Brexit-ът оскъпява председателството ни

Това ще е успешно капиталовложение, смята Кунева
17
Brexit-ът оскъпява председателството ни
Снимка: Reuters, архив

Българското председателство на ЕС, което се изтегля с 6 месеца напред в първата половина на 2018 г. заради напускането на Великобритания, ще бъде по-дълго и по-скъпо. Това призна вицепремиерът Меглена Кунева пред журналисти в МС.

Причината е, че през август институциите не работят. Повече са работните групи в първата половина на годината, по-наситено е със събития от януари до края на юни.

Според вицепремиера обаче има и повече възможности. Кунева даде пример с Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура.

Още по темата

"Сега 24 май ще бъде ден, за който всички ще разберат, поне в Европа, надявам се и в целия свят", каза тя. Честванията за Деня на Европа 9 май също влизат в нашето председателство.

По думите й разходите за националния бюджет ще са според това колко "амбициозни" искаме да бъдем. Кунева уточни, че няма предвид само културната програма, а да покажем колко много общи неща имаме с Европа, колко стабилен и амбициозен член е България на ЕС.

"Това е успешно капиталовложение, защото всеки един българин след успешно председателство, когато каже от коя националност е, хората вероятно ще го свързват с културно събитие, което са видели, страница, която са посетили на българското председателство, българин, когото познават", коментира вицепремиерът.

Засега Кунева не обяви кой ще оглави щаба, който ще работи по председателството ни от 1 август. С външния министър обаче се разбрали по темата и той щял да бъде "опитен дипломат".

За България промяната на периода означава и европейски съвети с различни теми. В първата половина на годината преобладават икономическите теми, например има Съвет по конкурентоспособност.

Обучението на администрацията ни ще е през есента и според Кунева се движи с добро темпо. Тя обаче призна, че с новия срок трябва да се мобилизираме и да работим по-бързо и качествено.

През есента ще бъде направена първата среща на "новата тройка" председатели – Естония (втората половина на 2017-а), България, Австрия (втората половина на 2018-а), защото приоритетите се правят заедно. По думите й за нас те ще бъдат свързани с вътрешния пазар – енергийния съюз, индустриалната политика, сигурността - безопасност, миграция, убежище, с разширяването на ЕС.

На въпрос можем ли да използваме председателството си за евентуално членство в Шенген, Кунева коментира, че би искала да видя България в Шенген още по време на словашкото председателство, което е в момента. "Това е правилното, необходимото и няма никакви основания България да бъде извън Шенген. Това е лош избор както за останалите европейски държави, така и за България", заяви тя.

Председателството ще се концентрира в София, за да се спестят разходи. Кунева каза, че разчита да има спонсори на събитията - български фирми, специално по отношение на кетъринга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Англия е тъпа преди 7 години
Англия е предателят на ЕС, добре че се махна! ЕС вече не я иска, направиха му услуга!
12
0
 
3
 
! Отговори
Уууу за Англия преди 7 години
Предателство!? Ако не знаете, англичаните са давали пари и оръжия на турците да к.олят българи!!! Който обича Англия е народен предател!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма достатъчно думи за да изразя отвращението си от поредната брюкселска комсомолска глупост, която ще трябва да прахосва поредните пари на вятъра от оскъдния държавен бюджет за повече от ненужна.церемониална показност! Вероятно ще изберат да ни представлява чалгошоуменът Сл.Трифонов, който по това време със сигурност ще е или президент или ще се е намърдал за посланик в Брюксел, най-малко може да им изнесе един от "великите " си турбо фолк концерти и така.със сигурност ще се говори поне една петилетка за "музиката на България "! WHO CARES BY THE WAY ?!!
10
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Абе, тая некадърница да не би да се гласи за папкането!Аман от нея, за нищо не става, ама за нищо...!
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От цялата работа разбрах само,че пак,ще правим концерти и съответните им банкети,голяма визия,голям пробив за България,няма що !
8
2
 
5
 
! Отговори
BGexit преди 7 години
BGexit 2017!
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами така е. За някои българи, председателството ще е златна мина да се нагушат с пари, а за обикновения българин остава гордостта, че ВИДИТЕ ли някой можел да се сети че е българин покрай еди кое си културно събитие. Тази докога ще я търпят? Пореден пример за намесата на ЕС и Щатите във вътрешните ни работи. Цял народ не може да я трае, те я слагат за вицепремиер, че и министър на образованието. Срам и позор.
6
0
 
9
 
! Отговори
me преди 7 години
Не мога да разбера защо Шенген се споменава изобщо? На кой български гражданин му пука дали е в Шенген или не? Разликата е в едно показване на лична карта на границата. Вместо да говорят постоянно за него да питат кога земеделските субсидии в България ще са на нивото на Франция, така че да имаме някаква полза от единния пазар, да говорят за инвестиции в големи научни и технологични проекти (със съфинансиране от БГ), това е лицето на България, не някакви културни мероприятия.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
E сега вече Кунева ще краде като за последно, сега й е паднало...
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами,кой ни кара да "го поемаме така" това оскъпено "председателство"?Че щом през август "институциите" не работели,какво ще го "дръвчи",това "задседателство"?!Затваряйте го и него ,докато височайшето" м***лоумие, си почива от "мисли", по кривите краставици и щастливите кокошки,А НАЙ-ДОБРЕ Е ДА ГО ХАРИЖЕТЕ ДА СИ ГО ЗАДСЕДАТЕЛСТВА НАПРАВО ШМЪРКЕЛИЦА С НЕЙНИЯ РАЙХ!Стига сте крали ошашавения абориген,той и без това вече не знае,къде и ЗАЩО, се намира.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честно казано, аз не знам дори коя държава е председател в момента. Камо ли да и знам на тая държава празниците и културните особености (може и да ги знам, но не заради председателството).Така че много се съмнявам, че преобладаващата част от европейското население ще научи за 24-ти май и т.н заради нашето председателство.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом ние ще председателстваме ЕС, това означава, че най-вероятно тогава ще се и разпадне. Още от сега ги виждам втикосани бивши комсомолски секретари потриващи ръце за комисионни.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Потъна британик.