Непокорните имперски решения. А сега накъде?

Бизнесменът Кристоф Гейтър откровено за Brexit-а пред Dnes.bg
24 юни 2016 20:00, Криси Табачка
46
Непокорните имперски решения. А сега накъде?
Снимка: Bloomberg.bg

Кристоф Гейтър е един от многото англичани, решили да живеят и създават собствен бизнес в България. Той е директор на българска агенция за недвижими имоти Newestatebg.com. Роден е в Англия и макар да е с различна адресна регистрация, разказва пред Dnes.bg своята гледна точка за Brexit, давайки едно различно мнение около събитията във Великобритания.

Как се събуди Великобритания след Референдума?

В шок. Мисля, че дори от тези, които гласуваха "За" излизане, има много изненадани, че Brexit всъщност се случи и министър-председателят подаде оставка. Хората с протестен вод против статуквото вероятно тази сутрин се чудят дали те са сред тези 1,3 млн. гласоподаватели, които всъщност направиха разликата за това дали ще излезем, или ще останем. Няма съмнение, че някои от тях сега биха гласували по друг начин, ако знаеха, че реалният избор между сигурност и несигурност е в ръцете им. Въпреки че е истински пример за демокрация, това е шокиращо за всички, да не знаят какво ги очаква в бъдеще.
Пазарите са в смут от първите данните в ранните часове на тази сутрин. След скока по-рано тази седмица паундът загуби значителната си преднина спрямо еврото и в момента е в най-ниската си точка спрямо долара от 1985 г. насам.

Големите строителни предприемачи видяха до 20% от стойността им да изчезва тази сутрин. Моите колеги в хедж фондовете, инвестиционните банки и петролния и газов сектор в Лондон ми казват, че има масова паника сред анализаторите, които са изправени пред въпроси, на които няма отговори. Хората в офисите буквално са събрани пред телевизионните екрани, обмисляйки какво да кажат на своите клиенти. Оставането на едно място и неосъществяването на нови сделки изглежда ще бъде на дневен ред, но кой знае - страхът и ескалацията може през следващата седмица да задействат панически разпродажби.

По какъв път ще поеме Великобритания сега? Какво можем да очакваме?

Най-вероятно следва период на 2 до 4 години на нестабилност и несигурност. През това време само законодателите ще извлекат ползи от Brexirt, тъй като ще бързат да заменят регламентите на Брюксел с ревизирани, нови и изцяло вътрешни правни рамки.

Банките със седалище в Обединеното кралство е много вероятно да обмислят преместване в други европейски столици, където има установени и ясно обозначени търговските закони. Рискът от запазване и прилагане на закони, които могат да се окажат непосилни или неизвестни в обозримо бъдеще е просто излишен. В резултат спекуланти с имоти днес очакват 18% спад на цените на търговските площи, отдавани под наем през следващите 2 години. Това не са добри новини както за служителите във финансовия сектор, така и за собствениците на имоти.

Много малко вероятно е да се приложат ограничения за пътуване на отделните лица. Би било немислимо за британците да трябва да кандидатстват за визи, за да посетят Франция или дори България. Въпросът в момента обаче е на дневен ред и британското правителство ще трябва да реши как ще контролира границите си без юрисдикцията на Брюксел.

По-бедна или по-богата ще е Великобритания? Какво е бъдещето на Европейския съюз и какво е Брекзит за вас?

Великобритания има дългогодишна история в първоначалното взимане на смели решения: Ние първи се индустриализирахме, първи се и деиндустриализирахме и като резултат, Cлънцето никога не огрява изцяло най-голямата империя в света. Може би това е просто поредната такава глава в развитието на британската история. Може след 15 години този ден да бъде денят, в който британците предефинираха Европа, отново, за по-доброто и на всеки. Но дори и да е така, трудно е да си представим как напускането на изпадналия в трудност Европейски съюз може да бъде най-доброто решение за растежа на Великобритания под влияние на модерната икономика, особено толкова скоро след глобалната рецесия и в момент, когато Русия очаква признаци на слабост на Запада. Днес попаднахме изцяло в ръцете на г-н Путин.

