Последици от Brexit-а за британците, живеещи и работещи в ЕС

Най-много са те в Испания, Ирландия и Франция
24 юни 2016 20:18, Елка Василева
5
Последици от Brexit-а за британците, живеещи и работещи в ЕС
Снимка: Reuters

Близо 1,3 милиона британци живеят и работят в Европа, като най-много са привлечени от слънчевия климат на Испания, следвана от Ирландия и Франция. Би Би Си разглежда последиците, които излизането от Европейския съюз ще има за тези британски граждани, които са се възползвали от свободата на движение и работа.

Множество британци притежават недвижими имоти в Европа и вероятно ще могат да запазят собствеността си. Основният проблем е да внимават за евентуални изменения в правото на наследяване и в данъчните правила.

Ако британската лира остане слаба, мнозина от тях ще имат възможност да се върнат на британския пазар на недвижими имоти.

За британските граждани ще стане по-трудно да работят в ЕС, ако приемащите страни им наложат по-строги правила за получаване на разрешителни и започване на бизнес. Те могат да загубят автоматичното си право да работят в ЕС и да бъдат помолени да кандидатстват за т. нар. синя карта.

Малко е вероятно британците, живеещи и работещи в чужбина, да бъдат изпратени обратно в Обединеното кралство, но за новите британски преселници ще стане значително по-трудно да си намират работа. Те може би ще се сблъскат с правилото, което съществува в 15 страни членки и според което можеш да получиш работа само ако в еврозоната не могат да бъдат открити други подходящи кандидати.

Ще бъдат засегнати личните финанси на 3 милиона европейски граждани, които живеят и работят във Великобритания. Най-голямата група сред тях са поляците, следвани от ирландците и германците. Европейските граждани във Великобритания ще бъдат засегнати от общите икономически последици на Brexit-а, също като британските граждани.

Заради евентуално поевтиняване на лирата обаче заплатите им ще бъдат засегнати, когато пътуват до вкъщи, ще намалеят и парите, които изпращат в родината си. Някои европейски граждани ще останат без право да работят във Великобритания и ще трябва да кандидатстват за разрешително за работа или за виза. Обединеното кралство вече има точкова система за граждани на страни извън ЕС, които искат да живеят и работят на Острова. Тази система може да бъде разширена, за да обхване и европейски граждани.

През последните няколко седмици курсът на британската лира отчете силни колебания, тъй като инвеститорите бяха разтревожени от евентуален Brexit, а тази сутрин британската валута се срина.

За всеки, който разчита на доходи във Великобритания и получава възнаграждението си в британски лири, но живее другаде, поевтиняване на британската валута ще бъде катастрофално, посочва експерт. Това обаче не важи за всички британци, живеещи в чужбина. За тези, които получават доходи в чуждестранна валута, например долари, при връщането им във Великобритания евтината лира ще бъде добра новина.

Пенсионерите са най-голямата група британци, живеещи в други европейски страни и много от тях финансират живота си в слънчев климат с пенсиите, които обаче ще бъдат засегнати от валутните колебания.

Те трябва да се притесняват повече за годишните индексации на пенсиите. В момента британските пенсионери, които живеят в Европейското икономическо пространство, са защитени, тъй като пенсиите им са обвързани със заплатите или инфлацията.

След вота правителството в Лондон ще трябва да реши дали това положение ще се запази или британските пенсионери, живеещи в страни от ЕС, ще бъдат третирани по същия начин, както ако се пенсионират в Канада например, където пенсиите им се замразяват.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: европабританци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
До #1 преди 7 години
"който съм останал в държавата си и мизерствам а те живеят на широко!".....Не разбрахме трябва да ти съчувстваме ли или да те направим светец? Щом мизерстваш значи си некадърен да си подредиш живота. Най вероятно ще е така където и да отидеш.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Най-много са те в Испания, Ирландия и Франция"Щеше да е странно да няма британци в Ирландия...
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-много ги тревожи спадащия курс на паунда, защото пенсиите обърнати в евро ще са по-малко, а и по-скъпо ще излиза да се купува жилище в Европа. Като се ходи по почивки също.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко да се върне както си е било преди триполовият съюз и нещата ще се оправят. Всеки да си знае лъжицата и паницата. Какво е това разточителство на финанси и разходки на кой където му скимне? Оставят си държавите в които са се родили и търсят на работата лекото и на баницата мекото без да правят сметка че държавите им се разпадат каквато е нашата тикволандия. На всичкото отгоре искат и да гласуват за да ми променят моят вот който съм останал в държавата си и мизерствам а те живеят на широко!