Визи, работа, пенсии... 7 последици за британците

Те бързо ще започнат да усещат последствията от решението си
Обновена: 25 юни 2016 07:49 | 24 юни 2016 22:00,
248
Визи, работа, пенсии... 7 последици за британците
Снимка: Reuters

Независимо дали живеят в Обединеното кралство или в друга страна от Европейския съюз, в ежедневието на британските граждани вероятно бързо ще започнат да се усещат последиците от излизането на страната от ЕС.

Какви са основните промени, които могат да се очакват от тази раздяла?

ВИЗИ

Най-непосредственото и осезаемо отражение вероятно ще се почувства при свободата на движение на британските граждани в другите страни от ЕС. Ако досега за придвижването им в шенгенското пространство беше необходим само обикновен документ за самоличност, макар Великобритания да не беше част от него, след излизането от блока на 28-те британците ще трябва да имат виза, за да пътуват в континентална Европа. Досега само 44 от 219 държави изискваха визи за британски граждани.

ПЪТУВАНЕ

Британските домакинства ще трябва да се подготвят да плащат повече от преди, ако искат да прекарат почивката си на Стария континент - не само защото сривът на лирата спрямо еврото неизбежно ще намали покупателната им способност, а и по силата на общностните споразумения, които позволяват на всяка европейска авиокомпания да оперира без ограничения в честотата, капацитета или цените в европейското въздушно пространство.

"Единният пазар даде възможност на "Райънеър" да популяризира революцията с евтините полети в Европа", припомни в средата на май генералният директор на британската нискотарифна авиокомпания Майкъл О'Лиъри. Да не говорим за цените на роуминга при мобилните телефони, които също бяха хармонизирани на европейско равнище, или за възможностите, които предоставят европейските регулации - например да получиш парично обезщетение при закъснение или анулиране на полет.

РАБОТНИ МЕСТА

Макар привържениците на Brexit-а да превърнаха гарантирането на работните места на британците в един от стълбовете на кампанията си, има вероятност в резултат от излизането на Великобритания от ЕС много работни места да бъдат преместени другаде, особено при големите банки, които имат офиси в лондонското Сити.

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на "Джей Пи Морган", предупреди в началото на юни, че американската банка, която има повече от 16 000 служители на шест места във Великобритания, може да съкрати от 1000 до 4000 души, предимно работещи в бекофисите и търговските зали. "Морган Стенли" на свой ред, възнамерява да прехвърли в ЕС 1000 от общо 6000 работни места в Обединеното кралство, а "Голдман Сакс" се очаква да премести в ЕС най-малко 1600.

За британците, живеещи в Европа

Брекзитът очертава още по-голяма главоблъсканица за 1,3 милиона британци, които живеят в други европейски страни, най-вече Испания (319 000 души), Ирландия (249 000), Франция (171 000) и Германия (100 000).

ПЕНСИОНЕРИ

Доходите на пенсионираните британци може да започнат се топят като сняг поради силното обезценяване на лирата, което може да застраши инвестициите им в имоти в приемната държава. "Аз получавам пенсията си в лири във Великобритания и ще гледам безпомощно като доходите ми намаляват. Ще се питам какво да жертвам - почивката ли, колата ли или къщата - и да се върна", прогнозира Брайън Хинчклиф, пенсиониран учител, който от 2000-та година живее в Перигор, Франция.

ЗДРАВНА ЗАСТРАХОВКА

Друг проблем възниква със здравното осигуряване на британците, живеещи в чужбина, например във Франция, където те се ползват от националната система за здравеопазване, но по силата на двустранно споразумение за това плаща британско обществено здравеопазване. В същия дух отсега нататък от британците, работещи в ЕС, може да започне да се изисква разрешително за работа.

ЕВРОКРАТИ

Професионалната съдба на около хилядата британски чиновници, работещи в европейските институции, най-вече в Брюксел, също изглежда по-несигурна от всякога. Някои от тях вече обмислят да придобият второ европейско гражданство, по-специално белгийско.

Нови граници?

ГЕОГРАФИЯ

Излизането на Великобритания от ЕС може да има и една по-неочаквана последица - да направи отношенията с някои от непосредствените й съседи проблематични. Испания може да се изкуши да затвори границата си с Гибралтар - прилепена към Андалусия скалиста територия с площ 6 кв. км, на която живеят 33 000 британци.

