ЕС мисли да мести "горещите точки" на кораби

Само 2700 имигранти пристигнали в Гърция през април, в Италия - 8370
19 май 2016 21:00,
37
ЕС мисли да мести "горещите точки" на кораби
Снимка: БТА

Европейската комисия обмисля сериозно предложението на Италия да изнесе приема на бежанци на кораби в европейски териториални води. Това съобщи днес комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, ден преди заседанието на вътрешните министри в петък, което ще бъде посветено на имиграцията.
 
"Това е добра идея, която обмисляме задълбочено. Много скоро ще обявим нашето решение, но първо трябва да намерим правни и технически основания да я осъществим", коментира Аврамопулос.
 
Италианският премиер Матео Ренци предложи приемането на бежанци, влизащи по море в ЕС, да става на кораби, като тези, които нямат основания да останат в ЕС, да бъдат връщани незабавно, без да влизат на европейска територия.
 
В момента приема се осъществява в центрове в Гърция и Италия, наричани "горещи точки", в които бежанците се пресяват от икономическите имигранти и се насочват за разпределение към вътрешността на ЕС.
 
България също предлага прецеждането на кандидатите за убежище да става извън територията на ЕС, но нашата идея е „горещите точки“ да бъдат в съседните на Общността държави, като Турция, Ливан и Йордания.
Досега европейските кораби имаха за задача само да спасяват бежанци в морето и да конфискуват лодките на трафикантите.
 
По силата на международните си ангажименти ЕС няма право да връща бежанците, без предварително и индивидуално да разгледа случая на всеки от тях. Не е ясно как това може да става на кораби, тъй като от началото на годината над 300 000 души са дошли по море в Гърция и Италия. Не е ясно къде ще бъдат държани те, докато се разглеждат молбите им за убежище и текат обжалванията на отказите. Отблъскването на хора в открито море може сериозно да застраши живота им, което ЕС също не може да си позволи по силата на конвенцията за бежанците. Не е ясно как ЕС може да връща отхвърляните, без да има доказателства откъде точно са дошли и дали ще може да получи разрешение да акостира на бреговете на трети държави и да ги сваля там.
 
Очаква се днес вътрешните министри да обсъдят изпълнението на сделката с Турция за спиране на мигрантите, която е в сила от 20 март, както и предложението за отпадане на визите за граждани на Турция, Косово и Украйна, които Европейската комисия направи за последния месец.
 
Граничната агенция на ЕС Фронтекс съобщи за "драматичен спад" в броя на имигрантите, пристигащи на гръцките острови от Турция. През април те са били 90% по-малко от дошлите през март. Под 2700 души са доплавали с лодки от Турция миналия месец. За първи път от юни броят на имигрантите, пристигнали в Италия надмина този на дошлите в Гърция. 8370 души са прекосили Средиземно море до Италия, което е спад с 13% спрямо март.

Според граничната агенция намаления брой на бежанците се дължи както на споразумението с Турция, така и на затегнатия контрол по гръцко-македонската граница. През Гърция към Европа продължават да идват най-много сирийци, пакистанци, афганци и иракчани. "Средиземноморският" маршрут е предпочитан от еритрейците, египтяните и нигерийците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
6
 
! Отговори
Мучачос преди 7 години
Имахме една пуйка,която мислеше,мислеше,та взе ,че умря,а си мислехме че решава алгоритми....
26
0
 
7
 
! Отговори
бай Иван преди 7 години
А къде е хуманното отношение на Барако Обама към бежанците? Редно е мигрантие да се транспортират в страната с неограничените възможноси .Оказва се,че САЩ е съпричастен към събитията в арабския свят и е най-негостоприемната страна пропагандираща демокрация.
25
0
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
И отвреме навреме да отварят кингстоните....
24
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 7 години
Харесва ми идеята
23
0
 
6
 
! Отговори
Строител преди 7 години
Хубаво, търсят друг изход, ама защо трябва всичко да се тества - не може ли някои неща да ги анализират, без да ги прилагат на практика. ще разтурят къщата от кризи
22
0
 
