Ще повлече ли крак Brexit за още exit от ЕС?

Над 3,5 млн. британци искат поправителен референдум
27 юни 2016 15:44,
26
Ще повлече ли крак Brexit за още exit от ЕС?
Снимка: Reuters, архив

Франция днес няма нужда от референдум за членството си в Европейският съюз, категоричен е секретарят по европейски въпроси във френското външно министерство Арлем Дезир в интервю за TF1. За него президентските избори, които ще се проведат през май 2017 година, ще бъдат своеобразен вот за членството в общността и призова всички кандидати да заявят своята визия за бъдещето на Франция в ЕС.

Още по темата

Идеята за референдума за "Frexit" (излизане на Франция от ЕС) беше анонсирана от крайнодесния лидер Марин льо Пен. Тя вече заяви, че ако спечели битката за Елисейския дворец, ще насрочи допитване за членството на страната в ЕС.

Подобни настроения всъщност обхващат много държави в общността. В Словакия вече започна петиция с искане за провеждане на референдум за бъдещето на страната в общността. За да успее, петицията трябва да събере 350 хил. подписа. Населението на Словакия е 5,4 млн. души, пише Bloomberg.

Искането за референдум в Словакия е отправено от крайнодясната „Народна партия“ в страната, оглавявана от Мариан Котлеба. Партията спечели 8%, или почти 210 хил. от гласовете, на последните избори, провели се през март 2016 година.

Bloomberg цитира и проучване, провело се преди гласуването във Великобритания, което показа, че 62,1% от словаците желаят да останат част от ЕС.

Намерения за допитване до населението за членството в Евросъюза изразиха още и лидерът на Партията на свободата в Холандия Геерт Вилдерс и Матео Салвини, който е начело на "Северната лига" в Италия.

В същото време над 3,5 млн. британци се подписаха в петиция, с която настояват за втори референдум за членството на страната в ЕС. Местните медии излъчват репортажи с хора, които съжаляват за вота си и настояват за ново допитване.

Лицата на кампанията за Brexit също обявиха, че не е нужно да се бърза с активирането на чл. 50 от Договора за ЕС, с който реално се дава началото на процедурата за напускане на страна от общността.

По-късно днес лидерите на трите най-големи европейски икономики – Германия, Франция и Италия, ще обсъдят ситуацията след вота на британците. Утре пък ще се проведе Европейски съвет, на който ще участват ръководителите на държавите от ЕС.

В петък председателят на Европейския съвет Доналд Туск изпрати покана до европейските лидери, с която зададе и дневния ред. Главната тема ще бъде Brexit, която ще бъде обсъдена първо с представителите на 28-те държави от ЕС, а след това и без присъствието на британския премиер Дейвид Камерън.

На Европейския съвет ще бъде обсъдена процедурата по разделяне на общността, а след това и бъдещето на ЕС без Великобритания.

Другите теми на двудневната среща ще бъдат посветени на миграционната вълна, насърчаването на развитието на общия пазар и общи действия на ЕС и НАТО.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Врабец преди 7 години
Брейиии! То първо бяха 1 млн, после 3 млн, сега са 3,5 млн подписа! Само за 3 дни! Това математиката за нищо го нямат! 3,5 млн:3 дни= 1,2 млн/ден; при 1000 места за подписи това са 1 200 подписа на ден; за 8 часа това значи 150 подписа на час, или 2,5 подписа на минута ; това значи под 25 секунди на подпис! И това в продължение на 3 дни непрекъснато, на 1000 места едновременно! Тия ще надминат и Боко по фалшификации!Или просто всичко е било приготвено предварително, за всеки случай ...?
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да напускат всички тогава всяка страна ще се развива съобразно собствените си възможностти ,ще търси собствени пазари ,а не тези налагани от съюза тогава у нас може би ще има български супермаркети а не английски гръцки и немски
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Хризантема В Лондон не са младите и образованите. В Лондон англичаните са малцинство. Явно ти си от "умните","красивите","образованите". Хора като теб които са на хранилка на чужди държави.Вие не може да приемите, че някой може да има друго мнение освен Вашето.Чисти болшевики. Щом не споделят вашето мнение значи са глупави стари ,ретроградни.
15
2
 
4
 
! Отговори
То преди 7 години
Дали ще повлече или не това са догатки и то неясни , тук важното е ЕС да си направи правилните изводи и да направи така че да е по силен и по самостоятелен! Бъдещето ще покаже дали ще се разпадне или не , но никой освен САЩ и Русия няма да имат полза!
14
5
 
2
 
! Отговори
Хризантема преди 7 години
До да, ама не. Ти май не си се запознал със статистиката кои са гласували за излизане и кои за оставане. Ограмоти се малко, за да разбереш, че пенсионери и неосведомени и неинформирани британци бяха за Брекзит, за разлика от младите и образовани. А това за Плевнелиев за какво си сложил - от някаква лична омраза ли?
13
6
 
9
 
! Отговори
изнервен преди 7 години
Не се плюнчете напразно. Не само, че ЕС няма да се разпадне, ами британците скоро ще плачат да се върнат. Ако изобщо излязат, като гледам последствията и отзивите.
12
7
 
4
 
! Отговори
Бай Пешо преди 7 години
Основната идея на ЕС освен икономиката е да няма и 3-та световна. Тия дето реват за излизане от ЕС ми е интересно колко ще им е приятно да видят мървото си семейство след някоя бомбардировка. Още има живи хора от това време в София може да ги разпитат колко е добре било. А и преди ЕС да почнат да наливат пари помните ли главните пътищата с по 3 дупки на метър? Сега ми ревете за дупки м/у блоковите пътища. Много бързо забравят някои хора в каква тоалетна живяха преди ЕС.
11
3
 
14
 
! Отговори
da преди 7 години
Подписката за нов референдум е от придошли, които имат гражданство. Истинските великобританци си казаха тежката дума и сега си мълчат. Мен пък ми жал за Плевнелиев - проваленият президент, който се е покрил. Ама как му го нахлузиха с този брекзит. точно в средата на *** му ценности. До картофите.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поне 1/3 от тези подписи са недействителни!
9
1
 
0
 
! Отговори
DDR преди 7 години
До Хъм,5% малко ли е? Или зависи за какво се отнасят?
8
2
 
10
 
! Отговори
Хъм, преди 7 години
3.5 мил. от 65 мил население не е никак много.
7
3
 
13
 
! Отговори
Момо преди 7 години
Паунда днес рухна с още 4% и закотви на 1,32$.УолСтрийт отваря след минути. Ще видим дали ще дълбае още.Еврото се представя доста по-добре.
6
3
 
13
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
хора, мислите си, че англичаните са се стреснали? или пък европейците? грешите!най-стреснати и ошашавени са гърците. големия въпрос е - кой ще ни дава оттук нататък пари? и всеки грък е оцапал гащите вече.
5
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работата отива на Трета ! Трябва да се преразпределят територии , да се освободи напрежение и да се въведе нов Световен ред по-добър от сегашния!
4
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да излязат. Видяха, стреснаха се сега ще мажат докато се размине.
3
9
 
27
 
! Отговори
Бла бла бла преди 7 години
ЕС се разпада и това няма кой да го спре! Алчните и неадекватни чиновници с омръзналите на всички клишета за евроценности докараха това положение!!!Хора като Сталинка и Плевнелиев говорейки неразбрано , меланхолично и бръщолевейки клише след клише имат също вина!
2
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой няма да налага визи на британците, но те ще наложат на България и Румъния.
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Довиждане, довиждане и по скоро визи за британците, че да фалира слънчака.