Европарламентът назначава 35 въоръжени да го пазят

2017: ЕС ще харчи пари за бизнес и за бежанците
30 юни 2016 18:50,
35
Европарламентът назначава 35 въоръжени да го пазят
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

Европейският парламент назначава 35 души, които да го охраняват с оръжие отвътре, стана ясно при представянето на европейския проектобюджет за 2017 г.
 
„Отговаряме на искане на ръководството на парламента“, поясни комисарят за бюджета Кристалина Георгиева пред изненаданите депутати на парламентарната бюджетна комисия днес в Брюксел.
 
Белгийските власти не можели да гарантират сигурността на евродепутатите вътре в сградите, тъй като те не са белгийска територия, а само отвън.
 
Засилената охрана на евроинституциите, която ще обхване и европейските училища, ще струва допълнително на бюджета 16 млн. евро.
 
Евроинституциите трябва да съкратят още 212 поста догодина, за да постигнат обещанието си за 5% съкращения на персонал заради икономическата криза. Най-много свиване на служители остават на Европейския парламент – 179, който не предвижда оптимизация догодина. През 2017 г. най-много персонал ще намалява Европейската комисия (239 позиции), а 547 души ще бъдат пренасочени към работа за по-приоритетни области.
 
За догодина ЕС предвижда увеличаване на разходите за администрацията си до 9,3 милиарда евро, вместо 8,9 млрд. през тази, най-вече заради увеличаването на заплатите на еврочиновниците. Техните възнаграждения се напасват според формула, която взема предвид заплатите на чиновниците в 11 държави членки. Според тези сметки излиза, че служителите на евроинституциите ще получат увеличение от 2,4%.

ЕС ще трябва да плаща и повече пенсии заради излизането в заслужен отдих на повече хора и заради нарасналата продължителност на живота. Допълнителни средства ще са необходими и за назначаване на преводачи от ирландски, който от догодина ще се прилага наравно с останалите 23 официални езика, тъй като е регистриран като официален език от Ирландия.
 
Решението за напускане на ЕС, което британските граждани взеха на 23 юни, няма да има директни последици за европейския бюджет догодина, съобщи Георгиева пред евродепутатите. Великобритания ще продължи да плаща своите нетно 5 млрд. евро годишно, дори и преговорите за напускане да стартират. Българската вноска остава 0,32% или около €400 млн.
 
През 2017-а ЕС планира да концентрира разходите си за разкриване на нови работни места и поощряване на бизнеса, както и за бежанците, мигрантите и за охрана на границите си. Предложеното разпределение, което тепърва ще се обсъжда от страните членки и от парламента, предвижда увеличение на ангажиментите с 4,7% до 157,7 млрд. евро, но намаление на фактическите плащания с 6,2% до 134,9 млрд. евро. Причината за това е, че са изчистени изостаналите фактури от страните членки за изпълнени от тях проекти, а нови още не пристигат заради забавеното стартиране на програмите за периода 2014-2020 г.
 
„Намирам се в странното положение за бюджетен комисар да моля държавите членки да ни изплащат фактури за плащане“, каза Георгиева в парламента.

Предлага се парите за научни изследвания да се увеличат с 8%, за студентски обмен с 16%, за "Свързване на Европа" с 15% и за инвестиционния план "Юнкер" с 30%.
 
Заради бавното стартиране на новия програмен период има и съществено намаление на предвидените средства (-23,5%) по кохезионните фондове, с които ЕС помага на по-изостаналите в развитието си членове (€37,3 млрд.). Затова пък почти двойно се увеличават средствата, заделени по миграционните политики, като те ще достигнат 3 млрд. евро (през 2014 г. те са били 1 млрд.). В тях са включени и €750 млн., които ЕС ще плати на Турция по споразумението за спиране на имигрантите. ЕС обаче ще намали с 900 млн. евро парите, които дава като хуманитарна помощ до €9,3 млрд. Като размер бюджетът на Съюза се предлага да бъде равен на 0,9% от европейската икономика, като през тази година той е 1% от нея.
 
По повод предложените днес от Джордж Сорос нови европейски данъци, с които ЕС да увеличи разходите си, комисар Георгиева коментира, че решение не може да се вземе преди всички държави членки да се съгласят с тях, но че вече се работи по нови начини на финансиране. Сорос предложи пред Европейския парламент ЕС да компенсира недостига на средства за реализиране на политиките си, чрез набиране на заеми на международните финансови пазари и чрез нови данъци. Според него такси върху горивата, увеличаване на ДДС и налог върху визите за влизане в ЕС, са възможни източници на допълнителни средства. В края на годината с предложения за увеличаване на приходите се очаква да излезе и групата на бившия италиански премиер Марио Монти, която евроинституциите назначиха, за да им даде съвет откъде да намерят още пари.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Fix преди 7 години
Mitov da dade istinski finansov otchet za evrata za eu poslanika X, zer shut...:-):-):-):-)
19
0
 
5
 
! Отговори
ТАЯ ФИЗИОНОМИЯ преди 7 години
много и върви на СТАЛИНКА. Дано често си я носи
18
0
 
0
 
! Отговори
тююююююю преди 7 години
мно0 ве
17
5
 
2
 
! Отговори
Елизабет преди 7 години
Може ли някой да каже защо ругаете Кристалина? Намеците за това че не красива са просташки. Тя не е манекенка, нито певачка, а жена с кариера, която всеки ден става и ходи на работа. Не разбирам омразата ви. Сигурно сте по-красиви и затова съдите по физиката и. Ако нещо друго не ви допада, напишете какво точно. Иначе дописката е за бюджета, не за Кристалина, за вашите пари
16
0
 
4
 
! Отговори
2 преди 7 години
боже защо я показвате, как ще спя сега....и ще ми е гадно
15
0
 
6
 
! Отговори
Костов преди 7 години
И европейските политици нещо взе да ги хваща страх като нашите. Пистолети в парламент. Кому е нужно това?
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не виждам смисъл България да остане в нато и ес.(с малки букви нато и ес)
13
0
 
16
 
! Отговори
Васил преди 7 години
Ето защо имаше Brexit. Тия и специално Сталинка не се наядоха! Трябва май с тояги да ги изгоним!!!!
12
0
 
16
 
! Отговори
Евросоросоиди преди 7 години
Сорос им бил наредил, това не е за вярване!?!?
11
0
 
22
 
! Отговори
Естет преди 7 години
Това е една от най - грозните и нахални жени
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въх мар майко-о-о-о-о-у!Страшилище големо!
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къф е тоя марок на снимката бе?
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така не става. Ако сте лидери, трябва да рискувате!!! Да сте достойни представители. Ако не, тогава смърта на Европарламента!
7
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Визи както си беше преди 1989 г. и граничари на границите стрелят.
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази пък не мога да повярвам опита се да се предложи (продаде) на Албания......само заради кокала ООН
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 5.Как кой бе това е СТАЛИН!? Баща и на тая е дърт комунист и понеже не е можал да си направи моМче и да го кръст стаЛин тая е кръстил на СТАЛИН! СТАЛИНКА! След като видя че името и е много комунистическо се прекръсти на КРИСТАЛИНКА да не бие много на очи че щеше да я пратят да чисти кене.ите!
4
1
 
41
 
! Отговори
ined преди 7 години
Крайно време е да го закрият тоя бюрократичен цирей прахостваш милиарди евро всяка година
3
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой е този на снимката?
2
0
 
32
 
! Отговори
SD преди 7 години
Пазят се от ЛИБАФТА на народите .Пример 1848 в Европата .
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вземете си умерени, от вашите!