От Brexit до Regretxit – Да напуснеш или не, това е въпросът

Няма признаци, че излизането на UK от ЕС ще се състои скоро
27 юни 2016 22:02, Елка Василева
102
От Brexit до Regretxit – Да напуснеш или не, това е въпросът
Снимка: Reuters

Да напуснеш или да не напуснеш: това е въпросът. Все още.

След историческото гласуване на Великобритания за напускане на Европейския съюз няма признаци, че т.нар. Brexit ще се състои скоро. А може би изобщо няма да се състои, пише Гай Фолкънбридж от Ройтерс.

Премиерът Дейвид Камерън, който обяви оставката си, заяви, че няма да направи официално стъпката към развод с ЕС с аргумента, че това е работа на приемника му. Тъй като референдумът не е законово обвързващ, някои политици предлагат гласуване в парламента преди официално задвижване на Brexit-а.

Петиция в сайта на британското правителство за произвеждане на втори референдум събра над 3 милиона подписа само за два дни.

Европейските лидери са изправени пред най-голямата заплаха за европейското единство след Втората световна война и са разделени по въпроса колко бързо трябва да започнат преговори по развода. Париж иска нещата да се развият по-живо, а германският канцлер Ангела Меркел призовава към търпение. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че иска "да се започне веднага".

А вчера лидерката на Шотландия каза, че Шотландия може направо да наложи вето на Brexit-а. Съгласно правилата за делегиране на правомощия парламентите на Шотландия, Северна Ирландия и Уелс трябва да дадат съгласие за развод с ЕС, се казва в доклад на Камарата на лордовете.

Повечето британски политици са на мнение, че решителната победа на привържениците на излизането от ЕС - 52 процента срещу 48 процента на противното мнение - в референдума означава, че развод трябва да има. Всичко друго ще е шамар за демокрацията.

"Волята на британския народ е нареждане, което трябва да се изпълни", заяви със задавен глас Камерън, когато обяви оставката си, която бележи най-бурния край на премиерско управление от оставката на Антъни Идън през 1957 г. заради Суецката криза.

Все пак, все по-широкото обсъждане дали Великобритания би могла да преосмисли решението си - #regrexit (съжаление за Brexit-а) трупа голяма подкрепа в Тwitter - говори за обхваналото континента колебание след референдума, който отприщи финансова и политическа бъркотия.

Курсът на лирата рязко спадна, а и двете основни британски политически партии пострадаха. Камерън е лидер без влияние, а главната опозиционна Лейбъристка партия вчера опита преврат срещу водача си, като деветима от основните й представители подадоха оставки.

"Калейдоскопът се разбърка не само за отношенията ни с ЕС, а и по въпроса кой ръководи партиите ни, кой управлява страната и що за страна имаме. Много е трудно да се види къде са късчетата", каза Ананд Менон, преподавател по европейска политика и външни работи в лондонския Кралски колеж.

Законът, който урежда излизането на страна членка от ЕС, е член 50 от Лисабонския договор - на практика конституцията на ЕС. Досега не се е прибягвало до него.

Преди референдума Камерън каза, че ако Великобритания гласува за излизане от ЕС, член 50 трябва да се задейства веднага. През уикенда редица официални представители на ЕС също казаха, че Великобритания трябва веднага да обяви оттеглянето си, по възможност на срещата на върха на ЕС.

Официални представители на кампанията за напускането, включително бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, обаче натискат спирачките. Те казват, че искат да договорят след-Brexit-ните отношения с ЕС преди официално да задействат развода.

Европейски официални лица и наблюдатели казват, че такава сделка е слабо вероятна, особено предвид съдържащите се в нея трънливи въпроси. Малко вероятно е например ЕС да даде на Великобритания достъп до общия пазар - който има ключово значение за допускане на британски стоки и услуги в ЕС - без Лондон да приеме свободното движение на работници от ЕС. Най-важният въпрос за гласувалите за излизане от блока обаче бяха ограниченията на имиграцията, обещани от кампанията на напускането.

