Приятелят на Камерън, който мина в лагера на Brexit-а

Майкъл Гоув обяви кандидатурата си за премиер с "целувка на Юда"
1 юли 2016 20:26, Елка Василева
20
Приятелят на Камерън, който мина в лагера на Brexit-а
Майкъл Гоув. Снимка: архив, Reuters

Интелектуалец неоконсерватор, проницателен и амбициозен, британският министър на правосъдието Майкъл Гоув бе един от архитектите на победата на Brexit на референдума, след като скъса със своя приятел Дейвид Камерън, когото сега иска да наследи начело на британското правителство, пише Едуар Гиер от Франс прес.

На няколко пъти казал, че премиерският пост не го интересува, 48-годишният Гоув накрая обяви кандидатурата си посредством нова "целувка на Юда", този път към Борис Джонсън, лидера на привържениците на Brexit-а, на когото Гоув беше един от водещите сътрудници по време на кампанията за референдума.

Още по темата

За съжаление стигнах до извода, че Борис не може да поеме лидерските отговорности или да изгради екип за задачата, която го очаква, а именно договаряне на излизането на страната от ЕС, каза Гоув, малко преди да изтече срокът за издигане на кандидатури за ръководството на Консервативната партия вчера.

Майкъл Гоув е един от шестимата членове на правителството, наречени "Бандата на шестимата", които подкрепяха скъсването на Великобритания с ЕС, одобрено на референдума от 23 юни.

Както самият той признава, решението за присъединяване към редиците на привържениците на Brexit-а е било "едно от най-трудните в политическия му живот" и скъсването с Камерън е било "истинско страдание".

Докато проповядваше излизане от 28-членния блок, Гоув заяви, че Великобритания ще бъде по-свободна, по-справедлива и по-силна извън съюза.

ЕС въпреки неоспоримия идеализъм на неговите основополагащи членове и добрите намерения на много от лидерите му се оказа провал в няколко аспекта, каза Гоув, описвайки организацията като "застинала в миналото".

"Не достатъчно консервативен"

Още от детството си Гоув изпитва горчивина към европейските институции, които обвинява за закриването на предприятието на своя баща.

"Фирмата, в която той инвестира толкова усилия и време, трябваше да преустанови работа заради общата политика за риболова", каза британският правосъден министър.
Роден през 1967 г. в Единбург, Гоув е само на четири месеца, когато е осиновен от търговец на едро на риба и от сътрудничка в лаборатория в Абърдийн (на източното крайбрежие на Шотландия), където прекарва детството си.

В училище младият Майкъл демонстрира интелектуални способности и умение да дава съобразителни отговори, които удивляват неговите преподаватели.

"Всеки път, когато коментирахме даден урок, някой вдигаше ръка и това беше Майкъл. Тогава си мислех: Какво ли ще поиска и дали аз ще знам отговора", казва един от неговите бивши преподаватели пред в. "Таймс".

След като завършва в Оксфорд, Гоув, който е запален по политиката, опитва късмета си в Консервативната партия, но интервюто за наемането му там приключва набързо. Младият висшист е упрекнат, че не е настроен достатъчно консервативно, нито достатъчно опитен в политиката, пише в. "Гардиън".

Тогава Гоув избира журналистиката и намира място в изданието "Прес енд джърнъл" в Абърдийн. След това работи за Би Би Си и за в. "Таймс".

През 2002 г. той участва в поставянето на началото на анализаторския център "Полиси ексчейндж", смятан по онова време за инкубатор за млади консерватори и се сближава с Дейвид Камерън, който по онова време е млад депутат.

Отново завладян от демона на политиката, Гоув е избран през 2005 г. за депутат от избирателния окръг Съри хийт, югозападно от Лондон, първи етап от едно бързо изкачване по стълбицата на властта.

Член на консервативния кабинет в сянка между 2005 г. и 2010 г., той получава поста на министър на образованието след победата на Дейвид Камерън на парламентарните избори през 2010 г. През 2015 г., след преизбирането на Камерън, Гоув става министър на правосъдието.

По време на кампанията за референдума за ЕС, този имащ репутацията на учтив, забавен и чаровен мъж не се поколебава да разкритикува предизборния плакат на Партията за независимост на Обединеното кралство, показващ колона от бежанци с надпис "Точка на разрив".

Женен за Сара Вайн, авторка на редакционни статии в евроскептичния в. "Дейли мейл", Гоув е баща на две деца.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
7
 
! Отговори
Един преди 7 години
Само го вижте на какво прилича - на тоя и децата му не биха гласували за него!
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност грубата работа по свалянето на Камерън я свърши Борис Джонсън. Явно като лешояди чакаха да им се отвори възможност те да вземат властта. В началото всичко започна за да се отнеме инициативата на Фараж, а в последствие те яхнаха вълната. Доста пари бяха хвърлени в този референдум и накрая патица изненада (Fawlty Towers).
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няколко зад....пардом, разкьтаха британската фамилия!
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е мистър Гов,но английско педди.
2
4
 
5
 
! Отговори
ПАРИ преди 7 години
*ДЕМОКРАЦИЯТА * е Пари за старини .Трябва да се отървем от тази Измама .Има Решение - Китай .Една Партия - Комунизъм , равни права за всички . Само се сменяват Лидерите .Да сте чули в ЕС да са сменили Някой ?
1
6
 
3
 
! Отговори
baihui преди 7 години
niama drama tuke elke,toi e shotlandets - za tova shte go napraviat ministor predsedatel - da zatvoriat ustata na prodajnoto lel4e ot shotlandia