Пропаст дели германското общество – "за" или "против" бежанците

Популисти пълнят зали, а милиони доброволци помагат на мигрантите
13 сеп 2016 21:30, Елка Василева
62
Пропаст дели германското общество – "за" или "против" бежанците
Снимка: Reuters

Почти навсякъде във ФРГ популистите от партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) събират пълни зали, трупайки политически капитал от разрастващата се в обществото враждебност към мигрантите. Но има и друга реалност - милиони доброволци с нестихващо усърдие подпомагат бежанците, пише Франс прес.

"Знаете ли колко плаща Германия за месечната издръжка на един бежанец", пита Георг Пацдерски, кандидат на АзГ в берлинските общински избори. После подхвърля: "3500 евро". И добавя: "Всички тук сме данъкоплатци, това са наши пари!".

Ръкопляскания изпълват поовехтялата зала на районното кметство в Целендорф, Югозападен Берлин, където АзГ организира митинг преди насрочените за неделя избори за берлински парламент. Сред присъстващите има мнозина разочаровани от Християндемократическия съюз (ХДС), които не одобряват миграционната политика на канцлера Ангела Меркел.

"Защо трябва да сме съгласни бежанци, които вече са на сигурно място в Гърция, Италия или Турция, да пристигат в Берлин?", пита гневно Бастиан Беренс, 42-годишен пиар служител. Макар и член на ХСС, той ще гласува в неделя за АзГ.

Според него "сред милионите пристигащи мнозина са икономически мигранти", а не бежанци от войните.

"Да оставим границите отворени, за да влизат всички, без да знаем какви са, това е риск за страната ни", тревожи се Мая Бьониш на 54 години, възпитателка, също членувала по-рано в ХДС.

Двамата споделят силни съмнения дали е възможно пристигналите през 2015 г. в Германия един милион бежанци да се интегрират в страната. Дават за пример турската общност, която присъства тук от десетилетия, но представлява според тях едно "успоредно общество".

И не са единствените с песимистична нагласа: по данни от анкета на центъра "Аленсбах" само 21 на сто от запитаните смятат, че има "много добри" или "добри" възможности за интеграция на бежанците.

Независимо от всички съмнения обаче мнозина германци дейно подпомагат мигрантите във всекидневния живот. При все че щом нещата се уталожат, ентусиазмът им вече не е толкова зрелищен, както на тълпите, които посрещаха бежанци по гарите из страната, понесли купища цветя, храна и дрехи.

"Wilkommenskultur"

Нито сексуалните посегателства в Кьолн през новогодишната нощ, нито нападенията от края на юли, отговорност за които пое групировката "Ислямска държава", са обезсърчили доброволците, твърди фондацията "Бертелсман" в анализ, публикуван миналия месец.

"Около 3 до 4 милиона германци активно участват в т. нар. Wilkommenskultur (култура на гостоприемство), като правят парични дарения или дават практическа помощ на бежанците", посочва Волфганг Кашуба, директор на Берлинския изследователски институт по интеграцията и миграцията.

Сред тях е например 18-годишният Конрад Кюпер. Той е помагал месеци наред да се раздава храна на бежанците, настанени в кварталната спортна зала. Те вече са преместени другаде, но Конрад и майка му са открили друг начин да подпомагат мигрантите, предимно като ги упътват из бюрократичните лабиринти на процедурите за искане на убежище.

"Не разбирам как може да казват, че не бива да приемаме бежанци или че трябва да приемаме само онези, които са християни", възмущава се младежът.

"Гордея се, че Германия е страната, която помага", заявява той и твърди, че е "натъжен" от възхода на АзГ. "Моята Германия прилича на Берлин - хора толерантни, които работят заедно."

Според 32-годишната езиковедка Зофия Дьоринг, която също съдейства на бежанците пред администрацията, хората в страната не осъзнават "колко е трудно да се живее в зала за фитнес" и че бежанците "съвсем не получават много пари".

"Повечето искат на всяка цена да научат немски, отчасти вече са научили немски самостоятелно, с книги, искат да работят и да се издържат" сами, настоява тя.

Гледищата се разминават все повече; Волфганг Кашуба заключава, че в Германия цари дълбоко разделение, що се отнася до "разнообразното, мобилно и мултикултурно общество".

"При АзГ става дума не само за реакция срещу бежанците, но и срещу онази част от обществото, която каза заедно с Ангела Меркел "Ще се справим", посочва той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: Германиябежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какви са тия доброволци? Май са далече от профила на средностатистическия германец. То за това е удобно на някои властници да си внасят нови граждани - измислят си разделение, дори когато обществото е обединено срещу убийствената им политика....
32
0
 
8
 
! Отговори
Абе.., преди 7 години
И аз проявявам толерантност,но не искам нашественици-друговерци,които да ми налагат религията си в родината ми.Ще проявя още по-голяма толерантност,ако ги върнат там,откъдето са дошли....в свят богат на злато и петрол,носещи си свободно бурките и шалварите...Искам си чистата и свята република,ама......управляващите не искат.....
31
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германците ще се оправят чак след като им дойде акъла и отворят Бухенвалд!
30
0
 
