Службите в Белгия: Очакваме нови атентати!

Страната разширява борбата с "Ислямска държава"
4 май 2016 12:44, Елка Василева
17
Службите в Белгия: Очакваме нови атентати!
Снимка: архив, Reuters

Трябва да очакваме нови атентати в дългосрочен план, заяви ръководителят на белгийското контраразузнаване Як Рас в лекция пред студенти, цитиран от местни медии.

Според него в обществото се очертава ново поляризиране и настройване срещу мюсюлманската общност, макар белгийските джихадисти да представляват незначително малцинство.

По неговите думи въпреки твърденията на правителството от 2011 г. насам броят на присъединяващите се към "Ислямска държава" /ИД/ белгийски граждани остава стабилен на месечна основа. От Белгия произхождат най-много "чуждестранни бойци" в редиците на ИД на глава от населението.

Медиите съобщават днес, че до края на месеца белгийското правителство ще приеме решение за изпращане на изтребители, които да бъдат включени в операцията срещу ИД в Сирия. Решението ще подлежи на утвърждаване от парламента.

Министърът на външните работи Дидие Рейндерс е посетил вчера белгийските военни в Багдад и е уточнил, че тяхната мисия ще бъде разширена. Белгия участва в международната коалиция срещу ИД от миналата година, но досега нанасяше въздушни удари само по цели на ИД в Ирак.

На този фон вчера белгийски съд осъди задочно 26 джихадисти, сред които и самовзривилия се при атентатите от 22 март на летището в Брюксел Наджим Лашрауи. Макар и мъртъв, той е осъден на пет години лишаване от свобода. Съдът е оправдал четирима от 30-те подсъдими за терористична дейност, сред които един имам.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 7 години
Кой измисли тая тъпотия наречена толерантност!
14
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 7 години
Друго не може и да очаквате освен атентат след атентат!Това беше и целта на САЩ!
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като не изселвате семействата на атентаторите в страните им по произход така ще е. И всичките белгийци(араби), които са ходили да се бият в Сирия заедно със семействата си обратгно в Африка, Турция и Близкия изток!Лишавате ги от гражданство завинаги!!!
12
0
 
4
 
! Отговори
ехе преди 7 години
И затова без визи за Турция?
11
0
 
4
 
! Отговори
opps преди 7 години
Така се прочиства държава - пращаш ги в Сирия и после пращаш изтребителите да ги бомбят... Ако това е начина - приемам...
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
те оправдали 4-*** от живите,а осъдили задочно взривения джихадист!?!?!?...ами,за това чакат сега нови атентати,като са толкова толерантни.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До вчера тези Брюкселски тъ'и ни убеждаваха да сме толерантни и как не ги интегрираме , като при тях . Храниха си атентаторите и ги изпращаха в Сирия . В Сирия , като ги направиха джихадисти , се връщат да нападат Европа ?Службите на Белгия , какво очаква още ?Нали в Белгия е ръководството на ЕС и НАТО ? Бяха ни насочили в друга посока , да търсим врага . А то къде се указа че бил , до тях ?
8
0
 
5
 
! Отговори
G преди 7 години
С такива присъди плашат само гаргите.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е не! Защо ли това мултикултурно колонилно общество водещо от принципа как да прекараме другия смята така?Слагайте на жените бурки, мъжете чаршафи и продължавайте същата философия да прецакаме европейците, защото знаем какво мислят, а другите по-лесно защото не ни знаят какви сме тарикати.В империите винаги нивото пада по посока на колониите.Сега на мода в Близкия Изток и Северна Африка са войните, така че да подкрепим тази хрисима колониална маса довлечена за да излиза по-евтино на по-богатите.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЛободата сака жертви! Без жертви нема сЛобода. По умни от тези триполовите не съм срещал.Напълниха се с *** и сега ще се борат против тех! Както се казва сам си правим проблеми и сам си ги борим.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Nali schte davate turzite da. Vlisat bes vidi v eu ujas gospod da ni e na pomosch bg e nai bliso bravo ns garzite ne sa saglasni namat muscheta sabratki burki av bg vs e rastrscheno ot zigani stavat musulmani.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
последния абзац показва кво е да си брюкселска зелка
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и за миналите атентати сте имали сигнали, но не сте си мръднали пръстите да направите нещо.Та и сега файда няма да има.Доказано неадекватни.Сигурно не сте интересни и на амуджите вече.Няма тръпка да вадят нож на умряло куче.
2
0
 
19
 
! Отговори
Истината преди 7 години
И без да изхарча 1 евро мога да им кажа същото. Брюксел е 1/3 араби. Те генерират 90% от престъпленията в града, а голяма част от младите са радикални *** и мечтата им е да убиват бели християни, за да отмъстят за това, че са пълни лузъри. Това е истината. Не е политически коректна, но е ИСТИНА!
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ц-ц-ц, и фейс контрола не помага