Градче с 300 милионера си плати и каза "не" на бежанците

"Не ги искаме тук, това е", казва един от жителите на швейцарския град
31 май 2016 09:30,
42
Градче с 300 милионера си плати и каза "не" на бежанците
Снимка: Reuters, архив

Едно от най-богатите малки градчета в Европа предпочете да плати глоба в размер на 290 000 швейцарски франка, вместо да приеме на своя територия около 10 бежанци в рамките на квотното разпределение.

Жителите на китното швейцарско градче Обервил-Лили заявиха, че са гласували с "не" на референдум за това дали да приемат бежанците, тъй като според тях чужденците няма да се впишат в средата, пише британският в. "Телеграф", цитиран от bTV.

Решението идва, след като швейцарското правителство въведе квотна система, за да изпълни обещанието си да допусне в страната 50 000 души, търсещи убежище. Обервил-Лили е дом на 300 милионера и е с население от 22 000 души.

"Ние не ги искаме тук, това е", посочва един от жителите на града, пожелал анонимност.

Според друга жителка на Обервил-Лили решението за отказ от прием на бежанци не е правилно и това кара хората в града да изглеждат като егоисти, които не се интересуват от това, което се случва с останалите.

Според десния кмет на градчето Андреас Гларнер допитването не е проява на расизъм и приемането на чужденците е било отхвърлено, защото не е било ясно преди това дали те са сирийски бежанци или "икономически мигранти от други страни".

Той посочи също, че най-добра грижа за сирийските бежанци може да бъде оказана по-близо до техните домове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Някои хора тук все дават акъл на сирийците да си останели в държавата и да се борели за нейното по-добро устройство. Ами питам аз тия 2 милиона българи дето напуснаха България що не останаха да се борят за подобряване на положението, хем тук война няма?! " На чужд гръб и сто тояги са малко" , затуй ръсите толкоз акъл.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
31, плащанрто оли неплащането на такава глоба може да се реши с национален референдум,както приемането или неприемането на бежанци, но явно мнозинството от Швейцарците са ок с тази система.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не коментира основната, новина, че Швейцария ще приеме 50 000 бежанци...
29
3
 
12
 
! Отговори
българина преди 7 години
Това си е евро рекет или нов отомански еничарски данък........ Всичко с връща.... Идва нов ден победъй и 1945 ще им се стори като празник на евро олиго френите
28
1
 
16
 
! Отговори
бирник преди 7 години
Платили са си данък, да не ги закачат правоверните.
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прекрасна демокрация - плащайте 290 000 франка ако искате ВАШИЯ референдум за ВАШЕТО градче да е валиден.
26
1
 
43
 
! Отговори
българина преди 7 години
Тези 290 000 ще ги избият за 1г. Културата и начина на живот нямат цена. Сега 10след година 200! Ще почнат проблемите и престъпността обири и кражби, нужда от охрана и повече полицаи. Всичко това струва мнооооого повече от 290 000. Това е такса род и бъдеще или такса патриотизъм. До къде я докараме..... Живота си знае работата ще има големи промени в Европа и сащ77154
25
1
 
95
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълни глупости пишат някои хора. Като наистина бягат от война, защо не се насочват в държавите около тях, които имат и територии да ги приютят, имат и мнооооого пари, изповядват тяхната религия и живеят по техните обичаи?! Вместо това цялата вълна идва към Европа и децата им се давят по моретата, за да дойдат тук, да гледат жените по улицата като стока за продан, да рушат и чупят инфраструктурата, изградена с парите на данъкоплатците?! Съжалявам, може би някои ще ме анатемосат, но съм против тях
24
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези швейцарци са на заплата при Джуджето
23
4
 
111
 
! Отговори
Виготура преди 7 години
Като видя Саудитска Арабия, Катар, Обединените арабски емирства, Кувайт и Бахрен да приютяват християнски и мюсюллмански бежанци, тогава ще бъдат приети и в Европа мюсюлманите. А икономическите мигранти ще си чакат реда, както българи и румънци 7 години чакахме за достъп до европейския пазар на труда. Африка и Азия са 4 млрд човека. По света има над 10 военни конфликта. Може ли Европа да приема десетки милиони мигранти, които чакат някой да ги храни и пои и да се съобразява с ***?
22
0
 
64
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Това е Демокрацията - Референдуми!
21
17
 
33
 
! Отговори
ким сун преди 7 години
Швейцарците са пресметливи и безскруполни хора.За тях да си човек не значи да имаш сърце.Въпроса е че Европа се нуждае от евтина енергия,тъй като се задъхва икономически.Колкото и да е велик запада без ресурси няма икономика.Аза да има евтини ресурси трябва да има война за да се краде от близкия изток и Русия.А като има война,има и бежанци.Това е сметката която трябва да се плати,ама никой не иска да плаща сметката.
20
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
naselenieto e 2 200 a ne 22 000
19
72
 
7
 
! Отговори
Пустиняк преди 7 години
Нещастници. 22 000 души не могат да приемат 10 човеак. Не си спомнят швейцарците преди само двеста-триста години как са били бежанци с хиляди чак в новия свят. Главно икономически емигранти. А за коментарите отдолу нямам думи. Оскотял ***, дет война и глад не е виждал от сто години., който в мирно време живее в по-голяма мизерия отколкото народи във война тръгнал пак да си показва колко е ***.
18
4
 
70
 
! Отговори
до смотаняците 3,5+6 преди 7 години
Какви човещини, какви експлоатации? Тук истината е: регулирано и организирано изтриване на Европейската цивилизация от лицето на Земята; замяна на коренното християнско население с мюсюлманско по-простичко; премахване на парите в брой за по-удобно контролиране; кой печели от всичко това? А вие си демонстрирайте човещината другаде, не по форумите.
17
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вникнете в смисъла на случилото се! А именно, това е законният начин да не приемеш дезертьорите. Всички други начини, и откази са незаконни, и ще бъдат преследвани от закона. Според мен това е една показност, която никъде и никога няма да се повтори! Мисля дори че е организирано на доста високо ниво! Защо 300 мил-ра ще плащат глоба, след като могат да платят и сключат доста по изгодна сделка? Това е измама от една страна, и урок за негостоприемните европейци!
16
1
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в това градче нямат нужда в момента от Лекари и Инженери.Когато имат ще има конкурс за работа и всеки ще може да кандидатства.
15
2
 
87
 
! Отговори
Иванушка преди 7 години
Браво на швейцарците! Не са длъжни да приемат всекиго и на всяка цена! Браво!
14
11
 
11
 
! Отговори
dk преди 7 години
до 1 на теория това е така ,но когато ти спретнат отнякъде революцийка не става и започват войните ,за да печелят корпорациитедано не сме техен обект,че иначе ще стане по лошо от сирия и либия
13
23
 
25
 
! Отговори
ptr преди 7 години
За пореден път..."Да го д*хат бедните..." "Демокрацията" е изкривена до n-та степен. Скоро всички ще сме разделени на 2... Богатите от едната стана на оградата,а от другата,цялата "***" която не може да си плати да е при "привилегированите"