15
 
! Отговори
Наопаки са преди 7 години
Ще им дойде акъла в главите, ама изпукаха маса от нашите пари и напълниха Европа, с хора, дето не само нямат образование, но и са неграмотни. Сега ще харчим, за да ги цивилизовани, та да има кой да ни мие чиниите и да ни коси ливадите
21
0
 
14
 
! Отговори
Стратега преди 7 години
Тези от Брюксел са полудели. Досега изхарчиха маса милиони да правят горещи точки по островите, сега всичко почва отначало, но на кораби. Верно е че имигрантите трябва да се допускат с по-голям ред, защото дошли веднъж нежеланите, малцина се връщат. Да направят лагери извън ЕС и там да ги пресяват, както им каза ББ
20
0
 
16
 
! Отговори
kireza преди 7 години
Трябват кораби с подвижни дъна като баржите - качваш ги,караш кораба на дълбоко място и отваряш подвижното дъно......Връщаш се за нова партида и т.н.Няма бежанци,всичките са главорези.....:D :D :D
19
2
 
11
 
! Отговори
уплашен преди 7 години
До ХА-ХА-ХА !Европейският съюз вече прилича на този вагон !---------------------------Eвропейският съюз ще заприлича на военен полигон!
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами като е така,направо да ги транспортират в "демонокрадична кравария",та да ни покаже на практика ,това,което ни насажда насилствено.Още повече,че всички тези "бежанци" са резултат от краварското бомбено "демократизиране" от чиято люпилня,наречена арабска пролет ттръгнаха "бежанците".Да,ама кравария си е издигнала библейска ограда по сухопътната граница и всеки "мигрант е прецеждан през девет сита,а за евроговедата дверите са отворени за нахлуване на цели хергелета.Така е,еврооОвцИ.
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия кораби нямат ли радари? Трябва непрекъснато да се сканира либийския(...) бряг и тези лодки, които не се идентифицират като легални търговски или пътнически кораби да се връщат откъдето са дошли. Техника трябва и сърце!
16
0
 
10
 
! Отговори
донор преди 7 години
Познайте кой плаща за всичко това
15
0
 
24
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
Четох напоследък за войнски съюз "Васил Левски" и БНО "Шипка". Имали вече около 40 000 членове. Ако е така, надеждата е в тях да защитят България. От Германия можем да им окажем материална подкрепа. Искам да разбера първо с какво име се ползват тези патриотични организации сред населението. Благодаря за отзиви.
14
0
 
17
 
! Отговори
Страхотно преди 7 години
Заглавие трепач! Ако Европейската комисия можеше да мисли нямаше да сме на този хал! Едно е да харчиш безсмислено едни пари, а съвсем друго да мислиш!
13
0
 
27
 
! Отговори
ужаса предстой преди 7 години
За каква Европа говорите?ислямските терористи са проникнали на всякъде и разяждат Европа отвътре,щом са успели да сложат бомба на Египетския самолет в летището на Париж!?
12
0
 
29
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
ТРЯБВА е прав ! Но тук в Германия има много наивници с промити либералniи мозъци, най-вече от движението от 1968 година. Просто не искат да проумеят, че страната им се ислямизира с всеки изминат ден. Надеждата ми е в новата партия Алтернматива за Германия (AfD). Меркел е най-виновна за геноцида над европейските народи, но няма кой да я свали и даде на съд в Хага. Но и това време ше дойде. Първо Австрия ще се се промени, дано Хофе стане Президент на 22.5.
11
0
 
15
 
! Отговори
скандал преди 7 години
Днес излезе информация че ЕС е водил тайни преговори с Судански диктатор издирван за престъпления и убийства,за да спре хората който искат да тръгнат към Европа и дори са му предложили 45 милиона Евро за това!
10
4
 
4
 
! Отговори
Ибн Ал Манафуи преди 7 години
Скоро...скоро
9
0
 
15
 
! Отговори
талибантурист преди 7 години
Очаквайте сюрпризот луд курортист.
8
0
 
14
 
! Отговори
до ТРЯБВА преди 7 години
Написал си самата истина.