Непокорните имперски решения на нашето минало са формирани от безмилостен и амбициозен елит, а днешното решение беше взето от малко мнозинство от британската общественост. Гледайки географското разположение, от което по-голямата част от избирателите са гласували за излизане от ЕС, можем ясно да видим, че това не са области, които генерират високи данъчни приходи. Може би по-скоро става дума патриотични гласове, отколкото икономически.

Интуицията ми подсказва, че това беше значителна грешка, много по-добре е да останеш "на борда" и да направляваш проблемния кораб на Европейския съюз, отколкото просто да го изоставиш.

Малко вероятно е европейската промяна да спре Великобритания, много по-вероятно е това да предизвика нова политическа ера. По-рано тази година Брюксел бе категоричен, че няма да се реформира според желанията на Дейвид Камерън. Въпреки това реформата, която ще бъде нужна, за да се запази Европейският съюз единен, ще бъде много по-драстична. Европейците днес видяха, че невероятната промяна е възможна, националистите и десните просто получиха по-висока трибуна.

Ако Brexit-а пречупи ЕС, то тогава други недоволни страни скоро ще се насочат към прегласуване на членството си. Великобритания няма да е последната, която ще напусне "купона" преди да спре да свири музиката. Във всеки случай предстоящите години могат да бъдат само по-трудни, по-несигурни и много вероятно – по-скъпи и за двете страни – британците и гражданите на Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кристоф Гейтър е един от многото англичани, решили да живеят и създават собствен бизнес в България. Той е директор на българска агенция за недвижими имоти Newestatebg. Пък аз си помислих че е КуфражистБараба с една думаА И ТУКА Е ЯСНО ЗА КВО СЕ Е ГОВОРИЛО ДОРИ БЕЗ ДА СЕ ПРОЧЕТЕ ЦЯЛАТА СТАТИЯ
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слава на Владимир Путин!
30
0
 
0
 
! Отговори
@ преди 7 години
Другари, вместо да питате Кристоф Гейтър, питайте тази дето размахва факела на "озарените от светлината" какъв е план А за майката земя и геополитиката.
29
1
 
3
 
! Отговори
цитат преди 7 години
"Може би след 15 години ще отбелязваме тази дата, като деня в който Британия предефинира Европа за доброто на всеки'. Хубаво го разберете това. Шамара по брюкселската администрация не е отказ нито от международното право, нито от проекта за мир. Много преди ЕК, еврото и щастливите кокошки войната в Европа беше невъзможна. Конфликтите, които видяхме бяха граждански, при разпадане на мултинационални държави, както и такива привнесени от вън. А Драмата на пазарите не се състоя.
28
4
 
3
 
! Отговори
да живее царицата преди 7 години
Велико британия.Империята надига глава.Цял свят е в паника.Меркел и Камерън разрушават ЕС,Оланд ще забиее последния пирон.Европейците са хитри.Жалко че България не може да се научи как се правят нещата,а заприлича повече на САЩ,само че без парите.Но така е,култура не се гради лесно,дори и с пари и много оръжия.Но Бойко е хитар,така че все пак сме разбрали нещо и движим напред.
27
3
 
10
 
! Отговори
РАД преди 7 години
До 23Омръзна ми от заучени фрази и примери как Турция била супер без ЕС :)Турция не е само Истанбул. Искаш ли да ти кажа, че в Турция програистите вземат по-малко пари от тези в БГ. Знам го от първо лице. И още нещо: Както е тръгнала Турция с тоя Ердоган, дето иска да го играе султан, ще се изпокара с всички (както почна впрочем) и накрая от растежа яма да остане нищо. А англичаните несъмнено ги чака трудно бъдеще. И това, че за половин ден обедняха с 10 % е само началото !
26
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде е СССР да знаеш тяхна марка кола телефон или техен компютър или май ползваш нешто срешто което пишеш купи си лада телевизор електрон и телефон със 5 ст изкаш СССР а мечтаеш за западна кола не разбирам глупаците
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа си остава на мястото си, стига сме цьврили,,, вместо да поддьржаме този огромен чиновнически апарат ,както са казали агнгличани, по-добре е да влагаме тези пари в страната си,,,, сметнете само ,ако имате малко мозьк,,, И Европа си остава на мястото си- сьс или без ЕС,,,,,
23
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дА ЖИВЕЕ СССР!!!!!!!!
22
5
 