46
 
! Отговори
1 преди 7 години
Наистина никой не задава въпроса и Меркел също, защо бежанците не бягат в богатите арабски държави, където се демонстрира супер богатство, а драпат за Европа? Това си е доброволно поканена инвазия!
29
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе,хора!Не разбрахте ли най-после,че не става въпрос за "бежанци",нито за "мигранти",А ВОЙСКИ НА ГЛОБАЛИЗАТОРИТЕ,ПОД ЗНАМЕНАТА НА РЕЛИГИЯТА ИСЛЯМ,С ЦЕЛ РАЗРУШАВАНЕ НА СЪВРЕМЕННИТЕ ДЪРЖАВИ С НАЙ-РЕШАВАЩО УЧАСТИЕ В СЪЗДАВАНЕТО И РАЗВИТИЕТО НА СЪВРЕМЕННАТА ЧОВЕШКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ - ХРИСТИЯНСКИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ!!!Разберете го,стига сте повтаряли дрънкането на продажните медии,до една в ръцете на същите глобализатори.
28
0
 
45
 
! Отговори
Хех преди 7 години
Странно защо емигрират в Европа а не в Катар, Кувейт или ОАЕ - Държави доста развити и богати. По- близки са им там. Аз се досещам. Трябва да ги минем на свински пръжки с кисело зеле за месец, и тогава ще плащат да ги изведат от тук а не да ги доведат.
27
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Повечето искат на всяка цена да научат немски, отчасти вече са научили немски самостоятелно, с книги, искат да работят и да се издържат"Арбайт махт фрай, отдавна са го казали! :)))
26
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А знаете ли колко плаща България за един мигрант , не знаете и аз не знам ,но мога само да се досещам че едва ли е прочутата българска МРЗ преди отделяха около 1000 лв сега ????А ако добавим и разходите за охрана /усилена/ на границата сигурно е доста по тлъста сумата , Добре обаче защо има пенсионери с × 130-150 лв пенсия защо има бездомници които няма какво да ядат,защо здравеопазването е ЛЕШ ? Защо бе Боко ?А а а а щот, сми сулидарни и тУЛЕРАНТЪНИ Ама н гол г~~~з то си е живо е......
25
3
 
43
 
! Отговори
Darma преди 7 години
До фен на ГерманияГермания започна две световни войни...и ги загуби! Сега за трети път се опитва да докаже, колко е велика. Този път ще бъде последен :)
24
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно колко са групите от доброволци в мюсюлманския свят за приемането на "бежанци от Украйна"? Има ли телевизионни кампании да им обясняват най-толерантно да не варят спиртни напитки на публични места? Обяснява ли им се най-учтиво как ще ги бият с камшици, режат ръцете или пребиват с камъни или това важи само за местните?
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това пропаганда ли е, че не разбрах? Немците помагат на хора, не на животни.
22
0
 
10
 
! Отговори
ups преди 7 години
Щом не искате бежанците ние ще ги приемем у нас в Русия. Много хубаво ще ги посрещнем :)
21
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има много държави които приемат емигранти - САЩ Канада Австралия но всички те имат точкова система с което преценяват емигрантите ПРЕДИ да го вземат. И вземат перспективни хора с желание за работа от професии които са дефицитни. Само в ЕС всеки може да пресече границата свободно и ние се чудим какво да го правим докато го дондуркаме като рохко яйце. *** не бил никога ходил на училище, не бил никога работил - ааа, ще го интерираме. Грънци. От *** диамант не става! *** управници.
20
28
 
10
 
! Отговори
фен на Германия преди 7 години
Държава предизвикала 2 световни войни, загубила ги и след 50 г. пак е номер едно---ще се оправи. Но въпреки това искам някой да ми обясни, защо когато ние отивахме и отиваме в Германия през 90 те години или сега, никой не ни подпомага, а на тези представители на друг свят---им се дават пари наготово? А руските *** нека злобеят...там освен чеченци никой не иска да ходи! пардон ----и китайци новите собственици в Сибир.
19
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
живея в Берлин от много години, никога не е бил тих и безопасен град, но сега откровено ме е страх да се возя в трамвая след 22:00-23:00 часа, защото има много бежанци, гледат те като кс месо и не се знае дали няма да слязат на твоята спирка и после да ти се случи случка. Германия ще си изпати много от тях, още нищо не сме видели
18
0
 
74
 
! Отговори
От Германи преди 7 години
Тия съвсем не са у ред. Майка ми в България работи 50 години като учителка по физика и математика и взема пенсия 120 евро (аз й пращам още 200) а тея германци дават на неуки и никога неработили нашественици по 3500 евро. Къде е милосърдието или и то е пак с двойните европейски стандарти. Не трябва ли първо да помогнат на бедните европейци а после на чужденците. Най-лошото е че аз плащам данъци в Германия и те отиват за емигрантите вместо за майка ми.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Стрaнджaтaи тебе тъ убичъм
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Shoppубичъм та......
15
1
 
46
 
! Отговори
Кой да е преди 7 години
Няма бежанци, икономически мигранти са и то нагли!
14
0
 
30
 
! Отговори
Луцифер преди 7 години
Значи,мислещите са популисти.