Стачката на Air France достигна и София

Отмени са два полета от и до България, стачкуват 37% от кабинния екип
27 юли 2016 12:30, Бойчо Попов
0
Стачката на Air France достигна и София
снимка: Ройтерс

 Стачката на кабинния състав на френската авиокомпания Air France засегна и България, след като стана ясно, че превозвачът отменя полетите си до и от летище София за сряда, 27 юли. Така двата полета от и до Париж няма да се осъществят.

Малко по-рано авиокомпанията заяви, че протестът на служителите ѝ ще има само ограничено въздействие над полетите, като се очаква в сряда, първия ден от обявената до 2 август стачка, на работа да не се явят 37% от кабинния екип (13 600 от общо над 50 хил. служители на Air France), предава MarketWatch.

Авиокомпанията възнамерява да осъществи 92% от полетите си на дълги разстояния и 90% от вътрешните полети. По-малко от 20% от полетите на средни разстояния ще бъдат отложени.   

Полетите, извършвани от KLM, холандското поделение на компанията майка Air France-KLM SA няма да бъдат засегнати, както и услугите, управлявани от регионалния филиал HOP! и стратегическия партньор Delta Air Lines Inc.

Air France ще предложи на пътници правото да променят своите полетни планове през периода.

Превозвачът се бори срещу профсъюзите заради своите планове за намаляване на разходите, за да може да се конкурира по-добре с нискобюджетните авиокомпании. Пилотите стачкуваха през юни заради предложените промени по отношение на заетостта, което костваше на авиокомпанията разходи за около 40 млн. евро. Друга стачка на пилотите бе отменена, след като новият главен изпълнителен директор Жан-Марк Жанайяк спря плана за намаляване на разходите.

Синдикатите, представляващи около половината от стачкуващите днес, заявиха миналия петък, че протестът е заради провала на дългите преговори, които не донесоха пробив за подновяване на колективното трудово споразумение по отношение на общите правила, заплатите и бонусите, който изтича през октомври.

Мениджмънтът предлага увеличаване на срока на това споразумение със 17 месеца, докато синдикатите настояват за удължаване с между 3 и 5 години.

Компанията се опитва да изгради стратегията си около изместване на фокуса от полети на къси разстояния, които не са толкова доходоносни, колкото пътуванията на дълги разстояния, към нискотарифните си поделения Transavia и Hop!, за да се конкурира по-добре с Ryanair Holdings Plc и EasyJet Plc.

Очаква се Air France-KLM да представи резултатите си за второто фискално тримесечие по-късно в сряда. Това ще е и първата поява на Жанайяк пред медиите в ролята на ръководител на концерна. 

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Air France
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари