България – втора по злоупотреби с европари

Лидер е Румъния, след нас пък се нарежда Унгария
Обновена: 31 май 2016 19:28 | 31 май 2016 19:07, Миглена Иванова
48
България – втора по злоупотреби с европари
Снимка: Reuters, архив

България е втора в Европейския съюз (ЕС) за 2015 г. по злоупотреби с европейски средства, показват данните в последния доклад на Европейската служба за борба с измамите с еврофондовете (ОЛАФ), който е публикуван на сайта на институцията.

През миналата година са били приключени 19 проверки в страната ни, от които по 12 са издадени препоръки. Две от проверките са свързани с усвояване на средства от САПАРД.

Лидер е Румъния с 45 проверки и препоръки в 22 случай. След нас е Унгария със 17 проверки и препоръки за 14 случая.

Повечето от злоупотребите са с европейските средства за земеделие, се посочва в доклада.

През миналата година са заведени 37 съдебни дела заради злоупотреби с европейски средства у нас, показват още данните на службата. По 16 от тях работата продължава, а по 21 има постановени решения. В 9 случая претенциите за злоупотреби са отхвърлени, а в 17 са потвърдени от съда.

Общо засечените нередности с европроекти – измами и неволни грешки, в България са 513 за миналата година, като касаят 1,5 на сто от бюджета на програмите. От тях за 34 случая са издадени препоръки на ОЛАФ. В по-големите държави – например Германия, Франция, Холандия, са регистиррани двойно повече нарушения, но те касаят значително по-малък бюджет – под 0,5 – 1% от програмите.

ОЛАФ дава конкретен пример за проверка по сигнал за модернизацията на завод за преработка на плодове и зеленчуци, който е получил 1,3 млн. евро от Европейския фонд за развитие на селските райони. Сигналът е подаден от генералната дирекция на Еврокомисията за земеделие и е свързан с манипулация на обществена поръчка.

Анализът на документацията и последващата съвместна проверка с българските власти е потвърдил подозренията, като е установено, че цените в търговете са били значително завишени. Заключението е, че целият проект не е бил допустим за подпомагане от фондовете на ЕС.

Агенцията посочва още, че след нейни препоръки в България и Италия са в ход наказателни разследвания.

Като цяло за ЕС през миналата година службата е приключила над 300 разследвания – рекорден брой. Започнати са и 219 нови проверки, което също е изключително висок брой. Издадени са повече от 360 препоръки към националните органи на държавите членки на ЕС.

През миналата година в различни измамни схеми са били раздадени над 888 млн. евро, които трябва да бъдат възстановени в бюджета на съюза. Година по-рано сумата е над 900 млн. евро.

ОЛАФ продължава и с борбата с контрабандата на тютюневи изделия. През миналата година са били заловени над 619 млн. къса цигари при съвместни митнически операции, организирани с държавите от ЕС и трети страни.

Службата подчертава, че след реорганизацията през 2012 г. работата ѝ е станала значително по-ефективна. Почти двойно се е увеличил броят на приключените разследвания, а издадените препоръки отбелязват ръст от над 80 на сто. Стартирани и са и с 86% повече проверки в сравнение с 2012 г.

През миналата година са били регистрирани почти 1 400 сигнала в службата, като данните показват, че потокът от информация започва да се стабилизира. От тях 34 за от България, като два са от публичен източник, а останалите – от частен.