Вчера следобед петиция за произвеждане на втори референдум достигна 3,3 милиона подписа. Депутатът от опозиционната Лейбъристка партия Дейвид Лами каза, че е в правомощията на парламента да насрочи втори референдум и прикани това да стане.

Може би най-ясно изразената съпротива на британско напускане идва от Шотландия.
Петмилионна Шотландия гласува за оставане в ЕС с 62 на 38 процента спрямо гласувалите за напускане 54 процента в Англия.

Съгласно сложните договорки във Великобритания за отстъпване на някои правомощия на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, изготвен от Лондон нормативен акт за задействане на развод с ЕС трябва да получи съгласието на трите регионални парламента, се казва в доклад на комисията за ЕС на Камарата на лордовете.

Шотландският първи министър Никола Стърджън вчера заяви за Би Би Си, че ще обмисли да призове шотландския парламент да блокира такова искане. Не е ясно обаче дали този сценарий ще стане действителност и дали ще е обвързващ. По-късно говорителят на Стърджън каза, че британското правителство може изобщо да не поиска такова съгласие.

Освен това Стърджън подготвя почвата за нов референдум за независимост на Шотландия от Обединеното кралство. По нейни думи това е "силно вероятно".

Макар и да няма прецедент за член 50, Камарата на лордовете е обсъдила как би действал Brexit-ът. През май тя публикува доклад след консултации с юридически експерти.

Един от авторите на доклада Дерик Уайът каза, че законът позволява на Великобритания да си промени решението след позоваване на член 50, макар и това да би било политически трудно.

"По закон Великобритания може да си промени решението, преди да се оттегли от ЕС и в крайна сметка да реши да остане", каза Уайът.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: BrexitRegretxit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
3
 
! Отговори
визивизи преди 7 години
А по пътя до самолета от втория brexit визи взеха ли си?Ако не са, ще трябва да платят глоба, и то голяма.А глобата се казва: BREXIT!
30
0
 
3
 
! Отговори
Хихи преди 7 години
Не Източна Европа влошава Англия, напротив, влошават я индийците и пакистанците, но те нищо не могат да кажат ( разбира се, някои такива са по-умни от англетата), защото винаги са крали и все още крадат от Индия. Но не само те ги влошават. Англетата си се влошават и сами, с тъпотата си. Фараш си намерил кого да обвинява!
29
0
 
3
 
! Отговори
Кикхерта Котгарт преди 7 години
Brexit не влоши Европа, а я подобри.
28
0
 
3
 
! Отговори
Кикхерта Котгарт преди 7 години
Не разбирам просто немците какво са виновни за brexit и какво общо има това което дрънкат англичаните, че въпреки, че кралицата е от Кобур Гота, нямало да забрави бомбандировките над Лондон. То по тази логика и ние няма да забравиме КОЙ е давал оръжия на Османската империя да ни атакуват, кой е бомбандирал София, при ословие, че България и веднъж не е дала дори оръжие на немците. И хайде стига с тая Втора Световна. Немците вече си взеха поука.
27
0
 
3
 
! Отговори
ИСЛАНДИЯ!!! преди 7 години
Да, сигурно и за brexit българите и румънците са им виновни.
26
0
 
3
 
! Отговори
Исландофил преди 7 години
Самонахендриха си се с тоя Brexit.Така им се пада.Стига толкова привилегии за Великобритания, че вече ми дойде догуша от такива. Никога не съм разбирала какво правят в ЕС.Няма логика, една изкукала кралица да управлява републики и едни генетично извратени англета да се опитват да изнудват ЕС. Лирата трябва да спадне на нивото на лев. Ще бъде страхотно когато Шотландия, Северна Ирландия и о. Гибралтар излезнат от Великобритания.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
или пример за това как не трябва да се действа пребързано без да знаеш какво правиш пък после да питаш за какво става дума
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Koraba potava... GB vinagi shte ima privilegii, vatre ili van ot EU...A nie vinagi shte sme nai otzad..Zaradi NASHTE POLITICI !!!42667
23
0
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Къде го сега техния Роско да се сопне - "колко пъти да гласуваме за електронното гласуване" и да ги даде на конституционен съд?!? Т.е. "Колко референдума по един и същи въпрос?!?Изводът за съжаление е, че тези дето се пъчат да ни учат нас на демокрация всъщност са демократи само когато им е изгодно. Иначе са си баш пустиняци, склонни на "избори до дупка", или поне докато не им паснат резултатите!
22
2
 