В по-северната част на Европа Brexit-ът може да доведе до въвеждане на граница между Северна Ирландия и Ирландия, което ще затрудни ежедневното придвижване на хиляди хора.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чака ги мизерия, недоимък и ужасна смърт. А не като нас охолство, просперитет и вечно блаженство, под мъдрото ръководство на най великия ръководител, мъдрец и читател на всички земни кълбета!!!!!!!!
118
3
 
2
 
! Отговори
хахахахахаааа... преди 7 години
Има проблеми и ще бъде в България, отколкото Великобритания
117
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Същото важи и за руските алкохолици.
116
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като най-големият проблем на англичаните е имиграцията, да започнат първо да си прибират мизерните алкохолици от Европа; съвсем скоро трябва всички да бъдат натирени на дъждовния им остров. Тук чета някакви си англичани, били 'заселени' в България, видите ли и дават акъл. Марш обратно, 7 години след влизането ни в ЕС ни прилагаха ограничения за работа, само бг и рум. студенти са прецакани там; време е да им се върне тъпкано. Визи, данъци и свидетелства за съдимост!
115
14
 
14
 
! Отговори
199 преди 7 години
Промиха мозъците на всички млади хора, като им внушиха, че тази диктатура на едрия капитал, облечена в и под рамката на Европейския съюз е най-добрата форма за живот. Да ама , НЕ! 40 000 търтеи работят в администрацията на ЕС. Вие знаете ли колко плащаме за членство и колко са парите, които сме получили по програми? Хайде, напишете цифрите, тогава коментарите ви ще са верни.
114
1
 
1
 
! Отговори
отговор от 179 преди 7 години
Не знам какво ме питаш, но знам че както си се родил, така и ще си отидеш и от този свят и от тази земя.--За да не мислиш, че е нещо лично - ТОВА ВАЖИ ЗА ВСЕКИ РОДИЛ СЕ.--Ще го опровергаеш ли?--А колкото до безпочвеното търсене на теле под вола, не са ми такива интересите.Казвам, че всичко ще си отиде поетапно, както е казано "всичко тече, всичко се променя".
113
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пич, като затвориш държавата, спират и инвестициите, нещата стават по-скъпите скоро няма да имат нищо&ще фалират като исландия преди години
112
2
 
1
 
! Отговори
до 179 преди 7 години
един вид предвиждаш крах на руската федерация? или край имат само нещата които не ти допадат ;)
111
18
 
1
 
! Отговори
199 преди 7 години
Точно така, по 350 милиона паунда на седмица плащат за членски внос. И като ги спрат- ето ти парите за социални и бизнес. Не ги мислете- имперска държава, знае да си управлява парите.
110
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма дума "последици". На български се казва "последствия".
109
1
 
17
 
! Отговори
до 177 преди 7 години
Да ги видим до половин година къде ще прокопсат, да не се окажат на дървен сал в морето
108
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е, че ВСЯКО НАЧАЛО СИ ИМА И КРАЙ.Оцелявай от независещи от теб фактори.В една фамилна къща предназначена за 4 се изсипва безкраен поток от мъченици и бегълци, а ти искаш да не фалираш. Как да стане!Айде сега подскажи на тези вотиращи.
107
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Познавате ли рапъра 50цент, познат на острова като 10000 паунда :D
106
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Енгелезите са хитри като лисици! Усетиха че кораба започНа да потъва и го напуснаха. Мислите ли че този референдум беше някаква случайност както и резултата от него? Мислите ли че ако искаха нямаше да преиначът резултатите ако управляващите искаха да останат в ЕС? С тези 10 милиарда членски внос които плащат всяка година на триполовите в брюксел могат да си свършат доста хубава работа в социалната свера. Ние да му мислиме като потънеме с този картонен кораб на който ни качиха селенжърите!
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ще предпочета варианта без фалит, защото трябва да се храня за да оцелея
104
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАко се изсипе цял свят в къщата ти и ти рекламира и предлага, колко интерес имаш ако правиш това и онова, а ти просто искаш да дишаш въздух, како ще предпочетеш? - "интереса" или да дишаш чист въздух?
103
0
 
8
 
! Отговори
дедо Йоцо преди 7 години
Да са мислили на време ;)
102
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
фалит за кралствотоне мога да повярвам че повече от половината хора някъде могат да гласуват стещу собствените си интереси. доста глупаво
101
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кй се е затичал и затъжил за острова?--Ами хора без опит и знания.--Кои са те?--Елате хиляди младежи!(лозунг от БКП)
100
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мислете, че англичаните са глупави. Просто обедняват, като последните членки на ЕС.Искат да се откачат от зависимостта на заемите с банките и да скокнат далече от остров на който има наводнение през ден-два.Не случайно банките им се преместват по на изток при население, което тепърва ще трябва да бъде вкарано в цивилизацията.--За сведение - ние вече сме запад.