Целта на нападението над църквата – религиозна война

Премиерът Валс призова французите да останат единни
27 юли 2016 09:22, Елка Василева
18
Целта на нападението над църквата – религиозна война
Снимка: Reuters

Френският премиер Манюел Валс заяви, че целта на нападателите срещу църквата в Нормандия е била да разпалят религиозна война, предаде ДПА.

Още по темата

Пред телевизия ТФ1 Валс посочи, че след като е извършено нападение срещу свещеник в католическа църква, "не е трудно да се разбере каква е целта".

Премиерът призова французите да останат единни и подчерта: "Нашият отговор е демокрацията."

Двама мъже, въоръжени с ножове, нахлуха вчера в католическа църква в Северна Франция, взеха петима заложници и убиха 84-годишен свещеник. Драмата се разигра по време на сутрешната литургия в градчето Сент Етиен дю Рувре.

Отговорност за нападението пое "Ислямска държава". В изявление, публикувано в новинарския й сайт "Амак", групировката посочи, че нападението е дело на двама нейни "воини", отзовали се на призива й за нападения срещу страни от "коалицията на кръстоносците". Франция участва в оглавяваната от Съединените щати коалиция, която нанася въздушни удари срещу джихадистите в Сирия и Ирак.

Единият от двамата нападатели срещу пастора в град Сент Етиен дю Рувре е бил идентифициран като Адел Кермиш, на 19 години, роден във Франция, съобщи прокурорът Франсоа Моленс, предаде Франс прес.

Моленс потвърди разпространената преди това информация, че Кермиш, който е бил разпознат по пръстовите отпечатъци, е бил съден през март 2015 г. за връзки с терористична организация и поставен под електронно наблюдение, след като се опитал два пъти да пътува за Сирия.

Вторият нападател все още не е идентифициран, съобщи прокурорът на пресконференция.

Прокурорът Франсоа Моленс каза, че нападателите, врекли се във вярност на "Ислямска държава", са носели фалшиви експлозиви и са използвали монахини като жив щит. Те надавали викове "Аллах е велик" по време на атаката.

Прокурорът съобщи, че продължава издирването на евентуални съучастници на двамата терористи и че засега е задържан само един заподозрян - непълнолетен алжирец, роден през 1999 г., предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Логииика преди 7 години
Логично е, че е религиозна война!
10
0
 
5
 
! Отговори
Пиночет преди 7 години
Колкото и европейските щрауси (политици) да си крият главите в пясъка, тя войната вече е на лице. Тепърва ще се разраства. За европейците ясно - кой на каквото си е послал.А къде е нашата армия??? Кой ще защити България???Дойде времето когато всеки сам трябва да се пази.България търси своя ОРБАН............
9
1
 
11
 
! Отговори
До 9 преди 7 години
Даваш интересна идея.А защо да не се помисли, за някоя миниатюрна порода прасенца, които хората да водят на каишка като домашни любимци?Шегата настрана.Меркел имаше наглостта да съветва немкините да се били постарали да стоят на една ръка разстояние от мъжете-мигранти! Значи,германката работи, плаща данъци, та да има за социални помощи за мигрантите, а баба Меркел ще изисква от нея да се съобразява с дивашки, средновековни, камиларски традиции!Затова - водете прасета, та те да бягат настрани!
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С други думи, някой идва у дома ти, за да го хрантутиш, а после решава да спретне една религиозна войничка!
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа да напои земята си със свинска мас и мюсюлманите ще избягат.
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички да запазят спокойствие. Това е част от новото мултикултурно ежедневие.
5
0
 
8
 
! Отговори
БКХ преди 7 години
БКХ - не, не сме имали такива намерения.
4
0
 
19
 
! Отговори
Бай минчо преди 7 години
Атентатора - пак роден в Европа...Ами като се активизират мигрантите какво ще стане???
3
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия убиха свещеник ! А всички знаете какво последва само заради едни карикатури на пророка в едно списание .
2
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако попа до днес не е разбрал че мюсюлманите искат смъртта на християните и призовава за толерантност, означава че проблема му е в главата. Глава която не служи на тялото тя е излишна. Християнския свят трябва да разбере че войната с мюсюлманите започна. На война се убива, не се раздават помощи и толерантност на противниците дошли да отнемат правото на живот на твоя род!За мюсюлманите живота е нищо. С убийства доказват вярата към своя БогКога ще им падне житона на тези християни ?
1
3
 
34
 
! Отговори
инфо преди 7 години
в Япония са решили проблема мнооого отдавна, за тези които не са запознати - да потърсят в гугле коран + япония