25
 
! Отговори
Серафим преди 7 години
нАгличаните се мислят за богопомазан народ и смятат, че като са в ЕС другите им крадат от божествената благословия, за мен неприятен народ, който съвсем скоро ще разбере какво е брексит.
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Извън от емоциите днес си мисля , че тая работа е добре премислена и са наясно лидерите на Западна Европа какво ще стане и защо. Трудно ми е да повярвам , че ние драскачите по форумите сме по умни и предвидливи от всички лидери на Западна Европа . Въпроса е защо се прави. Това ще стане ясно по късно .
20
3
 
15
 
! Отговори
PD преди 7 години
И що некъв английски шльоко, с достъп до евтин кредитен ресурс, е медиатор в медийното пространство. Носител е на ...? Англичаните са основатели на научната дисциплина контрол и насочване на масите, с поне 100 г. история в научите среди. А преди това не е ясно, колко. Така че, това събитие хич даже не е случайно, колкото и да ни манипулират медиите. Основно трябва да се мисли върху това какво знаят, и каква е ролята на Европа, която те не желаят да споделят. Другото са емоционални изблици.
19
2
 
20
 
! Отговори
Серафим преди 7 години
На англичаните като им дойде акъла в главата и пак подадат молба за членство в ЕС ще им пратим Кунева да договаря условията.
18
2
 
5
 
! Отговори
ЦИРК БУШ преди 7 години
А СЕГА НАКЪДЕ е уместен въпрос който ЕС трябва да си зададе. В мое село ще кажат на ЕС как така накъде ами на връх М.де
17
3
 
22
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Не им берете грижа! Ще се оправят! Ще се погрижат за себе си а не за тарамбуките! А вие овце , продължавайте да се грижите за джихадистите и за поколението им вместо за себе си ! В *** нали виждате 150лв пенсия за Бг . пенсионер и 1000 лв помощи за тарамбуки нахлули през границата ни ! Е за кого да се загрижите ? За вас си ли или за световния джихад ?!?!
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАбе само не разбрах защо в Англия няма "гласове по пощата"?И аз това се питам - цялата работа е много съмнителна, а може именно "гласове по пощата" да са решили "брекзита", не е възможно толкова много британци да искат излизане от ЕС.
15
14
 
9
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
100 % ВИ ГАРАНТИРАМ ,ЧЕ ЖИВОТЪТ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЩЕ СТАВА ПО-ЛОШ ОТ КОЛКОТО БЕШЕ ДОСЕГА ! ЗАТОВА НОВИТЕ КАНДИДАТИ ЗА НАПУСКАНЕ НА ЕС ПЪРВО ЩЕ ПОГЛЕДНАТ КАКВО СТАВА ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СЛЕД НАПУСКАНЕТО Й НА ЕС ,ТОГАВА ЩЕ ПРЕОСМИСЛЯТ РЕШЕНИЯТА СИ И ЩЕ СЕ ОТКАЖАТ ОТ НАПУСКАНЕ НА ЕС ,ТОЕСТ ЩЕ СЕ ПОУЧАТ ОТ ГРЕШКАТА НА АНГЛИЯ !
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименРезултатът само показва, че не бива да се пита *** и пульо по въпроси които нищо не разбиратПа нали заради демокрацията скачааме по площадите и ручааме жабетата и още ги ручаме вече 27 години, а сега не можел народа да решава, бил сильо и пульо, кой да решава, някаква елитна класа - да върнем тогава ръководната роля на партията!
13
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Англичаните не ги мислете, с или без ЕС, ще са добре и ще се оправят. Не си мислете, че са по-прости от вас, дори и да изглежда така. Дайте да мислим ние какво ще правим, че съвсем я втасахме... Май и ние ще трябва да излизаме от ЕС и съюз с Русия, аз така ги виждам нещата.