България плаши ЕС с вето заради визите за Канада

Няма да ратифицираме споразумението за търговия СЕТА
13 май 2016 16:30,
34
България плаши ЕС с вето заради визите за Канада
Снимка: Flikr

България предупреди днес, че ще наложи вето на икономическото и търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА), ако не отпаднат визите за български граждани.

„Имаме затруднение да подкрепим споразумението, без да е решен въпросът с визовата реципрочност между Канада и Румъния и България“, заяви българският посланик към ЕС Димитър Цанчев. Той представляваше правителството на срещата на външните и търговски министри от ЕС в Брюксел днес.

Министрите обсъдиха днес споразумението, което се очаква до месец да бъде внесено в Съвета на ЕС и да започне ратификацията му. Брюксел разчита да го подпише по време на визитата на канадския премиер Джъстин Трюдо през октомври и да започне да го прилага от Нова година.

Българските фирми и граждани обаче няма да могат да се възползват от предимствата на свободната търговия с Канада, ако трябва да кандидатстват всеки път за визи. Това ще засегне особено малките и средни фирми.

Според посланик Цанчев България изпълнява критериите за отпадане на визите с изключение на процента на отказите. Той определи това като административен проблем, който може да се реши политически от канадското правителство. „Искаме ясен и конкретен времеви ангажимент за отмяна на визите“, добави българският дипломат.

Посланиците на България и Румъния, която заема същата позиция, са изпратили писма до колегите си от останалите държави членки в Брюксел, в което мотивират решението си да стигнат до вето при ратификацията на споразумението. Те са изложили аргументите си и пред първият зам.-шеф на Еврокомисията Франс Тимерманс и пред комисарите за търговията Сесилия Малмстрьом и за миграцията Димитрис Аврамопулос. Днес те са били подкрепени политически и от Хърватия, която няма проблем за визите с Канада.

Срокът за отпадане на визите изтече на 12 април, когато Европейската комисия трябваше да предложи временно въвеждане на визи за канадски и американски граждани, желаещи да посетят Европа. Вместо това екипът на Юнкер пожела да се посъветва със страните членки и Европейския парламент и ще се върне отново към темата на 12 юни.

Канада обаче информира Европейската комисия, която посредничи на визовия диалог, че иска да направи инспекция за готовността на България и на Румъния в идните месеци, преди да вземе решение. Канадската мисия иска да провери на място как се охраняват границите, как се интегрират ромите и се бори корупцията и как се издават документите за самоличност. В момента при праг от 4% отказът от визи за България и Румъния е 16%. По нарушенията, свързани с пресрочване на визите, при праг от 3%, ние сме на 4,3%.

Визите не са част от търговското споразумение между ЕС и Канада, преговорите по което приключиха през август 2014 г. То предвижда отпадане на 99% от търговските мита, ще реши въпроса с работата на европейски граждани в Канада и ще даде достъп на европейските фирми с клонове в североамериканската държава до обществените поръчки на национално и местно ниво.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: канадаветовизи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Тошо преди 7 години
По мое време всички работехте, тук в България, стигнахте до 9 милиона. Сега нямате визи, отидохте да метете из белия свят, като че ли ще забогатеете. Вижте всички статистически графици, до 89 та ходят само нагоре, а след 89 всички надолу.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди да се подписват каквито и да е споразумения и с Канада, и със САЩ - отпадане на краткосрочните туристически визи за тези страни. След това преценяване на предложените спораумения и одобряванецсамо ако е и в интерес на България. Но като си имаме назначени политици, едва ли ще стане. Те си го и показват. Зъбят се само на едната страна
21
0
 
0
 
! Отговори
й преди 7 години
До Баба Цоцол Razbirame pri tova otlichno,za kakvo stava duma.Ne ni podzeniavaite,molia.
20
0
 
