След Brexit: Шотландия се готви за независимост

Това може да се окаже най-добрата възможност за нея
25 юли 2016 21:25, Петя Славова
45
След Brexit: Шотландия се готви за независимост
Снимка: архив, Reuters

Първата министърка на Шотландия Никола Стърджън каза, че започва подготовка за отделяне на Шотландия от Великобритания, за да се запази възможността за независимост след гласуването в Обединеното кралство за напускане на Европейския съюз на референдума от 23 юни, предаде Ройтерс.

Британците гласуваха за прекратяване на членството в ЕС, но голямото мнозинство от шотландските избиратели се обявиха за оставане в съюза, което отново разпали дебатите за бъдещето на Шотландия като съставна част от Обединеното кралство.

Още по темата

Стърджън отново изложи позицията, че нов референдум за независимост макар и само две години след като шотландските избиратели гласуваха против, трябва да остане като възможен вариант в зависимост от това как Великобритания ще договори бъдещите си отношения с ЕС и дали интересите на Шотландия ще бъдат зачетени.

"Ако установим, че нашите интереси не могат да бъдат защитени в рамките на Обединеното кралство, независимостта трябва да остане като една от онези опции, които Шотландия да има правото да разгледа. Ето защо ние ще предприемем подготвителни стъпки, за да запазим тази възможност открита пред шотландския парламент, ако той прецени, че е необходимо."

Стърджън не конкретизира в какво ще се изрази тази подготвителна работа, но подчерта, че безпрецедентният характер на британското излизане от ЕС означава, че всички опции за бъдещите отношения с ЕС и с останалата част от Обединеното кралство трябва да бъдат на масата, пише БТА.

Онази Великобритания, в която ние гласувахме да останем през 2014 г., се променя фундаментално, перспективите пред нея са за несигурност, сътресения и непредсказуемост, каза Стърджън. При тези обстоятелства има голяма вероятност само независимостта да ни гарантира максимален контрол над нашето бъдеще, добави шотландската лидерка.

Стърджън изрази опасения, че условията за британското напускане на ЕС може да се окажат неблагоприятни за Шотландия. Според нея има признаци, че Обединеното кралство върви към "твърд", а не към "мек" Брекзит, т.е. към "бъдеще извън единния пазар и само с ограничен достъп и със значителни ограничения върху свободното движение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
русия е новият световен лидер ,а оборът сащ се разпада.баба ви ванга го каза че черният з....к е последния президент
31
1
 
1
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Според мен великата Британия играе някакви игрички с този брекзит. Имаше някакъв танц - стъпки ту напред, ту назад. Смяна на премиер, пък уж веднага ща излиза, пък уж член ще задейства, ама сега, ама по- натам.... Абе защо великата Британия не прие еврото (примерно)?! Знае се че кралицата ще сдава трона есента. Затова ли се усукват нещата?! Британио, кажи си - те ще те разберат! (.......)
30
0
 
6
 
! Отговори
Ще стане, ще видите преди 7 години
Ще стане, ще стане и още как! Шотландия най-после ще стане независима република!
29
1
 
1
 
! Отговори
Независима Шотландия преди 7 години
О, да ме разбират ли? Нямаха особен проблем. Разбитаха си ме. С С2 съм вече, е тогава разбира се, не бях. По-трудно ми беше на мене да им разбирам фъфленето. Но английския не беше никакъв проблем.
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Независима ШотландияА дали изобщо са успели да ви разбират с вашия английски?
27
0
 
4
 
! Отговори
Ivo преди 7 години
Откакто спечели BREXIT само проблеми за англичаните. Дори със сигурност ще им се разпадне кралството. Най-накрая ще има точкова система за англичани искащи да дойдат в България.
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
29, Стърджън има дарбата и умението хем да управлява, хем да е опозиция :) Тя вместо да си управлява Шотландия, т.е. да си върши работата, тя тръгнала да напътства Лондон. UK нямат 2 премиера, нито един голям и един малък. Те имат точно един премиер, той е от Уестминстър и се казва Тереза Мей. SNP от няколко години управляват трагично и BREXIT е темата, която отвлича вниманието от некадърното им и популистко управление.
25
1
 
