Българчета студенти във Великобритания? Все по-скъпо

Таксите на Острова може да скочат двойно заради Brexit-а
Обновена: 26 юни 2016 07:48 | 26 юни 2016 07:30, Красимир Ангелов
49
Българчета студенти във Великобритания? Все по-скъпо
Снимка: Reuters

Близо 1700 българчета поемат всяка година към Великобритания, за да продължат образованието си в местните висши учебни заведения.

Още по темата
И ако сега страната е предпочитана заради не толкова високите годишни такси и възможностите за лесно кредитиране, след Brexit-а е възможно таксите в университетите, които са между 6 до 9  000  паунда, да се увеличат двойно, съобщава bTV. Твърде вероятно е това да се случи до 2 години.

Това кара доста родители, които гласят децата си за студенти в Острова, в крайна сметка да заложат на друга страна за бъдещото обучение на децата си. В това число варианти са и родните университети.

Според експерти условията за кандидатстване във Великобритания няма да се променят поне още 2 години. "Европейските студенти са ценни като академичен потенциал, освен това те са много голям процент от великобританските университети. Грубите изчисления показват, че всеки 20-ти бакалавър и 10-ти магистър са от европейския съюз”, коментира пред телевизията Благовеста Евтимова, консултант за образование в чужбина.

Факт е обаче, че в конкуренцията за студенти все по-често печелят университетите от Холандия, Дания и Финландия. Таксите там са минимални, а учебните програми - на световно ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До от завършил (29):Това не е верно, поне за завършилите старите, акредитирани университети/институти. Ако професията изисква лиценз, той трябва да се вземе, ама това жави и за местните.
29
3
 
13
 
! Отговори
дебел депутат преди 7 години
След като пахарчете яко за обучението си в Англия,незабавно да се връщат вишистите в България и да се хващат да бачкат някъде за 420 лв заплата колкото е минималната.
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бедните българчета , защо не са питали корнелия та да пратят децата си в америка и да се запишат в бсп.
27
0
 
23
 
! Отговори
Право на информация преди 7 години
Относно обикновените българчета нещата са ясни.Ясни са и по отношение на богаташчетата с техните си пари.Има обаче един въпрос. Ще доживеем ли ежегодно да бъде огласяван чрез медиите ОНЗИ СПИСЪК на МОН, за който знаят малцина - списъкът с имената на дечицата, които заминават да следват зад граница с осигурена (подарена) издръжка. Ще ни се каже ли дали нашата държава им дава тази издръжка или тя се предоставя официално от елитни университети, а тук НЯКОЙ решава кои деца да се възползват?
26
2
 
37
 
! Отговори
студен преди 7 години
ай стига с тия студенти де ...не ви ли стана ясно,че за да излезем от кризата ни трябва яко бачкане...от офис служители и банкови касиерки нема нужда ...хайде холан
25
3
 
23
 
! Отговори
Радост за тях преди 7 години
Островът ликува, най-накрая ще изгонят крадливата ***! По-добре индийци и пакита от българи.
24
6
 
21
 
! Отговори
НЕГАРАТ с ОЛД СПАЙС преди 7 години
кой го *** за българчетата студенти ве целата икономика са срива тия тука ми реват ми нема да ходат дба отрепките жалки
23
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учат в Ангрия , как да "издоят" България като завършат и дойдат да рабътят у нас.Не ни трябват Дянковчета
22
7
 
33
 
! Отговори
бъдете патриоти преди 7 години
И какво?Тук да не е СирияМладите да си стоят у нас и да работят за страната си.Училищата ни да не произвеждат мигранти.Каква полза за нас от тия разходки из ЕС- училищата?Видахме Дянков как ни докара до просешка тояга
21
3
 
50
 
! Отговори
??? преди 7 години
Който си е избрал да учи във Великобритания, да се оправя! Той за моите проблеми мисли ли, че аз да мисля за неговите? Опищяха света, че ще им се вдигнат таксите. Няма да си разплетем чорапите заради тях. Скоро кралството няма да е страна от ЕС, пък те да се натискат в селските университети в английската провинция. Не са всички в Оксфорд и Кеймбридж, я!
20
9
 
61
 
! Отговори
199 преди 7 години
Засрамете се журналисти! 50% от българите нямат с какво да преживеят, останалите 30% свършват заплатите си до 10 дни след получаването и, а вие ръсите новина след новина колко ще се увеличат таксите на острова за студентите ни след Брексит. Други доводи не измислихте ли да се изкара грешен вота? За тези, които плащат по 18 000 лв. само такса на година за детето си, няма да има промени. Навсякъде признават нашето образование и навсякъде те взимат на работа ако си специалист и можеш.
19
2
 
19
 
! Отговори
от завършил преди 7 години
До Добро утро!винс....за да признаят българските ни дипломи се представя заверено с апостил каква програма си имал през годините на учене и какви изпити си взел . понеже НЕ съвпадат с техните програми се налага да се изкарат допълнително около 2 години в техен университет . ако си завършил нещо техническо може даден работодател и да те наеме без тези приравнителни години .
18
20
 
33
 
! Отговори
Добро утро! преди 7 години
Не разбирам защо българската младеж продължава да преферира чуждите университети. Българското образование е на високо ниво. Завършила съм УНСС, дипломата ми е призната в ЕС ( и не само), знанията са си знания и работя по специалността си от 7 год. в Западна Европа, даже в 2 държави съм сменяла работа. Нямам студентски кредит за изплащане. Обменните семестри са добра инициатива обаче - обогатяват социално и културно.
17
10
 
3
 
! Отговори
но първо преди 7 години
До 25трябва да оправят преподавателите !! просто държавната собственост съсипва всичко било то производство или образование !! никой не гони държавните служители да си вършат качествено работат(било то учители,преподаватели,полицаи, администрация,лекари) просто защото шефа им е министър който е на поста 4 годинки и не иска той да е лошият ! трябва заплатите да бъдат обвързани с резултатите а не доживотно да си кретат и да въртят частни далаверки !
16
2
 
30
 
! Отговори
до 17 Василев преди 7 години
Ако искат, могат да оправят университетите. Не искат. По някакви причини им е по-изгодно да не ги оправят. Все пак съвсем умишлено затриха средното образование. Децата излизат неграмотни след като са ходили 5 години в "елитно" училище.
15
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ох, на мама златните! Още по-златни ще станете, ама ко да се праи, евтино нема.
14
3
 
16
 
! Отговори
да бе преди 7 години
До сскак не се е сетил останалият свят за нашите институти....вместо да ходят да се изучат из англия да дойдат в България !!! това нашата образователна система е световно призната и завършилите нашите университети са добре приети из целият свят ...това унсс,винс,меита....наса директно от катедрата взема студентите
13
7
 
23
 
! Отговори
сс преди 7 години
Да се връщат нали и тук има институти
12
3
 
11
 
! Отговори
ясно е преди 7 години
До Анонимен21, че за един спекулант като сорос е изгодно ес да се разпадне....той може да спечели срещу отделни централни банки но ецб е прекаленно голяма лъжица за него !! а никой европеец няма интерес от разпада на ес
11
2
 
9
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
до 18Ами сам сте посочили, че е било по времето на пиратите! Какво друго да правят в такива времена! Испанци, французи, холандци и те пиратстват по Южна Америка, Азия, Африка, англичаните ехпроприират от ехпроприаторите!