Сред първите сме в ЕС по спад на безработицата

Безработните младежи у нас също са по-малко
31 май 2016 15:30, Миглена Иванова
26
Сред първите сме в ЕС по спад на безработицата
Снимка: архив, Ройтерс

България е сред държавите от Европейския съюз (ЕС) с най-голям годишен спад на безработицата през април, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

През четвъртия месец от годината Евростат отчита, че безработицата у нас е намаляла до 7,1% от 10% година по-рано. За месеца намалението е от 0,2 пр. п.

Единствено в Кипър е отчетен по-силен спад на безработицата за година – от 15,7% до 11,6%. След нас е Испания със спад на безработицата от 22,7% до 20,1%.

Данните показват, че в България през април без работа са били 235 хил. души спрямо 242 хил. през март и 335 хил. през април 2015 г.

Продължава и плавният спад на безработицата сред младежите до 25 години, отчита Евростат. Нивото на младежката безработица у нас се е понижило до 17,4% през април от 18,6% през март и 22,6% година по-рано.

Броят на безработните младежи до 25 години у нас е бил 27 хил. души през април спрямо 30 хил. души през март и 43 хил. души през април 2015 г.

Средно за ЕС нивото на безработицата се е понижило с 0,1 пр.п. през април до 8,7%, показват още данните на Евростат. Година по-рано нивото ѝ е било 9,6%.

За еврозоната нивото на безработицата през април достига 10,2%, като остава стабилно спрямо март. През април миналата година безработицата в региона е била 11%.

Къде е отчетен ръст на безработицата, четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: безработицаесзаетост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първи сме в ЕС по спад на населението!!!Направете си изводите за "спада на безработицата"!Останаалото е кьор фишеци за лов на лапнишарани.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми имено трябва да дигнат пенсиите,оправяме се.Ще станем Като швейцария
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изобщо не вярвам на тия глупости .Разходете се в далечната провинция и ще видите че на хората не им се живее вече.Мизерия голяма ще ми говорят глупости
16
1
 
8
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
Когато и последния българин напусне страната, ще отчетем абсолютен рекорд- НУЛЕВА БЕЗРАБОТИЦА. Няма кой да не стигна ! Очакваме скоро
15
0
 
3
 
! Отговори
до 17 преди 7 години
Вальо, броя на работещите спада според чужди статистики и се увеличава според НСИ. Ти си прецени на кого да вярваш. А на снимката по-горе трябваше да е някоя сервитьорка или пиколо, за да отрази коректно новината.
14
0
 
2
 
! Отговори
Валентин преди 7 години
по-важно е дали броят на работещите се вдига. на тия дето внасят пари в хазната.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как няма да е намаляла младежката безработица. И трите ми деца работят зад граница. Аз също работя зад граница и получавам пенсия там. Тук си плащам само данъка за жилищата и автомобила който ползвам. Гледам делът на далаверите в Евро осигоряваните пари е огромен, но за една много малка част от роднините предимно на държавната администрация и някой банкови управители
12
0
 
10
 
! Отговори
стъкмистика преди 7 години
В България има ясно изразен сезонен характер на безработицата. Всяка година през лятото има "спад". Това не означава, че нещо кой знае какво станало. Много ясно, че в останалите Европейски държави, които не разчитат толкова много на туризма, няма да има толкова голям сезонен спад. Отделно, данните които дава НСИ за безработицата и заетостта не изглеждат никак достоверни. Те влизат в противоречие както помежду си, така и с данните от чужди изследвания. През октомври - ръст, ама не го пишете.
11
1
 
10
 
! Отговори
ВГ преди 7 години
Какво показва тази статистика?Ами показва, че или тази година младите навършили пълнолетие и започнали да си търсят работа са със 100хил. по-малко от тези, които са навършили 26 години (т.е. вече не се водят младежи).Или, че голяма част от тях са мигрирали на запад и поради тази причина също не се водят безработни, защото не са в българия да се регистрират като такива.Поредната статистика, която не показва цялата картинка а само "изгодната" извадка от нея.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Коментара на 9 си е самата истина и то е видно и разбираемо и за всеки що годе с разум!
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТО Е ЯСНО ЧЕ СПАДА!КАТО ГЛЕДАМ КОЛКО ЗАВОД СЕ НАПРАВИ САМО ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ГОДИНИ!НА ВСИЧКО ОТГОРЕ И ТЕЗИ КОИТО ГИ ИМА СЕ ПООПРАВИХА А ЗА ЗЛОБАРИТЕ И КИОРАВИТЕ КОИТО ПИШАТ ТУК ЩЕ КАЖА САМО ЧЕ СА АБСОЛЮТНИ НЕВЕЖИ!
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
докато такива като ком. 9 считат 1 000 лева за пари България винаги ще е най-бедната страна в европа.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А знаете ли колко работят не официално?!Много са!
6
2
 
13
 
! Отговори
Lidera преди 7 години
Тази статистика е по официални данни на регистрираните, като безработни. Нерегистрираните не ги броят за живи!
5
1
 
10
 
! Отговори
НСИ преди 7 години
Скоро БГ ще стане и страната с най-малко пенсионери. А децата с БГ произход ще се гледат в резервати за опазване на застрашени видове.
4
2
 
16
 
! Отговори
Мда преди 7 години
Населението изчезна,затова и безработицата намалява - работните места са едни и същи,те не са се увеличили,но хората са по-малко!
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя дет го е написал е ***.да грабва мотикаката.вече няма *** да четат тая проста пропаганда.свобода или смърт.
2
2
 
16
 
! Отговори
Балтона преди 7 години
Ура, откриха се много работни места за по 400 лв заплата. Даже трудно се намират хора за тях.
1
0
 
27
 
! Отговори
Иван К преди 7 години
Ами то всичко емигрира...