Митов зове: ЕС да не пуска нови миграционни маршрути

Трябва общ европейски подход към тази криза, смята той
Обновена: 24 май 2016 07:42 | 23 май 2016 21:18, Красимир Ангелов
29
Митов зове: ЕС да не пуска нови миграционни маршрути
Снимка: БТА

Европейският съюз да не допуска отварянето на нови миграционни маршрути, призова българският външен министър Даниел Митов. Външните аспекти на миграцията, мерките за разрешаване на първопричините на миграционната криза и засилване на сътрудничеството със страните на произход и транзит върху ЕС бяха основните теми на днешния Съвет "Външни работи", в който участва и родният дипломат №1.

Първите дипломати на 28-те подчертаха необходимостта от изпълнение на договореностите от Срещата на върха във Валета, съобщават МВнР. Специален акцент бе поставен върху важността на пълното и ефективно изпълнение на съществуващите споразумения за обратно приемане на нелегални мигранти.

Министрите приветстваха постигнатите резултати за намаляване на миграционния натиск по Източносредиземноморския път и Западните Балкани, като подчертаха необходимостта от пълно изпълнение на споразумението между ЕС и Турция и предприемане на всички необходими мерки за предотвратяване на откриването на нови пътища на миграционните потоци.

"Само общ европейски подход, който отчита позициите на всички страни членки, би могъл да постигне ефективно дългосрочно решение на миграционната криза. Държавите на първа линия трябва да могат да разчитат на подкрепа от ЕС, за да управляват и защитават външните граници на Съюза, а не да бъдат оставени да търсят индивидуални решения", заяви пред колегите си Даниел Митов.

Българският първи дипломат отбеляза постигнатите положителни резултати от изпълнението на Изявлението ЕС-Турция, като в същото време подчерта, че сложността на ситуацията налага да планираме своите действия при непредвидени обстоятелства, за да не допуснем повторното отваряне на стари и откриването на нови миграционни маршрути към ЕС.

По време на срещите министрите потвърдиха, че ще продължат активните усилия за постигане на траен мир, сигурност и стабилност в Сирия, Ирак и региона. Изразена бе подкрепа за специалния пратеник на ООН Стафан Де Мистура за продължаване на преговорите за започване на политически преход в Сирия, както и за министър-председателя на Ирак Абади за постигане на национално помирение и осъществяване на реформите в страната.

Министрите обсъдиха изработването на нова Глобална стратегия на ЕС, която ще замени Стратегията за сигурност на Съюза от 2003 г. Документът има за цел както да отговори на съвременните предизвикателства пред сигурността на Съюза, така и да заяви амбицията му да играе още по-активна роля на международната арена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
АTAKICT преди 7 години
МИТОВ ФРАУ МЕРКЕЛ ВЕ4Е КАЗА---НОВИЯ МАРШРУТ ЗА ЕВРОПА ЩЕ МИНАВА ПРЕЗ БЬЛГАРИЯ---ТИ КЬДЕ СПА
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
оффф и тоя ли почна да зове , аман от прошляци
17
1
 
15
 
! Отговори
фен на бсп преди 7 години
То хубаво зове, обаче като дойде времети ще си иде в америка! А с арабите ще живеем ние!
16
0
 
14
 
! Отговори
Marin Ruseborn преди 7 години
Как е възможно?!? " Къдравата Сю" наистина нищо не е научил за 2 години...Тези празни приказки си ги знаеше и по рано. Как гледат, такива хора, събеседниците си в очите?
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
данчо мамин сладък
14
2
 
16
 
! Отговори
ох преди 7 години
щ0м пр0чета гл0балн0, м1 се св1ва ст0махът
13
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За България няма шанс защото зад това ориентирано про руско гербаджийско правителство чака ново про руско бесепарско такова.Ние сме троянски кон на Русия във ЕС.Проституция,наркотици,мутри,убийства,безпаричие-малко копие на големия брат.А над два милиона българи работят във лошият запад и издържат тази про руска ***
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каза ли им го? Сега им изпрати едно писмо, което може и да бъде написано върху тоалетна хартия, защото ефекта от него ще е същия. Но ако ще го пращаш не забравяй да се появиш поне 10 пъти по медиите....
11
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали до снощи всичко беше под контрол? Граница като слънце! Споразумение с комшиите има... Събудиха се и откриха, че краката им отвити! И не само краката...
10
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къдравата Сю,бегай ве ***!
9
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама не тъй, разкъсай си дрехите, запали се пред парламанта или измисли нещо забележително. Cъс тия клишета и заучени фрази доникъде, може би трябва да си обогатиш речника та да пуснеш една силна реч и да ни покажеш ораторските си способности. Cядай двойка.
8
3
 
20
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Нетипично изказване за стил eвpoгeйcки ценности от субекта познат ни като "Къдравата Cю". Интересно, кое е наклонило везната, както и на плиткoyмния му премиер, така и на него, необичайно за mind control ***, да залевичарят в изказванията си по повод геополитика и религия. Явно новата военна офанзива на Русия в Сирия и този път навременното дърпане на конците от господарите им, извесни на всички като "краварите", е дало своите резултати...Агент Бритни Спайърс, ЦРУ, САЩ
7
1
 
11
 
! Отговори
Исти преди 7 години
Митов е прав: България трябва да дава съвети на Европа и да я учи как става справянето с ислямската опасност. България има опит в това отношение- Европа няма. Кого трябва да пита тогава? Трябва да пита нас разбира се! Спасението на Европа от насилствена ислямизация е път към спасяване на цялото човечество от ислямското мракобесие! Българи,вие на чия страна сте??
6
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Туй момченце с боядисаната косица, не дало нито едно пени за създаването на ЕС. Може би трябва от време на време да си запушва устатата.
5
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още един ветропоказател странно как никой в ЕС не знае отде духа вятъра.
4
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Със млякото по устата тръгнал да се изказва и дали ще го вземе някой насериозно с тоя поглед на мека китка.
3
4
 
25
 
! Отговори
www преди 7 години
И ТОЗИ Е КАТО БОЙКО - ВСЕКИ ДЕН С РАЗЛИЧНО МНЕНИЕ...
2
6
 
28
 
! Отговори
Бойчо преди 7 години
Всички призоваваме Митов да си ходи.
1
3
 
28
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
Призовавай прозовавай натовски безроднически ***!