Берлин забрани отдаване под наем на апартаменти на туристи

В града има недостиг на жилища за дългосрочен наем
5 май 2016 09:07, Елка Василева
6
Берлин забрани отдаване под наем на апартаменти на туристи
Снимка: архив, Reuters

Берлин забрани туристи да наемат краткосрочно цели апартаменти чрез Airbnb и други подобни платформи, като с мярката се цели наемите да се задържат на по-достъпно равнище, пише британският вестник "Индипендънт".

Забраната влезе в сила от 1 май. Представители на местните власти изчисляват, че благодарение на мярката на пазара за дългосрочно отдаване под наем могат да се появят допълнително 10 000 жилища, отбелязва ДПА.

След успеха на различни сайтове за онлайн отдаване под наем на имоти броят на наличните жилища за дългосрочен наем значително спадна.

Според новите правила жителите на германската столица все още могат да дават под наем свободна стая в апартаментите си, но не могат да отдават цял апартамент на туристи.

Берлинчаните, които нарушат разпоредбите, са заплашени от глоба до 100 000 евро.

Берлин привлича много хора извън Германия - туристи или пък работници и студенти, но градът стана жертва на собствения си успех, тъй като жилищният пазар изпитва затруднение да задоволи нарастващия брой хора, търсещи жилища, отбелязва ДПА.

Според берлинските власти 10 000 апартамента се рекламират в интернет платформите от типа на Airbnb, което е почти толкова, колкото се строят в града всяка година.

Само тази забрана едва ли ще реши изцяло проблема с недостига на жилища, като регистрираните "туристически апартаменти" представляват под 1 процент от пазара на наемите в Берлин.

Над 20 000 берлинчани са отдавали жилищата си под наем на туристи чрез Airbnb по данни на сайта. Всеки собственик е спечелил средно 1800 евро за този период, като мнозина посочват пред Airbnb, че не биха могли да си позволят жилището по друг начин.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Airbnb беше единственият начин да отидеш в Берлин и да се намериш място за преспиване под 50 евро на вечер.
4
0
 
6
 
! Отговори
.... преди 7 години
Никой не може да ти каже какво ще правиш със собственото ти жилище. Забраната сега влиза, и до няма и седмица някой печен адвокат ще й види сметката.
3
0
 
16
 
! Отговори
Етажна С. преди 7 години
Така е при "демокрацията". Не можеш да правиш това, които ти забраняват отгоре.Нещо като развития социализъм - там само правиш това, което ти позволяват отгоре.
2
1
 
17
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Беженарите първо щели да ги правят будисти, после щели да им правят пагоди -- това иска време ! За това се нужни дългосрочни квартири и то в Берлин ......
1
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пазят ги за новите европейци