10
 
! Отговори
АМИ --ПРАВИЛНО! преди 7 години
САМО НИЕ С МАМАЛИГАТА , СМЕ .....ПРЕЦАКАНИТЕ ВЪВ ТАЯ ИГРА!САМО ТАКА ----НЕМА ЛАБАВО!!!КВО ЗА ВСИЧКИ ---------ТОВА И ЗА "ГОЛ ХАСАН"...ОТ БЪЛГАРИЯ ...../ РОДОПА , ДЕЛИОРМАНА И СТРАНДЖА/...!!!А, БАКАЛЪМ.........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
19
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе,овце!Какво значение има отпадането на кавито и да е визи,като вече кошарата ви тотално ограбена,вие сте превърнати за посмешище на цял свят,нарочха ви за световни бандити,докато през цялото това време поемахте все по-надълбоко всички тези "благини" и реагирахте,като мъртавци в гробище.Сега вече сте го поели и няма на къде да шавате.И да врещите и да не врещите,ще стане,както със заканите на транспортните фирми,по време на гръцката блокада.И сега ще го поемете така.Защото сте роби!!!
18
1
 
32
 
! Отговори
Баба Цоцолана преди 7 години
Имам чувството, че коментиралите до момента не разбират за какво става дума: България предупреждава, че няма да ратифицира споразумението за свободна търговия ЕС-Канада, ако Канада не премахне визите за българи. Посланикът ясно казва, че не е съгласен българските граждани да бъдат третирани в ЕС като хора втора ръка. А и каква свободна търговия може да има, ако на канадците няма да им трябват визи за ЕВропа, но българите ще трябва да си вадят визи за Канада?!?
17
5
 
19
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Аз пък искам да отпаднат визите за Русия.Така ми се ходи,ходи...!След толкова писане за страхотните бомби , ми се ще да видя вярно ли е че са по-бедни от нас?
16
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сърдитко Петко... Нали знаете поговорката за Сърдитко Петко?
15
19
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да стане като при бай Тошо, НИКАКВО мърдане от пределите на България, най много до Русия. Визи да се въведат за всички българи за ЕС и излизане от ЕС и НАТО. Присъединяване към БРИКС и нова република под крилото на Русия. Отварянв на Белене и Скравена и всички инакомислещи да ги вкарват там да работят по 20 часа.Това са мокрите сънища на копейкаджиите.
14
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** пак се е затъжил някой да не избяга от родината му.
13
9
 
20
 
! Отговори
българина преди 7 години
Не им искам визите нито споразумението! Това е кон за кокошка! На предателите да им умрът.... Те знаят какво!
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заради *** няма да има визи. Онези си имат достатъчно.А щом и на място ще проверяват как живеят ,просто забрави
11
15
 
10
 
! Отговори
Canadetz преди 7 години
Nikakvo otpadane na vizite! Ne iskam Sulio i Pulio da mi se motat tuka
10
8
 
36
 
! Отговори
валъо преди 7 години
Никакви търговски споразумения със сащ и Канада , повече от половината членки на ЕС са против !
9
4
 
22
 
! Отговори
зяпнал преди 7 години
Ми... да им изпратим ромите да ги интегрират :)Ако им издадат визи, де, което е доста съмнително :)
8
4
 
33
 
! Отговори
Ха Ха преди 7 години
Празни приказки.При това НАВЕДЕНО ПРАВИТЕЛСТВО...........................................
7
13
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като чуя,че БГ "заплашва" и ме напушва смях !
6
9
 
40
 
! Отговори
АTAKICT преди 7 години
СПОРАЗУМЕНИЕТО МЕЖДУ ЕС И КАНАДА НЕ ТРЯБВА ВЬОБЩЕ ДА СЕ ПОДПИСВА ---БЬЛГАРСКИЯ ИЗНОС ЩЕ СЕ ЛИКВИДИРА ЗА СМЕТКА НА САЩ НО И НИЩО НЕ ЗАВИСИ ОТ НАС---ОБАМА КАЗА В ПРАВ ТЕКСТ----САЩ ДИКТУВАТ УСЛОВИЯТА И ЕС ТРЯБВА ДЯ СВЕДЕ ГЛАВА
5
6
 
65
 
! Отговори
ined преди 7 години
По-добре да има визи и да не се ратифицират скапани споразумения като CETA и TTIP
4
7
 
46
 
! Отговори
SS преди 7 години
АБЕ ТРЯБВА ДА РАЗБЕРАТ ЧЕ НЕ ИМ ИСКАМЕ ГМОТАТА ДА НЕ МАХАТ ВИЗИТЕ, БОЛИНА ЗА ТЯХ ВЪПРОСА Е ДА НЕ СИ НОСЯТ ГАДНИТЕ ГМОТА ТУК ДА НИ ТРОВАЯТ