"Коктейл" от кризи вещае дезинтеграция в ЕС

Агенция Moody’s предрича тежко бъдеще за съюза
Обновена: 8 май 2016 13:22 | 8 май 2016 13:15, Миглена Иванова
161
"Коктейл" от кризи вещае дезинтеграция в ЕС
Снимка: Reuters

Европейският съюз (ЕС) остава уязвим за коктейл от задаващи се кризи, които заплашват да обърнат интеграцията на Стария континент, предупреждава рейтинговата агенция Moody’s, цитирана от Financial Times.

Въпреки годините на институционални реформи след финансовата криза, ЕС все още е изложен на "значителни уязвимости" - най-вече опасността Великобритания да напусне Съюза или Гърция да излезе от еврозоната, коментира агенцията.

Заплахата от "инциденти", които да дерайлират блока, са по-високи, отколкото те някога са били в най-новата история на ЕС, посочва се в доклада.

"Множество кризи - от икономическа стагнация, британският референдум за членство в ЕС и безпрецедентната бежанска вълна създават впечатлението, че въпросът е не дали системата ще се разпадне, а кога", посочват от Moody’s.

Дори и ЕС да оцелее след настоящите предизвикателства и да остане в голяма степен непокътнат, дори и малка бъдеща криза може да застраши устойчивостта на институционалната рамка, ако тя съвпадне с отрицателната обществена нагласа и популистките политически събития.

Сривът на общественото доверие пък би означавал и срив на подкрепата за обединяване на по-нататъшните политически сили в Брюксел, допълва агенцията.

Рейтинговата агенция полива със студен душ и някои от знаковите реформи на Европейската комисия (ЕК). Отговорът на бежанската криза Moody’s определя като "разпокъсан и хаотичен", а вижданията за общия банков съюз – като "амбициозни".

Брюксел настоява за създаването на обща схема за гарантиране на депозитите в ЕС, която обаче срещна яростната съпротива на държавите от Северна Европа.

"Като се има предвид, че значителен фискален съюз е извън масата на преговорите, това повдига въпроса за това как Европа трябва да се развива. За съжаление, посоката на движение не гарантира стабилност", коментира агенцията.

Най-новите предложения на Германия за реформа на еврозоната са центрирани около разчупване на гибелната линия между задлъжнелите правителства и техните разклатени банкови системи. Берлин оказва натиск за въвеждането на по-строго регулиране на държавните облигации.

Според Moody’s обаче кредитният риск винаги ще съществува и нито една икономика не може да бъде напълно защитена от неизпълнение на дълговете.

Мрачната оценка на рейтинговата агенция допринася за опасенията, че Brexit ще отприщи силите на дезинтеграция и може да отслаби доверието на инвеститорите в ЕС и свързаните с тях институции. Това от своя страна може да доведе до проблеми с ликвидността, заключава агенцията.

Още икономически анализи от България и света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: анализесMoody’sBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано да се разпадне най-сетне това недоразумение ес.
31
6
 
9
 
! Отговори
муспи преди 7 години
Раята разсъждава така както и през турско - нито дума против султана! Нито дума за тези които устроиха ЕС и сега го разбиват, както устроиха и двете Световни Войни, Балканските и особено с яроста им към България, и т.н. - те докараха 14 век диваците в България, те убиха Бога и за да се борят с Християнството заляха Европа със собствената си гнус. Защо се премълчават подвизите им, - те са като нисши животни, ако ги пренебрегваш, стават още по озлобени.
30
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС показа, че толкова мрази собствените си граждани, че е готов да ги подмени за такива на по-ниска заплата. Даже дават социални помощи на абсолютна из'мет от гз на географията, само и само да покажат колко са толерантни. И древният Рим е бил токова велик, че се е саморазпаднал заради алчността на шепа бездарници. И ЕС се самоубива с гръм и трясък.
29
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
52 Меркел доказа че е ръководител с визия и немската машина работи на пълни обороти , само такива аутсайдери като теб ще си останат завинаги извън борда
28
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
50 Инвестират бъди спокоен , най-големият инвеститора са И не ти а Германия , Великобритания , Холандия , Франция са страни ДОНОРИ сиреч повече ДАВАТ отколкото ПОЛУЧАВАТ от Еврофондовете
27
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
52 Щом като не знаеш какво са европейски ценности какво правиш в Европа
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Непосредствено под снимката по-горе в долния ляв ъгъл има една бройка - 139. Аз ли се бъркам или това е броят на коментарите? Ако наистина толкова хора са коментирали, а момента само 50-на коментара са видими...да им таковам "свободата" на изразяване на мнение.
25
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те *** се вещаят нещо ако не някоя агенция ще е някой екстасенс или гадател смешна пропаганда на фона на фалирала Русия
24
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
48 много анализатори смята , че следващите 10-15 години ще са решаващи за Русия защото има голяма опасност от засилване на центробежните сили.
23
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В близките 50 години нищо няма да се промени, освен че русия ще дава на заден...
22
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
44 Разбрах , да , отговорът ти беше красноречия , явно направо от Конгреса на БСП кацаш тук
21
2
 
18
 
! Отговори
началото на края преди 7 години
Как буржоазията преодолява кризите? Чрез подготовката на нови кризи, още по-всестранни и изпълнени с още по-голямо насилие. И чрез намаляване на средствата за предотвратяване на кризите.Karl Marx (1876)
20
2
 
9
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Ако ли и някой плаща тук то това не са точно руснаците.
19
0
 
23
 
! Отговори
интересна работа ? преди 7 години
Коментарът на *** почти винаги е на първа страница и най-горе в колоната ?! Понякога изчезва за няколко секунди ,но веднага пак се появява на първа страница ?! Как става този фокус ?!
18
25
 
5
 
! Отговори
преди 7 години
Никакъв ЕС няма да се разпада. Това е една от поредните поръчкови статии на късия от кремъл. Как ще се разпадне най-голямата икономика в света ? Какво ще остане.след това ?
17
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво ли е да усещаш че губиш почва под краката си както кремълските другари. Пропаганда, пропаганда, пропаганда...По десет пъти на ден разпадаме Америка и ЕС, а истината е че руската *** се разпада. Колкото по-бързо, по-добре.
16
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еееех, у.шанкова радост :)
15
7
 
7
 
! Отговори
агенция Нудис преди 7 години
Нито Великобритания ще излезе от ЕС, нито Гърция ще излезе от еврозоната.Хайде на бас !
14
13
 
4
 
! Отговори
Ани преди 7 години
*** хвърлят боб в *** да се разпадне ЕС. Това обаче не им пречи да пращат дъщерите си на Запад.
13
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските банки купуват и се запасяват с китайски юани,това говори ли ви нещо*****ще ги лепят като тапети,по евтино излиза ...