7
 
! Отговори
World hates Britain преди 7 години
Тия от острова са готови да имитират отлюспване дори само и само да си направят играта и да ползват двойните облаги, които искаха, но им бяха отказани преди брекзита. ДА, АМА НЕ! Глупаците свършиха и никой вече не се връзва на изтърканите, нафталинови, викториански номера. Така че неуважаеми британци, духайте супата, ройте се, отцепвайте се, разпадайте се, и въобще правете каквото искате стига да си седите на мрачния остров и да не занимавате и досаждате повече на човечеството.
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами който е мислещ и прозорлив човек (а виждам сред тук пишещите, че такива са малко ), че изявленията за "напускането" на Шотландия - Шотландия извън UK, просто са ПОПУЛИСТКО средство на премиерката да си вдигне малко имиджа поради силно разклатен рейтинг. 27, прав си. РАЗБИРА СЕ ЧЕ ТОВА НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ!: )) Колкото са истина слуховете за абдикирането на Кралицата хаха.... При едно излизане от Кралството, скотиш максимално биха си усложнили живота. Явно на Стърджън определени кръгове От ЕС й 'внушават'да саботира Брекзита....Та на нея й искат оставката още преди той да се случ
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АндреевНаселението може да е малко, ама площа е повече от половин англия???
22
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това няма да стане, момента беше 2014г. Шотландия без Англия е загубена. 2015г. имаха 10% дефицит, платен от лошия Лондон. При една независимост, те сменят UK с ЕС, а UK е пазар, чийто оборот за Шотландия е 4 пъти по-голям. Отделно трябва да сменят паунда с еврото, нещо което на острова никой не би подкрепил. Като за капак на всичко, граница между Англия и Шотландия, че Шотландия да се изолира съвсем. Сметката не излиза изобщо. Тази лудория с независимостта няма шанс.
21
16
 
7
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
Интересно ми е,дали ще обяснят на управляващите Шотландия защо аджеба GB излиза от ЕС или само ще им препънат референдума.Великобритания излиза от ЕС за да не потъне с него.Разбира се,това е тайна-бъдещето на ЕС е решено отдавна от Господарите и хич не е добро!
20
0
 
24
 
! Отговори
Йееее!!! Най-после! преди 7 години
Браво, Шотландия! Все така напред!;-)
19
1
 
26
 
! Отговори
Браво, Скоти! преди 7 години
Ей, а спомняте ли си, оня, дето смали лирата и докара Англия до тук, Фараш, дето викаше, ще ние, българите, щяли сме да им напълним т.ъпата без извинение държавица с 9 мил. българи. Та откъде да вземем толкоз? 9 мил!?! То в България няма толкоз! 7 мил. сме, ако не знае! Явно наистина не знае! Мнооого (без извинение) е т.ъп! Страхотно, че Шотландия излиза от Великобритания! Разкош!
18
1
 
11
 
! Отговори
Sando преди 7 години
Има господ :)
17
3
 
21
 
! Отговори
Scotland преди 7 години
Има една поговорка, шотландска. Шотландец се смее 3 пъти на виц - когато го чуе, когато му се обясни, и когато го разбере. Северно ирландец, 3 пъти по същия повод.Уелсец - 2 пъти, когато го чуе и когато му се обясни. Трети път не се смее, защото няма да го разбере.Англичанин - смее се само веднъж, когато го чуе, не втори, защото не е нужно да му се обяснява, той и от милярд обяснения само ще се направи, че го е разбрал, а не трети път, защото, както вече се знае, НИКОГА няма да го разбере.
16
3
 
21
 
! Отговори
Точно така! преди 7 години
Така трябва да стане, Шотландия извън Великобритания! Страхотно, шотландците са мнооого по-умни от англетата!
15
4
 
25
 
! Отговори
Независима Шотландия преди 7 години
Браво, Стърч, точно така! Независима Шотландия! И аз живях 10 години в Англия, тия англета са толкова ***.и! Казваха, че България била област в Испания!!! Върнаха ми колет, изпразнен от английските пощальони, а те твърдяха, че е отишъл в България и ТАМ е откраднато съдържанието му. Как, като на него нямаше печат, а без печат не може да напусне митницата! Твърдяха после, моля ви се, че България била в Азия!!! Пък имат претенции! Хайде, Шотландия нрзависима! Република;-)
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще бъде много интересно дали англичаните, които вдъхновено отстояват правото си да излязат от един политически съюз, ще се вдъхновят от идеята на шотландците за културен развод с тях!
13
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И като станат независими какво? Няма да ги пуснат в ЕС през парадния вход,защото Испания няма да го позволи. Да бяха гласували както трябва преди две години.