Какво трябва да направи Меркел, за да спаси ЕС?

В списъка й : Спешни договорки, неутрализиране на популистите, преговори с Турция и Русия
24 юли 2016 21:17,
242
Какво трябва да направи Меркел, за да спаси ЕС?
Снимка: архив Reuters

След като първичните вълнения около Брекзит-а позатихнаха е ясно, че рисуваните апокалиптични картини са плод на силни преувеличения. Европейският съюз няма да рухне от днес за утре, но за съхраняване на европейския проект ще са нужни спешни и уверени действия, пише “Нюзуик”.

Всички погледи са насочени към германския канцлер Ангела Меркел, която волно или неволно пое ролята на спасител.

На първо място в екшън листата на Меркел би трябвало да е овладяването на икономическите сътресения след излизането на Великобритания от общността.

Държавите, които са извън еврозоната съвсем естествено ще се чувстват уязвими. За германския канцлер е нелеката задача да постигне спешни договорки с въпросните членки (сред които и България), за да се гарантира баланс и лоялност в съюза.

Страни като Швеция, Дания, Полша и Унгария не искат да се присъединяват към общата валута и върху тях не трябва да се упражнява натиск да станат част от еврозоната, макар и да са малцинство. Меркел ще трябва да увери с конкретни действия, че Европейският съюз няма да бъде разцепен на еврозона и останалите.

И трябва да се погрижи икономики като Ирландия, Холандия и Люксембург, които имат силна зависимост от търговията с Великобритания, да бъдат защитени в краткосрочен план.

Всички тези мерки предполагат наличието на мощен съюзник и към момента канцлерът се ориентира към единствения останал голям играч, а именно Франция. Дали топлата връзка Берлин-Париж ще се понрави на всички страни-членки предстои да разберем.

Наложителни са извънредни консултации с европартньорите за овладяване на вълната от радикални популистки и евроскептични движения, която заля Европа още преди Брекзит-а, но сега вече придоби доста мощ.

Тези движения много умело преплитат наличния евроскептицизъм с краен национализъм и дори расизъм. Особено тревожна е ситуацията в страните, ударени най-силно от бежанската криза като Унгария, Полша и Швеция.

Събитията в Турция директно изстреляха преговорите с Анкара на челно място в приоритетите на Ангела Меркел. Към момента няма по-подходящ политик в опитите за разбирателство с Реджеп Ердоган, който хваща властта в Турция в железен юмрук.

Ясно е, че неуспешният опит за преврат и последвата реакция на Ердоган поставят в застой всякакви процедури за евроинтеграция. Но Турция продължава да е от изключително геополитическо значение не само за Европа, но и за Съединените щати и Близкия изток.

Меркел със сигурност ще опита да гарантира, че ситуацията няма да ескалира още повече и ще търси стабилност в дългосрочното партньорство.

Сходен подход ще трябва да има и по отношение на Русия. Меркел и Оланд бяха най-сериозните застъпници за санкции срещу Москва заради намесата в размирните събития в Украйна. В кризисната обстановка, в която се намира ЕС, обаче последното нещо, от което имат нужда евролидерите е влошаване на и без това обтегнатите отношения с Кремъл.

В дългосрочен план инициативата за запазване на европейския проект до голяма степен ще зависи от промяната на настоящата риторика на разделение и недоволство в нещо по-позитивно, смята “Нюзуик”. За да оцелее, съюзът трябва отново да се превърне в символ на прогрес, стабилност и икономически растеж.

