият мюсюлманин в кабинета на британския министър-председател.

Той отвръща на нападките на консерватори, които в опитите си да го сломят го обвиняват във връзки с ислямски екстремисти, като изтъква, че е гласувал в подкрепа на еднополовите бракове, което му е коствало заплахи със смърт и че винаги е осъждал екстремизма като тумор.

"Искам да бъда насреща за всички лондончани, от всички вероизповедания, за милионерите, за милиардерите, за шофьорите на автобуси и за лекарите специализанти", каза пред в. "Дейли телеграф" човекът, който плени както хора в бедните квартали, така и такива в лондонското "сити" с проевропейските си позиции.

Спящата красавица

Садик Хан и Зак Голдсмит в кметската битка за Лондон
Зак Голдсмит. Снимка: БТА

Четиридесет и една годишният Закариас Голдсмит, наричан Зак, изглежда също сякаш е излязъл от приказка - той е богат, даже много богат хубавец, облечен е безупречно, учил е в престижното учебно заведение "Итън". Но това не са задължително качествата, които те правят близък до избирателите и ежедневните им проблеми.

По време на предизборната кампания Зак не успя да отговори на няколко прости въпроса на журналист от Би Би Си за Лондон - за име на метростанция, футболни отбори и за това къде се намира един музей.

Той е син на френско-британския милиардер Джими Голдсмит. Преди да се впусне в политиката, името му се появява за пръв път светските хроники заедно с това на сестра му Джемима, която е бивша жена на пакистанската крикет звезда Имран Хан.

Завършването на "Итън" е задължително за всяко порядъчно дете от добро семейство, но на 16 години Зак е изключен от учебното заведение за притежание на канабис. Той пътува, а след това започва работа във вестник "Еколъджист", който е на чичо му.

Връзките му го отвеждат в политиката и през 2010 г. е избран за депутат консерватор от богатия избирателен район Ричмънд парк, а през 2015 г. е преизбран.

Женен е за Алис Ротшилд, което му е втори брак, и има пет деца.

Някои хора повдигат на въпрос това, че Зак няма образование, нито професионален опит. Но според директора на кампанията му Ник де Бойс е по-добре "да се съди по делата: Зак подобри резултата си като депутат от Ричмънд". Той каза за АФП, че е по-добре да бъде избран кмет, който да работи ръка за ръка с правителството.

Макар да е любезен и вежлив, Зак изпитва трудности да бъде убедителен в това колко страстно желае поста и заради вялата му кампания популярният в. "Мирър" го нарече "Спящата красавица".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След Обонго в САЩ, защо не и Садик в Лондон и Мохамед в Париж?
19
0
 
1
 
! Отговори
Election преди 7 години
Sian Rebecca Berry - Green Party, David Furness - British National Party, Geoge Galloway - Respect, Paul Golding - Britain First, Zac Goldsmith - The Conservative Party, Lee Eli Harris - Cannabis is Safer than Alcohol, Sadiq Aman Khan - Labour Party, Ankit Love - One Love Party, Caroline Valerie Pidgeon - London Liberal Democrats, Sophie Walker - Women's Equality Party, Peter Robin Whittle - UKIP, Prince Zylinski - Independent. Това са шоумените за утре, а един за по-дълго.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
то голям избор , между пакистанец и евреин и то от клана Ротшилд
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има и други партии, но тези са "фаворитите", защото са представители на двете най-популярни партии - консерваторите и лейбъристите. Изборите, са като печалба от тотото, като само определен брой билети са печаливши. За резултата от изборите утре, ще знаем най-добре в други ден. Въпросът е след като стане кмет, който и да е, как това ще повлияе на конкретния лондончанин, и затова и те като нас не гласуват, защото изборът им е да нямат избор.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Един свестен християнин ли не остана, па макар и от англиканската църква, че се налага или еврей или братовчед му мюсулманин да спасява Лондон?"Има и кандидат на BNP (British National Party) - David Furness. Проблема на Лондон е, че е станал някакво колониално блато, а самите англичани и те като българите не гласуват, защото всеки си гледа интереса и накрая някой друг решава тяхната съдба. Е в Лондон бананите са достатъчно евтини и едва ли ще слязат на нашето ниво с кебапчета за роми.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е игра, в която всичко е наредено за да спечели Хан.Въпросът е защо евреите така страстно желаят да провалят Европа? Представете си каква щеше да е Европа без емигранти и гастербайтъри:силна държавност, балансирана икономика, ниска безработица,адекватно образование-висшисти и високо квалифицирани работници, да, пак се замечтах за социализма.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ми прилича на България. И там като стане дума за кмет се избира, привидно по-достойния/популярния, докато от партийната му централа не му разкажат играта, особено ако не е правилния послушко.
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един свестен християнин ли не остана, па макар и от англиканската църква, че се налага или еврей или братовчед му мюсулманин да спасява Лондон?
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
EDINIAT E EVREIN...
11
2
 
8
 
! Отговори
Pablo Escobar преди 7 години
И Лондон загубихме... Май наистина бялата раса ще се крие по Южна Америка скоро!
10
1
 
9
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
Ха-ха,отмъщението на колониите!Нищо няма да остане от славната някога Британия....Един недалечен ден във филмите крал Артур ще е с ч.ал.м.а, а Гуинивер-с бурка.Въпросът е,какво ще търсят верните му спахии,след като Граалът ще е неуместен????
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мюсюлманин срещу евреин в битката за лондон. Тия са приключили
8
4
 
4
 
! Отговори
***** преди 7 години
до:ха ха ха май наистина си Ха-Хо
7
3
 
2
 
! Отговори
INTERESNO преди 7 години
Защо всички успели роми се срамуват от името си и го променят , това се дължи на фирми за PR i се нарича Успех .На този тарикат истинското име му е Садам Асан , и представете си как ще се кандидатира за кмет на Лондон .Друго си е Садик Хан .Английско име .
6
9
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Индийски ром срещу евреин !Закривай тази *** !Отврат !И тези ни ги давате за пример ?По пътя на тези ли ще вървим ?Ааа, не ! Благодаря !По-добре бяла и православна Русия на Путин, отколкото този евроатлантически *** с индийско-анадолски привкус.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е тези двамата може да се окаже, че са роднини по сватство.
4
4
 
12
 
! Отговори
***** преди 7 години
Това,че е муслиманин,не го прави по-малко човек или професионалист.
3
1
 
25
 
! Отговори
сигурно преди 7 години
ЕКСПЛОАКТИРАХА 250 ГОД. ТРЕТИЯТ СВЯТ ,И СЕГА ДОЙТЕ ВРЕМЕТО РОБИТЕ ДА ЗАТРИЯТ КРАЛСТВОТО ,И ЩЕ СТАНЕ ХАЛИФАТ!!!
2
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На снимката - все едно Кери е застанал срещу Путин и се взира надолу да го види.
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Животът на Садик Хан, който води по популярност в социологическите допитвания, прилича на герой от модерна приказкаУЖАСССССССССССССССССС