Моленбек – новата зловеща туристическа атракция

Посетители искат да видят места, свързани с атентатите на ИД
25 авг 2016 21:41,
29
Моленбек – новата зловеща туристическа атракция
Снимка: Reuters

Брюкселската община Моленбек, добила без да иска печална слава миналата година, когато бойци на Ислямска държава (ИД) извършиха атентати в Париж, се превърна в неочаквана туристическа атракция - и то не само за хората с влечение към зловещото.

Дори след като туристите в града намаляха след кръвопролитията във Франция и взривовете в самия Брюксел през март, екскурзоводите съобщават за засилващ се интерес сред хората да видят с очите си тънещия в разруха от дълго време район и да разгледат индустриалното наследство, което някога спечели на Моленбек прозвището "Малкия Манчестър".

"След атентатите наблюдаваме нарастващо любопитство към Моленбек както от белгийски туристи, така и от чужденци", каза Корентен Дешам, съветник към брюкселската агенция по туризъм.

Още по темата

Общината с население от 95 000 души, от които около 40 процента мюсюлмани основно с марокански корени, е разположена точно срещу стария център на Брюксел, от който я дели канал, по чието протежение някога е имало складове. Ренесансовият Гран Плас в стария център, бирариите, магазините за шоколад и художествените галерии са по-типични дестинации за тълпите туристи. Отдавна отбягван от гражданите на Брюксел, Моленбек стана основна новина в световните медии през ноември, когато свързани със Сирия местни жители участваха в атентатите в Париж, отнели живота на 130 души.

После, през март, там бе заловен ключовият беглец Салах Абдеслам, след като се крил четири месеца само на няколко преки от дома на семейството си. По същото време атентатори самоубийци удариха летището в Брюксел и градското метро.

Някои от новите посетители, които проявяват любопитство към квартала, наистина имат влечение към зловещото и искат да видят места, свързани с атентатите на ИД, призна екскурзоводът Алан Дебак.

"Понякога има хора, които търсят местата, където са живели или са били арестувани атентаторите, или където са се криели", каза Дебак. Той обаче избягвал да задоволява любопитството им.

Много туристически обиколки включват елегантната сграда на общината в Моленбек и приятния площад пред нея, където два пъти седмично се организира оживен пазар; на площада се намира и апартаментът, в който е отраснал Абдеслам заедно с по-големия си брат - един от атентаторите самоубийци в парижките атаки.

По думите на Дебак повечето туристи с готовност приемат да им покаже един оживен квартал, където градските проекти за обновление привличат богати жители, но също така имат за цел да подобрят живота на местното население в една от най-бедните общини на Белгия, намираща се само на 10 минути с метро от централата на ЕС.

"Туристите са удивени, че това, което виждат, се разминава с образа, създаден от медиите, и разбират, че по-голямата част от жителите му са хора като мен и тях", казва Дебак.

Властите съобщават за намаляване на туристите в Брюксел от ноември насам. Данните все още се обработват, но властите наблягат на факта, че Моленбек продължава да е второстепенна атракция за посетителите. Туристите там обаче се увеличават и вследствие на откриването на нови атракции като музея за нетрадиционно изкуство на милениума (MIMA) в старата повече от век бирария Бел Вю на канала и от интереса към Моленбек като бивш международен център на занаятите. В музея на леярството е изложена отливка на бронзов лъв, направена преди 80 години в Моленбек за американския скулптор Пол Маншип. Самата бронзова скулптура украсява главния портал в стил Ар деко на зоологическата градина в Бронкс в Ню Йорк.

"Хората, с които пътувахме на стоп до Брюксел, ни разказаха колко е опасен Моленбек. След обиколката обаче разбрахме, че изобщо не е така", каза младият швед Якоб, след посещението, уредено от организацията "Посрещачите на Брюксел".

Някои местни жители ненавиждат международното внимание и представянето на района като "развъдник на джихадисти". И макар да приветстват интереса на туристите към историята му, мнозина искат да забравят близкото минало.

Рашид редовно вижда хора, докато чака автобус за фабриката за шоколад, в която работи, да гледат вторачено към къщата, където беше арестуван Абдеслам. По думите му нежеланото внимание все още продължава и никога няма да спре.

