27-те умуват как ще изглежда ЕС без 28-мата

За първи път лидерите се събраха без британски представител
29 юни 2016 12:44, Елка Василева
12
27-те умуват как ще изглежда ЕС без 28-мата
Снимка: архив, Reuters

Лидерите на ЕС се събраха в Брюксел тази сутрин за първи път без британски представител, за да преосмислят бъдещето на своя съюз и да го предпазят от разпадане след безпрецедентното гласуване на британците да го напуснат, предаде Асошиейтед прес.

Британският премиер Дейвид Камерън напусна Брюксел късно снощи, без да представи ясен план как да стане "разводът" на Лондон с ЕС. Той отхвърли натиска от страна на повечето евролидери за бърз Brexit, натоварвайки със сложните преговори за раздялата своя наследник.

В Брюксел обаче пристигна първата министърка на Шотландия Никола Стърджън, която се стреми да сондира след евролидерите шансовете за оставане на Шотландия в ЕС като независима структура. Тя не е поканена на срещата на върха, но има планирани днес срещи с председателя на Европарламента Мартин Шулц и на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. В референдума голямо мнозинство от шотландските избиратели се изказаха за оставане в ЕС, за разлика от англичаните.

На фона на неяснотата на британското бъдеще в Европа 27-те останали държавни и правителствени ръководители, събрали се на срещата на върха в Брюксел, днес ще умуват как ще изглежда Европейският съюз без Великобритания. Всички те, изглежда, са съгласни, че нещо трябва да се промени след напускането на Великобритания, но имат различни мнения как трябва да стане това.

27-те приемат, че трябва да се даде малко време на Обединеното кралство да подготви формално процедурата по "развода", но дадоха да се разбере, че не желаят да чакат месеци.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви на снощната делова вечеря на лидерите, че "е необходимо малко време, за да се уталожат страстите, но не можем да размишляваме месеци наред".

Разногласията между страните основателки и новите членки от Изтока заплашват да усложнят всякакви смели планове за дълбоки промени в ЕС на заседанието тази сутрин, отбелязва Асошиейтед прес. Според белгийския премиер Шарл Мишел европейците са разочаровани от eвропейския проект в този му вид. "Ние трябва да покажем, че Европа носи реална принадена стойност, която може да бъде почувствана от нашите граждани", посочи той.

Холандският премиер Марк Рюте изрази мнението, че "не само британците имат съмнения относно европейското сътрудничество. Скептицизъм има и в много други страни от ЕС".

Според президентката на Литва Далия Грибаускайте Европа трябва да се събуди и да започне да се вслушва в своите граждани по въпроси като имиграцията и икономическия ръст след безпрецедентното британско решение за напускане. А според премиера на Люксембург Ксавие Бетел е много важно на сегашната среща да се демонстрира единство.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Великобританияес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ес до няколко години няма да съществува. страните от бившия сив и гърция ще членуват в Евразийския съюз след разпада на еврокоптора.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕ ПО-ДОБРЕ ДА НАПРАВЯТ ПЛАН ЗА РАБОТА КОГАТО ОСТАНАТ 25
9
2
 
9
 
! Отговори
Без преди 7 години
Много ПО-ДОБРЕ ЩЕ Е ЕВРОСЪЮЗАбез душички като МЕРКЕЛ .............СЛУГУВАЩИ НА АМЕРИКАНСКИ ИНТЕРЕСИ
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разногласията между страните основателки и новите членки от Изтока заплашват да усложнят всякакви смели планове за дълбоки промени в ЕСВиж ти кво откровение блика от тези редовеВ Европа всички са равниПроблемът е че 15-те стари членки в ЕС са по равни от ОстаналитеТе имат пазари на Изток и Евтина работна ръкаА новите от Изток си нямат нито едното нито другото при това Богатите страни с своето влияние и Смели Санкций към Русия дори им пречат да се развиват Напътствайки техните Правителств
7
3
 
6
 
! Отговори
българина преди 7 години
Изглежда като изсъхнал хляб, като го намокриш ще стане ли на хляб? Ев беше сформиран пи западни разбирания и беше до тук, хайде да според разбиранията на изтока и вишеградската четворка! Само тогава има шанс.. Иначе хляба е у киреча, влажен ама не става за ядене
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Краденето от колониите ви беше малко и затова създадохте ЕС, за да можете в законен вид да крадете по-бедните държави. И не ми казвайте какви пари ни плащате, защото ние ви купуваме продукцията произведена в Азия с комисионна. За какви стандарти ми говорите за храните, като половината ви от продукциата става за продаване, но не и за ядене.
5
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
всичките 27 дьржави на напуснат и да отьрвем екомисията от мислене80 годишният юнкер ще вземе *** от мислене ядене и пиене
4
2
 
8
 
! Отговори
POLSKA преди 7 години
Полша поиска оставките на еврокомисарите. Да се надяваме, че с излизането на британските г.ейове, Полша и останалите от Вишеградската четворка ще имат по-голям глас сред самозабравилите се евро-пидируги!!
3
3
 
11
 
! Отговори
Цаньо преди 7 години
Искаме референдум за присъединяване на България към ЕАС
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ама пък много често се събирахте без източноевропейците и без други "маловажни"....ама пък сте "лидери", то туй като крал или султан, или император и диктатор звучи днес!"ЛИДЕР" бреййййй!
1
10
 
4
 
! Отговори
Евроатлантик преди 7 години
За щастие, нашата любима закрилница Америка, ще вразуми британските ни приятели. Плана на Путин да разедини Европа и да ограничи гей-свободата и свободното практикуване на исляма, не се сбъдна! Да живее Меркел, да живеят нашите европейски комисари, които често засичам в гей клубове! :)