Още икономически новини и анализи четете в investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Az преди 7 години
Бях видял и статистика, че България е на едно от първите места по корупция,моял някой да ми обясни как се прави подобна статистика, как се установяват измами и т.н., ако не се лъжа при подобни практики никоя от страните не желае публичност. ЗНам , че всички биха казали , ама как ти не знаеш ли каква страшна корупция и далавери има, сигурно е така, само че ми се струва че България е отново в ролята на заподозреният.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хи-хи-хи
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
36 - И като изпрати Сорос онази с голата ц и ца да поведе народа ...
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ох, това образование...С горди зрелостници, че са успели да препишат на матурите, с 12500 негодни за студенти млади хора, за които академичните знания се оказват недостъпни.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОЩЕ ТАЗИ ГОДИНА ЩЕ НАВАКСАМЕ. НАЛИ ЗАПОЧНА НОВ ПЕРИОДПЪК И ТЕЗИ ОТ ГЕРБ НЕ СПЯТ, ЩЕ АНАЛИЗИРАТ И ЩЕ НАБЕЛЕЖАТ СПЕШНИ МЕРКИ. Че то сигурно само 2-3 милиарда ни делят от Румъния.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мале изтарвахме първенстеото!!!КЪде гледа Президент и Премиер - ама ние скоро ще сме на опашката!!!В 2017 на Първото масто !!!
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 36Щом нашите политици са "кукли на конци", значи ние сме кукли на конци. Няма друга логика. Ние всичките трябва да променим мисленето си, морала си, реакциите си. Знам -констатцията е лесна, трудно е да се направи, но някои по света са го сторили. На времето това еставало чрез религия, днес чрез образование.
29
0
 
2
 
! Отговори
До 35 преди 7 години
До Анонимен: Нашите политици са кукли на конци. Политиката на България се води извън България. Кажи ни какво да направим. Нали веднага ще ни спретнат цветна
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма ГЕРБ, няма БСП, ние сме си такива. Колко пъти някой трябва да казва, че царят е гол. Народът е кьопав. Упрваляващите не са паднали от Марс. Те са наше отражение. Когато, и ако, ние се оправим като хора, тогава ще заживеем и по-добре. Простичко, ама няма кой да го проумее.
27
2
 
1
 
! Отговори
xaaxax преди 7 години
Daje i v tva ne sme purvi zaebiiii
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гръм, дори и в това не сме на първо място.
25
0
 
2
 
! Отговори
Леле ма майко.. преди 7 години
Хаоаааоооао ОПГ- ГрЪБ
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен 27 преди 7 години
Нека имат предвид че разполагам с цялата им лична информация и работя в звеното за спешна помощ, както и като кардиолог.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз обявявам война на полицията в Русе, която отказва да разследва заплахите с убийство по адрес на баща ми. Влезе ли полицай, или роднина на полицай в болнциа от днес натакък, ще му се стъжни. Да събират пари за поп.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този човек на снимката е излязъл на протест за злоупотреби с правата ,какво общо има човека със злоупотребите на кабинета Борисов? Сложете снимка на Бойко бе ,да се знае,защо не разминете снимките със долната статия за газовата връзка с Гърция ,там дет сте наежели Бойко
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България като е втора по злоупотреби са евро пари защо сте постнали снимка на някакъв човечец порещ се за правата си със трибагреника във ръце ? Какво общо има този човек със злоупотребите на кабинета Борисов?Сложете снимка на Бойко до знамето на ес примерно,ама ви миришат краката от страх,да не звънне премиера и да няма после УВОЛНЕНИ,за това най лесно е да накъдрите бедняка,айде сега обвинете го и във глобалното затопляне така както прави елита като ,че ли ние определяме екологията
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак калъфка за симпатизантите от кабинета Леевски-БОСТАН,това не е истина,вечно втори,нито топка да ритат нито да крадат
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Второ място в коя да е негативна класация в ЕС е повод за гордост. За съжаление в повечето сме първенци. Това кефи европейците и те се оливат с хвалби към Бойко. Гледат ни сеира. И те имат нужда от разпускане. Но кой ги разбира...
18
9
 
7
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Не се краде,разберете го. Парите се отклоняват за Русия. Навремето докараха царя, защото страната ни беше потънала до гуша в дългове,които бяха дългове на СИВ. Русия не можеше да помогне защото нейното дередже също не беше розово. Симеончо ни вкара в ЕС оттам потекоха парички ,но мечката постави условия.......... Умните вече ме разбраха. Оставете ги настрана, Бойко ,Пройко, Доганчо,Станишчо ,Манолова ,И сие. Целта е ясна. Не се косете. Комунизъм ще има за всички.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИСТИ БРУТАЛНИ МЕРКИ ОЗНАЧАВА ЛАГЕР В БЕЛЕНЕ, ПЪК ТО ПРИЛИЧА НА КОМУНИЗЪМТИ ДА НЕ СИ ОТ ТЕЗИ ?