Обличаме Европа! Шием дрехи за ?1,35 млрд.

Акули в модния бранш се натискат за поръчки у нас
1 юни 2016 08:07,
24
Обличаме Европа! Шием дрехи за ?1,35 млрд.
Снимка: Reuters

Износът на дрехи, изработени по поръчка у нас или собствено производство, за Европа през миналата година е над 1,35 млрд. евро. Това сочи секторният анализ на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ).

Под 5% е износът ни извън ЕС, като стойността му е далеч по-малка – 78,6 млн. евро.

Най-много поръчки имаме от водещи фирми в модния бранш в Германия и Италия.

"Получаваме ги директно. Отдавна не работим само през гръцки фирми. От тях останаха най-добрите, които наистина произвеждат. Имаме предприятия, които вече работят без посредници и директно общуват с възложителите, защото са достатъчно големи и се чувстват по-самостоятелни", обяснява пред "Монитор" председателят на браншовата организация Валерия Жекова.

Данните от статистиката показват, че през миналата година 22% от доставките ни в ЕС са били за Германия.

Други почти една пета са отишли в Италия. С дял от по една десета са Франция и Гърция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
made in bg преди 7 години
ДА и за това половин България пазарува от SportDirect - UK Тъжно е.Такива платени статии който са доста напоследък да заблуждават хората.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До гербист-столичанЩо не си завреш лозунгите в...ти знаеш къде, герберастки "юначен българино"! Каквато тиква ви е вождът, такива тиквеници сте и вие!
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 15Твърде вероятно е човекът да има представа какви се творят в тоя бранш! Пък и не само той. Трябва да си сляп и глухоням за да не виждаш и чуваш какво става там. Познавам жени, които работят в бранша и трябва да ти кажа, че от средата на месеца вече са на вересия до следващата заплата, ако я получат. А по една "случайност" имат семейства и деца. А разни органи, които трябва да следят за подобни издевателства, се правят на утрепани...Та така, публична тайна е какво става там...
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кво се хвалите с това, бре? Не виждате ли, че станахме Бангладеш? Изнесли стока за н'амси колко милиарда! А колко плащате на женичките, които бачкат като изоглавени? На повечето места ги лъжат със заплатите и тия хора автоматически попадат в категорията "работещи бедни". Ами ония не са ***, плащат като на бангладешци, спестяват си транспортните разходи и извличат баси печалбите. Това хич не е за хвалба, а говори за какви ни броят в тоя ЕС. Направо да ни прекръстят на Булгардеш, кво се е.бават
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От много време си купувам НАЙ-ЕВТИНИТЕ дрехи който намеря , защото всичко идва от Азия и не съм съгласен че само заради марката ,трябва да платя пет пъти повече защото на РАБОТНИЦИТЕ никой не им плаща повече ,защото шият маркови дрехи
19
3
 
11
 
! Отговори
Дърт бастун преди 7 години
До Анонимен> В нещо като Бангладеш на Европа ли се превръщаме?Вече!
18
1
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
а какви са заплатите на щивачките имат ли климатик в тази жега пускат ли гида ходят до тоалетната
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако увеличите заплатите и на жените, които шият тези дрехи, токава ми се явявайте пред медиите да обяснявате колко са велики. Те филипинците също обличат половината свят, ама са робини. Себестойността на един *** на Еспри е по-малко от 1 евро! Една блуза пискат иначе за по 40 евро и накрая на сезона я намалят на 20. Този целият бранш си е доста безскруполен.
16
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам леля в Северозападна България, работи в шивашка фирма, въпреки че е пенсионерка, взима чисто не повече от 200 лева, а има и такива, които взимат по-малко от 100 лева на месец, понеже се работи на норма, на смени, по 10-12 часа, отделно си плащат и пътя с автобуса на чорбаджията -2 лева за връщане, за отиване той им плаща пътя- каква щедрост, каква социална политика и отговорност, а? С тези 200 лева си плаща тока и водата, щото пенсията й е 220 лева.Честита ви демокрация, честит ви капитализъм, честито ви американско управление
15
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"днес се фукаме, има жени в милата ни мамковина,готови да работят на робски труд на смени, по 10 часа на ден за по-малко от 200 лева на месец"Глупости ! Имаш ли изобщо представа от сегашното положение в бранша, или просто плюеш, та чак слюнки хвърчат по екрана на компютъра ти ? Плащат ли ти да хулиш по всеки повод България, нещастни анонимнико, или го правиш просто така, от злоба ?
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"и се обличаме в китайско"А ми че обличай се, в каквото щеш. Твоя си работа.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хехехе, вчела плезидетшчето беше горт, че имаме високо платени телефонисти, днес се фукаме, има жени в милата ни мамковина,готови да работят на робски труд на смени, по 10 часа на ден за по-малко от 200 лева на месецабе прогрес, евро атлантически и демократични ценностиайде, скачайте, че кой не скача е червен.
12
0
 
20
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Тук се реализират най- големите печалби в света в този бранш! Даже и в Китай труда на шивачките е по-добре платен отколкото тук в България ! Това е единствената причина тук да се шие толкова ! Зверската експлоатация на труда на шивачките. Труда е почти робски. Там се работи само срещу храна.Така ,че едва ли е основание за гордост!
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и се обличаме в китайско
10
0
 
16
 
! Отговори
333 преди 7 години
БАПИОТ е бандитска организация,която държи изкуствено заплати в сектора супер ниски.Аз работих известно време във фирмата на самата Жекова,дори и тя държи заплати невероятно ниски за София
9
1
 
4
 
! Отговори
м дааа преди 7 години
Аз от няколко години си купувам чорапи в Карефур и пише че са произведени в Русе. По ? бройката.
8
6
 
6
 
! Отговори
гербист-столичан преди 7 години
Браво, ето че се превръщаме в шивашката работилница на Европа. Нека да се види, че и ние нещо даваме на света, да бъдем горди с това и да бъдем патриоти, да викаме Българи-Юнаци и да се радваме.
7
0
 
31
 
! Отговори
Хах преди 7 години
Като се хвалите толкова що не кажете колко взима една шивачка? Всичко хубаво , че има работа ама то само някакви новобогаташи-робовладелци богатеят !!!
6
1
 
17
 
! Отговори
Поп Грую преди 7 години
Малко мъниста, огледалца и аборигените ще си продадат и бъбреците!ПОЗОР!
5
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като в България са некадърни и неискат да рискуват да пуснат собствена модна линия ще се слогува на чуждите фирми