"Хората трябва да забравят. Всичко свърши", казва той, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
15
 
! Отговори
Бо преди 7 години
Французите сами си го набутаха с техните остарели блянове по бивши колонии.
17
0
 
26
 
! Отговори
God преди 7 години
Нищо не трябва да се забравя и всичко тепърва започва. Европа трябва леко полека да се изчисти от всички мюмюни. Това е християнски континент, който се е пазил с огън и меч от мюмюнските нашествия. Нищо не е дадено даром и нищо не е дадено от бога. Дори и в най-кръвопролитните европейски войни няма случаи на масови бягства на християни към мюмюнски страни, за да търсят убежище. Винаги са търсели в друга християнска страна. Нищо не сме научили от историята.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С google maps изглежда много добре, Бояна и тузарските квартали на София изглеждат направо мизерни в сравнение с Моленбек.-----------------------------добре, че в гугъл мапс не се усеща миризмата.
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
то така се започва- идват първо малко араби и си харесват място в центъра на даден град, после стават все повече и повече, докато окупират напълно центъра и изместят туземното / според езика на евротолерантноста/ население, вдигат джамии, налагат техни порядки и обичаи, а междувременно *** ги издържат, щото арабите освен да правят деца на многобройните си жени,да пият кафе, въртят броеници и търговия с дрога друго не умеят.Бъдете толерантни, така ще победим тероризма!
14
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко свършило?Та те сега почват.Тия терористи сега са поколението на "цивилизованите" дето уж учат работят и са нормални граждани.Тепърва поколението на терористите дето вече не го и крият ще се изявява.Не е страшно в тоя квартал казват.Сигурно е така.Страшното става когато някой *** реши да го направи.А *** много.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С google maps изглежда много добре, Бояна и тузарските квартали на София изглеждат направо мизерни в сравнение с Моленбек.
12
1
 
10
 
! Отговори
Росен преди 7 години
ДА ДОЙДАВ В ПЛОВДИВ ДА СНИМАТ ТЮТЮНЕВИТЕ СКЛАДОВЕ .НЯМА РАЗЛИКА
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде,стига сме се пенявили!В същността на процесите и явленията в глобалния социум,е един причинител,наречен юдаизъм,разпространен във вид на метастази по целия свят,нещо което е неговата същност и сила,който планира и провокира всички тези глобални разрушителни процеси и който,благодарение на това,че е овладял глобалните информационни лостове,остава винаги удобно скрит.Нещо повече,представил се е на глобалното стадо,като жертва и е създал религията "холокост",за манипулиране на стадата-гои!
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, няма значение , че Белгия е най-джихадираната държава, Франция експортира също джихад, но на Англия най-големият проблем били имигрантите от ИЗ, щото били работели и ползали системата...заслужават си всякакви такива атракции заедно със специалните ефекти.
9
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПипипиДа има 3 милиона българи живеещи в чужбина . Можеш ли да ми кажеш град там с 40 % християнско население с български корени в който българите да правят атентати ?Българите са злобно и завистливо племе. Мразят се едни други, завиждат си и злобеят на успехите на другия, затова този народ е на изчезване. Всяка нация в чужбина си има общност, особено турците и арабите, само бългаите нямат.
8
0
 
3
 
! Отговори
Пипипи преди 7 години
До 12Напълно съгласна. Имаме хубавата поговорка - Кой каквото си е надробил , ще си сърба.
7
0
 
7
 
! Отговори
Пипипи преди 7 години
До 11Да има 3 милиона българи живеещи в чужбина . Можеш ли да ми кажеш град там с 40 % християнско население с български корени в който българите да правят атентати ?
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не е ли културно наследство. Твърде много прилича на запалените и порутени складове в пловдив.
5
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПипипиТе са родени във Франция или в Белгия, и техните родители също, и дедите им. В Мароко си нямат нищо. Дори езика не знаят повечето.
4
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Пипипи40 % мюсюлмани с марокански корени ... Интересно какво им пречи да живеят в Мароко - държава , незасегната от " Арабската пролет " ?3 милиона българи - 33% от населението в България - интересно какво им пречи да живеят в модерна, свободна, просперираща евроатлатническа България членка на ЕС ами заминаха на запад повечето от които да работят миячи и чистачи на марокански и турски ресторанти.
3
0
 
23
 
! Отговори
Пипипи преди 7 години
40 % мюсюлмани с марокански корени ... Интересно какво им пречи да живеят в Мароко - държава , незасегната от " Арабската пролет " ? Редът и дисциплината ли са им проблем там , та се бутат в Европа ? Или има война в Мароко , за която никой не е разбрал...
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И това ли е толкова важно събитие,че да му се отделат толкова думи?Перверзници е имало всякога,ама я ги изправете пред реална реализация на перверзиите им и ще видите,какво представляват!Човешката история е доказала,че най-големите гадове и натегачи в армията,са ставали най-големите страхливци и предатели в реални бойни действия.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"хората да видят с очите си тънещия в разруха от дълго време район и да разгледат индустриалното наследство, което някога спечели на Моленбек прозвището "Малкия Манчестър".Защо тъне в разруха някогашната индустрия и производство, нали се развива ЕС?