7
 
! Отговори
случайно преминаващ преди 7 години
Само наивници могат мислят за оставане на ЮК в ЕС. Камеран отлага преговорите с цел успокояване на напрежението вътре в страната и запазване на несигурността в самия ЕС. Англичаните се измъкнаха на време и с финес. Другото е цирк. Брекзит катализира процесите и скоро ще разберем истинските цели на финансистите, които стоят зад проекта ЕС. Най-важното е, какви са идеите им за апатична, обедняла, объркана, смалила се до неузнаваемост България.
21
9
 
13
 
! Отговори
86, преди 7 години
Точно! Щях да кажа Евала, обаче не обичам турски чуждици. Каквито и сътресения да претърпят в краткосрочен или дългосрочен план, те ще се справят и накрая ще се изправят отново като един Лъв в Европа, а бюрократите от Брюксел ще реват на умряло, че ако вземе някой да се разрови за корупция.и далавери в този измислен съюз (и инициативата пак може да дойде от острова! ), доста еврокомисари може бъдат обесени от избирателите им! То там се граби с милиарди и се перат едни пари -бедна ни е фантазията!! Ей за т'ва британците ги презират и казаха Bye! Втори реф. няма да има 100%
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И по моето скромно мнение Англия е еталон за държава.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 86 ЗОМБИ де ги ВИДЯ тея бедни КОМУНИСТИ хретин А?
18
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 84Нищо не са си вкарали англичаните ами го вкараха на вашите крадливи политици комунисти.Англичаните просто се гнусят да седят в Брюксел до гербаджии, бесепари и депесари и други агенти на МоскваХич не подценявай една от най-развитите нации в политическо отношение.Нито политиците им. Нито разузнаването им.Винаги са с много гърди пред събитията. И нищо не може да ги изненада. Велика нация са от хилядолетия. И не те , а тарикатите намърдали се в ЕС ще съжаляват-Regret
17
12
 
7
 
! Отговори
Ванга преди 7 години
Нищо не може да спре брексита. Не ревете.И Шотландия не може.Свиквайте.Ако нещо такова се случи в Русия, Путин може да го спре обаче. Знаете как.Молете се и друга държава от ЕС с добра икономика да не последва брексита.Че тогава този ЕС ще се рападне и ще се образува нов, без сегашните навлеци в ЕС дето си любят Путин когато съгреши дори
16
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
почнаха се глупости на търкалета; - абе или, или. кой ви кара да правите въобще референдума да си вкарвате таралеж в гащите. това беше възможно най-глупавата инициатива на острова. ама нали трябва да се правят винаги на интересни англичаните сами си го вкараха. - вссякакви английски мъдреци, мислители, перове, сърове и всякакви други тиквеници.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Koraba potava... GB vinagi shte ima privilegii, vatre ili van ot EU...A nie vinagi shte sme nai otzad..Zaradi NASHTE POLITICI !!!
14
0
 
19
 
! Отговори
Euroexit преди 7 години
Brexit на Англия и от Евро 2016. Goodbye UK.
13
0
 
26
 
! Отговори
излизам преди 7 години
Айде, Англия изпадна отвсякъде. Викингите я изхвърлиха и от Евро 2016.
12
1
 
21
 
! Отговори
Джони Уолкър преди 7 години
Както се казва " Хем им се иска, хем не им стиска" !