Крайнодесен австрийски политик заплаши с Axit до 1 г.

Норберт Хофер не иска политическа централизация в ЕС
27 юни 2016 09:22, Елка Василева
26
Крайнодесен австрийски политик заплаши с Axit до 1 г.
Норберт Хофер. Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз трябва да избягва всякакви действия, водещи към политическа централизация, иначе Австрия може да свика до една година референдум за членството си в блока. Това заяви кандидатът за президент на крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) Норберт Хофер, който с много малка разлика загуби изборите, предаде Ройтерс.

Хофер за малко да стане първият крайнодесен държавен глава в ЕС след президентските избори в Австрия миналия месец. Партията му обаче оспори резултата и се чака решението на съда.

Вотът за Brexit във Великобритания насърчи популистките, антиевропейските партии на континента, включително АПС и френския Национален фронт, който в петък призова за референдум за Frexit (Излизане на Франция).

Лидерът на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе възприе по-предпазлив подход и каза само, че австрийският референдум по въпроса (Axit) може да бъде цел на партията в бъдеще.

Но Хофер бе по-краен в интервю, публикувано днес.

"Ако до година бъде установен курс към по-нататъшна централизация, вместо да бъдат взети под внимание основните ценности (на ЕС), то тогава ние трябва да попитаме австрийците дали искат да бъдат членове", отбелязва той пред вестник "Остерайх".

Хофер и съюзниците му са на мнение, че блокът трябва бъде основан на икономически, а не на политически съюз.

"Бащите основатели (на ЕС) искаха да осигурят по-тясно икономическо сътрудничество, защото държавите, които си сътрудничат икономически, не водят война помежду си", припомня той. "Това работеше много добре, докато не бе основан политическият съюз", допълва крайнодесният политик.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: АвстрияНорберт Хофер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
до 19 преди 7 години
И какво стана с икономиката на Англия, че не разбрах ***?
17
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 7 години
Ама верно ли Австрия не е у Нато? А защо тогава ние сме?
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
след като се видя какво стана с икономиката на англия, никой няма да ги слуша тези клоуни
15
1
 
1
 
! Отговори
до Хр преди 7 години
Овцете блеят от десетилетия на съвсем друг тип клишета. При положение, че медията очевидно не дава предпочитание на реториката на консерваторите, то причините за успеха би следвало да се търсят в силата на аргументите им, не в пропагандната машина. Както и в икономиката, така и в политиката, няма едно лекарство за всяка ситуация. В един случай трябва да се защити либерализацията, в друг здравословния консерватизъм. Останалото зависи от качествата на личностите, които водят парада.
14
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
когато се сьздадоха ес и нато имаще сив и варша договор сега с кого се конкурират днешнитеполит организации с никои тогава каква е целта изкуствено сьздаден враг в лицето на русияи китаи и продажба на орьжие това е двигателят днес орьжието
13
8
 
2
 
! Отговори
xp преди 7 години
Хората са лесни за манипулация вижда се на всякъде. Излезе някой ",националист" каже 10 изтъркани слова и айдеее овцете блеят. Незабреавяйте само, че Европа от там идва...1939 !
12
1
 
25
 
! Отговори
Лаик преди 7 години
Избягвайте клишето "крайно-десен", то показва лично отношение. Не може да е крайно десен, след като спечели 50% от гласовете на австрийците и де факто изборите, макар че де юре назначиха удобния зелен кандидат. За повече свобода в ЕС говори дори папата и той ли е крайно-десен? Диктата над страните членки се отлага, а може и въобще да не се състои. Проблема го търсете в действията и изявленията на бюрократите и икономическата неефективност на съюза, както и в двойния аршин.
11
3
 
2
 
! Отговори
Se edno преди 7 години
До ВИГОТУРАВсе едно да оставиш 11 футболиста без треньор всеки ще си играе както иска и ефекта ще е същия както ЕС
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ ЕДИН ГЕРМАНСКИ ПОЛИТИК БЕШЕ КАЗАЛ, ЧЕ ГЕРМАНИЯ Е ВОДИЛА ТЕЖКИ ВОЙНИ ЗА ДА ПОДЧИНИ ЕВРОИПА, А СЕГА БЕЗ ВОЙНА ЕВРОПА Е В КРАКАТА НА ГЕРМАНИЯ. И ТОВА Е ТАКА, ЗАЩОТО ГЕРМАНИЯ И МОЖЕ БИ ФРАНЦИЯ РЕШАВАТ ВСИЧКО, А ОСТАНАЛИТЕ ЧЛЕНКИ НА ЕС КОЗИРУВАТ И ИЗПЪЛНЯВАТ.
9
0
 
13
 
! Отговори
Shark преди 7 години
ЕС трюбва спешно да се реформира и веднага да намали този бюрократичен апарат от нищо не вършещи чиновници. Хората им писна да хрантутят некадърници, затова се стигна до този вот във Великобритания. И други страни ще последват не се ли вземат спешни мерки за съкращаване на бюрокрацията и спиране на това постоянно индексиране на заплатите им, особено на фона на нищо не вършенето им.
8
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората видяха какво става с икономиката на англия и паунда. Призивите на фашистите бяха ДО ТУК!
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
трябва да се проведе референдум в целия ЕС за Каскетзит - Каскетите да си ходят :)))
6
3
 
35
 
! Отговори
ВИГОТУРА преди 7 години
ЕС в сегашната си форма е напълно безсмислен - рестрикции, ограничения, субсидии, които финансират бандитски елити и изкривяват пазара. ЕС трябва да е съюз на независими държави, без евробюрокрация, харчеща милиарди без никакъв ефект. Свободен пазар на капитали, труд и информация. Нищо повече.
5
2
 
19
 
! Отговори
Tzanko преди 7 години
До Анонимен 1Avstriq NE e v NATO
4
23
 
1
 
! Отговори
Загрижен преди 7 години
Как не, Британците се прегрупират да се връщат, той щял да излиза... - също наш "Болен".Само се надявам Юнкер, да остане на твърдата си позиция и да не приема британците обратно и на мен ми писна да изнудват, хем да са в ЕС, хем да не плащат за това...
3
13
 
7
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
Сега е златно време за *** от всякакъв калибър . Учудвам се защо Волен още не е поискал Булзит. Може би няма знак от Москва. Или там да сметнали, че по-добре за нея е да бъдем все още член на ЕС.
2
2
 
35
 
! Отговори
българина преди 7 години
От 2 г казвам абсолютно същото. Браво, в една мисловна група сме това е бъдещето на Европа, само икономически съюз без политически с право на ограничено 3 месечно пребиваване на чужда територия. САЩ от това ги е страх най много. Тогава ще загубят влиянието си.
1
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А как ще се нарече Австрия извън Нато? Naaxit? (Наакзит?)