Лондон може никога да не поиска излизане от ЕС

Евродипломат: Те няма да уведомят официално Евросъюза
27 юни 2016 10:22, Елка Василева
33
Лондон може никога да не поиска излизане от ЕС
Снимка: Reuters

Обединеното кралство може "никога" да не пристъпи към излизане от ЕС, въпреки че Brexit-ът взе надмощие на референдума в четвъртък, заяви европейски дипломат, цитиран от Франс прес.

"Както ми се струва, те никога няма да уведомят официално" ЕС, че смятат да напуснат общността, каза дипломатът, пожелал анонимност.

Според член 50 от Лисабонския договор, подписан през 2007 г. и неизползван досега, за да задвижи излизането си от ЕС, Великобритания трябва да уведоми за своето намерение Съвета на ЕС, включващ държавните и правителствените ръководители на съюза. След това максимум за две години трябва да бъдат договорени условията по излизането.

Още по темата

"Ние искаме Лондон да задейства член 50 сега, за да имаме яснота. А доколкото не можем да ги накараме, те според мен ще изчакат", заяви дипломатът.

"И допускам - така ми се струва, че може и никога да не го направят", добави той.

Въпреки нарастващия натиск от страна на висши европейски ръководители британският проевропейски премиер консерватор Дейвид Камерън изглежда няма да стартира процедура за излизане на кралството от ЕС утре в Брюксел, където започва европейска двудневна среща на върха, прогнозира висш европейски ръководител, пожелал анонимност. "Не очакваме на този стадий Камерън да задейства член 50", уточни той.

Когато заяви в петък, че ще подаде оставка след вота в полза на Brexit, Камерън уточни, че ще изпълнява задълженията си до октомври, а неговият приемник ще трябва да задейства процедурата по излизане и да преговаря с Брюксел.

Според европейските партньори процедурата трябва да започне най-късно до Рождество.

"Не може изобщо да се преговаря с Обединеното кралство без официално уведомление", подчерта европейският дипломат.

ЕС е получил според него вече "хиляди" имейли от британци, които изразяват недоволство от резултата на референдума, а някои - съжаление, че са гласували за Brexit.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: ВеликобританияесBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе кво значи може да не поискат излизане те го узакониха или за тях може за нас не .Има ли двоен стандарт на живот в ЕС ако не излязат сега това е явно доказателство че има галеници на ЕС и роби на ЕС
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ са със страшна карма спрямо света. Изключително много измъчваха и убиваха народите, това е страна, възникнала върху костите на геноцидирани народи. Не само Тексас ще се отдели, на практика виждам как държавата им ще се разпадне, понеже няма какво положително повече да даде на света, освен да продължи да изсмуква ресурси и да подпалва чергите на народите на принципа "Разделяй и владей!". Това е възможно най-вредната политика. Страна, ежемоментно бълваща профания във всякакви измерения...
24
1
 
4
 
! Отговори
Кукловодът преди 7 години
ПОбедата не е за тези дето искат Англия да излиза от Европа . обедата е за Европа . Англия очевадно беше че е троянският кон и пръта в колелетата на ЕС . Сега вече се наиграха . Лично според мен Великобритания ако бъде извадена от ЕС ще е само ПОлитчески , ако не бъде обаче те ТРЯБВА да загубят този 1 основен глас и да станат членка като нас . Но във всеки случаи целта беше постигната - Великобритания да няма решаващ глас в решението на ЕС . Сега спокойно може да падне Ембаргото с Русия .
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това прилича на 3 стратегия за изнудване или на хилядолетния им принцип "като не можеш да превземеш нещо разруши го". И пак те ще се изкарат жертвите.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нагли английски *.Да си събират куфарите и да се махат.Ако остават да приемат всичките ни ***.
21
0
 
11
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Гръцкото "ОХИ!" - втора серия. Нещаcтни популисти.
20
1
 
3
 
! Отговори
Вижда се преди 7 години
Може,ама няма!Това да не ви е Тиквената република !!!!
19
0
 
6
 
! Отговори
Майтап бе Уили преди 7 години
Може да вали,а може и да не вали!!!
18
2
 
13
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Лондон изгуби афторитета си и повече никога няма да може да капризничи и изнудва за особено положение. Оттук нататък само послушание и дърпане на магарешките уши.
17
2
 
4
 
! Отговори
... преди 7 години
Бре тия дето подкрепяха Brexita само как прецакаха Камерън! Сега тоя ще подаде оставка тия ше додат на власт вместо него и после ще си кесят на европейските пазари до второ пришествие! И като се рече европата да им дигне таксата за участия тия ше почнат да използват картата с излизането! Брех как се прецака тиоя Камерън! Дано да го е направил с некаква задна мисъл инак не става за политик!
16
16
 
4
 
! Отговори
гробaр преди 7 години
Бритaния е верен нaтовски съюзник нa който СAЩ и ЕС винaги могaт дa рaзчитaт. Естествено че нямa дa нaпусне Европa, руските aгенти пaк зaхaпaхaдудукa и дуaтли дуaт срещу вятърa!
15
6
 
4
 
! Отговори
Дръндер преди 7 години
До abcКой народ, селяните и пенсионерите? Айде не ми подскачай като мажоретка тук!
14
8
 
5
 
! Отговори
Дръндер преди 7 години
До Ген полк Гадорян бъдещето е в глобализацията искаш, не искаш един ден нещата ще стоят така - една планета -една държава! Не, че ти ще видиш това де! Просто ЕС е крачка в тази посока и колкото и да ви се иска така да не стават нещата-не зависи от вас!
13
11
 
9
 
! Отговори
abc преди 7 години
По дивя вой на "демократите" ,премесен с запенване на мутрите е ясно ,че народът на Великобритания взе правилното решение.
12
5
 
3
 
! Отговори
маргинализираната Q преди 7 години
А вие питате ли я Кралицата какво и е !? Как пък един журналис не се сети за нея .Да я вкарват и изкарват насам натам , на почтените и петилетки, все едно е роял, някакви които даже не са от нейното семейство !
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да дадат властта на турския внук и да гледат отстрани как ще покафявее. Може да продават и билетчета :)
10
1
 
28
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Това ли е демокрацията, към която се стремим? Ако не напуснат ЕС, значи цялата демокрация е една измислена система, в която мнението на народа не важи.
9
1
 
30
 
! Отговори
клуб анонимните преди 7 години
Друг пожелал анонимност подсказва че като излязат ще направят референдум за влизане .А още един пожелал анонимност споделя че в Брюсел в момента монтират въртяща врата като на мола, да е по удобно.
8
15
 
20
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Дали днес, дали утре, но ЕС ще се сгромоляса досущ като легендарната Вавилонска кула, на която тъй много прилича!!! Това е.
7
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Казана дума, хвърлен камак.Ако искат да се връщат в ЕС. двойни вноски за тях.