Брюксел: Облекчете купуването на земя от чужденци

ЕК поиска промяна за сваляне на ограниченията за европейци
26 май 2016 16:07,
114
Брюксел: Облекчете купуването на земя от чужденци
Снимка: архив, Булфото

Европейската комисия заплаши днес България със съд заради рестриктивното ѝ законодателство по отношение купуването на земеделска земя от чужденци.

Според Брюксел изискването сделките за земя да се извършват само от чуждестранни граждани, които пребивават дългосрочно в България, нарушава европейския принцип за свободно движение на капитали и ограничава инвестициите. Европейската комисия смята, че това ограничение е дискриминационно към гражданите на ЕС и настоява за облекчаване на условията за закупуване от лица с европейски паспорти.

Наказателната процедура срещу България стартира през март, когато Европейската комисия поиска обяснения от правителството. Дадената информация обаче е преценена като незадоволителна и затова днес Комисията предприема следваща стъпка, която отделя София само на два месеца от подаване на иск пред Европейския съд, който може да завърши с финансови глоби.

„Всякакви ограничения на залегналите в Договора основни свободи трябва да бъдат надлежно обосновани и да съответстват на принципите за недопускане на дискриминация и за пропорционалност. Макар че държавите членки имат право да определят свои собствени правила за насърчаване на развитието на селските райони, за запазване на земята за селскостопански цели и за избягване на спекулативен натиск върху цените на земята, това трябва да се извършва в границите, предвидени в правото на ЕС“, смятат от Еврокомисията.

Според тях отпадането на ограниченията ще позволи повече чуждестранни инвестиции да влизат в селските райони и така ще помогнат за по-бързото им развитие.

Подобни действия днес са предприети и към Унгария, Литва, Словакия и Латвия. Комисията е недоволна, че в Унгария купувачът на земята трябва лично да я обработва, а в Литва и Латвия, защото законодателството им предписва, че само фермери могат да купуват земя. Проблемът, регистриран в Словакия, е същият като в България – изискване за дългосрочно пребиваване в страната.

София води дълга битка с Брюксел да отложи изтеклото в началото на 2014 г. ембарго върху купуването на земя от чужденци. То беше отказано и мораториумът върху сделките със земеделска земя за чужденци падна. Впоследствие Народното събрание прие ограничения за тях, на които президентът наложи вето, което беше отхвърлено.

В момента българското законодателство изисква 5 години уседналост за физическите лица и за членовете на управителните органи на търговски дружества, регистрирани в ЕС. Забранено е имотните сделки да се извършват от фирми извън ЕС и от офшорни дружества. От началото на годината бе забранено и публичните дружества, чийто акции се търгуват в ЕС, да купуват земя.

Европейската комисия обяви още, че започна днес наказателна процедура срещу България и още 20 страни за неприлагане на новите изисквания за обществените поръчки, които улесняват достъпа на малки фирми в тях и увеличават процедурите за кандидатстване по електронен път. София има 2 месеца да приеме поправките и да рапортува пред Брюксел за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 99Никой не те кара насила да продаваш нищо!!! Предполагам, че живееш в града и си виждал нива и как се обработва тя само на картичка! Това, че българина е готов да продаде *** си за пари е съвсем друг проблем и въпрос! Ако имаш достатъчно пари с удоволствие би си купил имоти и земя в Германия, Швейцария или Австрия нали?
79
0
 
1
 
! Отговори
Brugi преди 7 години
Bg ne e shengen - tova diskriminacia li e kam bg narod ili?!
78
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това означава да си продадем земята и да буквално да не можем да се изхранваме. Ако го направят, това ще е най-голямото държавно престъпление.
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 84Абе мурджо! Руснаците не купуват земя, а апартаменти и наливат пари в нашата икономика. Купуват апартаменти и вили и във френската Ривиера. Дават апартаменти под наем там - имам пресен пример. Но ти успя и днес да се класираш по темата "Русия", ще хапнеш и днес!
76
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И в момента се изкупува българска земя чрез подставни лица! Но органите за сигурност дремят!Утре в някои региони останалите живи българи ще бъдат третирани като палестинци!
75
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Елате брюкселци, елате, да пробвате да присвоите българска земя! Само елате, да видите дали ще си тръгнете!
74
0
 
11
 
! Отговори
койчо преди 7 години
След земята ред е да изкупите и душите ни, гадни еврогейове!!!
73
0
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
НИКАКВА земя за вас,верицата ви!
72
0
 
2
 
! Отговори
Мафиото италиано преди 7 години
До Анонименза западняците става дума, както в коментара, така и в дописката
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Мафиото италиано "Е вие като ходите на Запад, искате да ви третират като бели хора, а те като дойдат тук" Кои "ТЕ" бе мушморок, ислямистите ли? Ба ви в продавачите!!! айде, нема нужда. Така не става - капиш.
70
0
 
20
 
! Отговори
Цветанка преди 7 години
Тия Брюк-селски масони облекчават ли покупката на земя в Белгия?
69
16
 
5
 
! Отговори
Мафиото италиано преди 7 години
Е вие като ходите на Запад, искате да ви третират като бели хора, а те като дойдат тук - айде, нема нужда. Така не става - капиш.
68
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Да обобщимАми това е пазарната икономика - който има пари - купува, който няма - гледа.
67
0
 
19
 
! Отговори
О помните ли вий? преди 7 години
Вземи панелите, трабанта,но въздухът ми остави.Е, сега земята, после и въздуха.
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
az nqma da prodam I gram!!!!! grajdanska voina iskam az!
65
1
 
25
 
! Отговори
kireza преди 7 години
Никаква земя за тези чеда на сатаната.....уж европейци,да ама не,разни ислямисти и *** ще изкупят България......Да купуват в щатите,там в ада им е мястото......
64
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ще ни вземат земята , това се случи миналата година с гръцките острови , продадоха ги на чужденци / плана ран-ъп е в сила , в него пише че българина не трябва да има земя и имущество , трябва да е задължен към банките и държавата и така лесно ще бъде управляван
63
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брюксел не може нищо вече да изисква.ЕС е само един съюз и въпрос на време да се разпусне поради колоналната политика която западните лицемери водят спрямо суверенните източноевропейски държави.Разразстване на Вишеградската четворка,запада вече е арабски халифат-обречени са.
62
1
 
36
 
! Отговори
Спас преди 7 години
Тази земя е напоена с българска кръв и никога не трябва да се продава на душмани!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
61
0
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
бьлгария ще загине гмо продукти голф игрища изнесено мрьсно производство у насмонсанто ще си прави опитите вьрху главите ни плантации с марихуана и дрбьлгария да излезе от ес докато е жива