Мисия, която определено не е никак лека, но Ангела Меркел е призвана поне да опита да я изпълни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брекзитът е резултат на нейната политика и станалите атентати също са резултат на решенията й .Вместо да укрепи външните граници на съюза тя се прави на божа кравичка -елате ни на гости /но българите ги гледат като натрапници а арабите като добре дошли / е това са резултатите дано и в Германия да са го разбрали
140
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И Путин ме може да те спаси!
139
0
 
8
 
! Отговори
Елементарно , Уотсън преди 7 години
Да се обади на Путин. Другият вариант - следвай пътя на Хитлер.
138
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да се застреля; ега германците се стреснат истанат по нормални
137
0
 
5
 
! Отговори
Бранник преди 7 години
Да си почерни косата, да отслабне и да си пусне тънки мустачки
136
0
 
5
 
! Отговори
Bulgarin ot Germania преди 7 години
Какво трябва да направи Меркел, за да спаси ЕС ?Много просто - трябва да отиде на политическото бунище. За съжаление половината германци все ще я подкрепят, пита се докога. Явно повече хора трябва да са потърпевши, за да се събудят.
135
0
 
5
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Пак ни ловят за канарчета....Ако Баба ви довечера легне, а утре не стане - кво ? ЕС се разпада и почват войни и глад ! Кръгли глупости !!! И с нея и без нея - все тая, тя е кукла на конци...Ама що си мисля, че тая омръзна на всички и по-добре ще е без нея.
134
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германското бабище Меркел нека си красиГермания - това си е тяхна работа. А нашаработа е да търсим сметка на *** завредите, които нанася на България с простотията си. Даже сам бе заявил, че е готов да изпълнява нейни нареждания.
133
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бе от кого е призвана тази жена? Ако си направи харакири, поне ще означава признат грях, а тя ще спасява ЕС? От собствените глупости, че и тя е кукла на конци и по чужда заповед:- Скара Европа с Русия- Напълни Европа с дивациНароден съд и е малко...
132
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Boiko aide s merkel v rusia i pti putin ne sluschai tvoite nekadarni savetnizi smeni gi
131
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Opa oprahte pak do rusija i putin. Kade vi e obsma i usa
130
0
 
5
 
! Отговори
Ха ха! преди 7 години
Ами ОБРАТНОТО на това което е направила за да трябва сега да я "спасява". Какво беше то? ***.
129
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво тарябвало да направи Меркел за спасяването на ЕС?Първо - да се махне от поста;Второ - да престане да се изявява като ментор на ЕС (Ес има други "началници", не по-малко смотани, но...други);Трето - виж първо!Нищо друго не трябва да прави, а и не трябва да и се разрешава да прави!
128
0
 
10
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 7 години
Меркел трябва да сдаде поста без бой и вече следващия да прави нещо по въпроса. Тя се провали грандиозно и няма нужда да се проваля още за да се разбере, че трябва да ни отърве от присъствието си.
127
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Късно е либе за китка!
126
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И този бил в депресия,затова решил да си отмъсти на невинните.То целия български народ е в депресия предвид скотския живот който водим,трябва ли сега всеки да грабне оръжието и да стреля наред?
125
0
 
21
 
! Отговори
Anonimen преди 7 години
А кой ще спаси ЕС от Меркел?
124
1
 
20
 
! Отговори
българка преди 7 години
да си подаде оставката!!!
123
0
 
35
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
Един ден Меркел трябва да бъде съдена в Хага за антиевропейската си политика. Тя се съобрази и обслужи всички други, но не и интересите на Германия и ЕС. Политиката й превърна живота в европейските градове, като този в Багдад и Кабул - кървища, атентати и страх. Бежанците уж търсеха нормалния живот, а превърнаха всичко в кочинaтa, от която избягаха.
122
2
 
13
 
! Отговори
гоце с 3 пера преди 7 години
Ето до това води масонството, защото населението на планетата скоро ще стане 8 милиарда и един ден ще настъпи световен глад ...Разбрахме, че у нас асфалтът се яде ... А пари и злато ядат ли се ?През следващите 20 - 30 години контролирано от медиите ще слушаме само за убийства, изнасилвания, взривове и т.н. Всичко това е част от психическия тормоз на измисления им нов световен ред . Баци много добре разбира за какво говоря и много добре знае защо го държат на власт. Жалкото е, че обикновените хора още не могат да проумеят всичко това !Българинът да си яде пържолите, да си пие ракията и д