Евтиният роуминг в ЕС вързан с адресната регистрация

Брюксел трябва да отмени роуминг тарифите от 15 юни 2017 г., но...
21 сеп 2016 16:30,
29
Евтиният роуминг в ЕС вързан с адресната регистрация
Снимка: архив, Reuters

Европейците, които искат да говорят евтино в роуминг от идното лято, ще доказват с адресната си регистрация на телекомите, че са пътували основателно в чужбина. Това предложи днес Европейската комисия на мястото на изтегленото от председателя й Жан-Клод Юнкер предложение използването да се ограничи до 90 дни годишно.

ЕС трябва да отмени роуминг тарифите от 15 юни 2017 г., но изравняването на външните и разговорите и сърфирането от чужбина ще бъде поставено под определени условия, за да се избегнат злоупотреби и да се защитят инвестициите на телекомите, поясни комисарят за цифровия пазар Артур Ансип.

Вместо общоевропейския подход от първото предложение сега Еврокомисията прехвърля на телекомите и националните телеком регулатори преценката кога потребителите могат да говорят евтино от чужбина и кога ще бъдат таксувани с по-високи цени.

Още по темата

Брюксел задава три условия, които се базират на разбирането, че ползването на евтин роуминг се основава на адресната регистрация на потребителя. След като е декларирал постоянното си местожителство пред телекома, издаващ SIM-картата му, той трябва да я ползва повече за вътрешни разговори и пренос на данни, отколкото в роуминг, да не допуска дълги периоди, в които картата не се ползва и да няма многобройни SIM-карти, които използва основно от чужбина.

Когато клиентът наруши някое от тези условия, той ще бъде информиран от телеком оператора си, който ще има право да му поиска обяснения. Ако клиентът докаже, че е имал основания за простъпката си, нарушението ще остава без последствия. В противен случай ще му бъдат начислявани допълнителни такси със задна дата. Като основателни извинения ще се приемат например работа в съседна държава, която налага ежедневно логване в различни мобилни мрежи, командировка, гостуване при роднини, отпуска и др.

Еврокомисията предлага допълнителните такси да са до €0.04/мин за разговори, €0.01/SMS и €8,50/GB интернет.

Когато клиентът не е съгласен с наложеното му допълнително плащане, той може да го обжалва пред националния телеком регулатор. В България това е Комисията за регулиране на съобщенията.

Телекомите получават и възможност да се откажат изобщо да предлагат евтиния роуминг, ако докажат, че той им се оказва икономически неизгоден. Те могат да поискат да не прилагат европейските правила и вместо тях да предлагат единствено допълнителните такси за нарушаващи платци, със съгласието на регулатора.
Според Ансип ограниченията за ползване в роуминг на вътрешни цени се налагат от прекалено големите разлики между цените за мобилните услуги в страните членки от ЕС и нуждата да се защитят инвестициите на операторите.

Комисарят за цифровото общество Гюнтер Йотингер посочи, че цената на разговорите в Латвия (най-евтината държава в ЕС) е 6,5 пъти по-ниска от тази в Ирландия и 5 пъти под тарифите във Франция. Така, ако ирландец или французин си купят латвийска карта, те ще говорят много по-евтино, отколкото със своите карти, но латвийският оператор ще трябва да плаща съответно 6,5 и 5 пъти повече на ирландските и френски оператори за роуминга и ще разори.

Ансип пък се мотивира с необходимостта да се защитят телекомите в туристически държави като Гърция, Кипър и Малта, които правят инвестиции, за да осигурят роуминг за туристите, но не могат да печелят от тях извън сезона.

Според Ансип, ако предлаганите от Комисията условия за "честна употреба" се прилагат, всички оператори ще могат да оцелеят финансово, като предлагат на клиентите си роуминг по вътрешни цени от следващото лято.

Европейската комисия предложи на 5 септември предпазната клауза срещу възможни злоупотреби с евтиния роуминг да е, че той ще е достъпен само по 90 дни годишно. То беше оттеглено от Юнкер 3 дни по-късно с обяснението, че не е достатъчно добро и трябва да се преработи. Днес Ансип съобщи, че причината е, че евродепутатите, телекомите и националните регулатори са се обявили срещу него. В същото време еврокомисарят заяви, че 90-дневният лимит би ощетил само 0,1% от пътуващите в ЕС, които престояват в друга държава повече от 3 месеца годишно. Освен това то би покрило 99% от възможните злоупотреби и технически би било най-лесно приложимо. Новото предложение обаче също било добро, увери Ансип. Предстои то да бъде одобрено от страните членки и от Европейския парламент, преди да влезе в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: роумингЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
5
 
! Отговори
Хех преди 7 години
Както виждам... ЕС се побългарява успешно! "Хубава работа ама... Българска!"
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре, винаги ще има % хора които гледат да измуфтят, от 500млн. души в ЕС колко ще са загубите на телекомите? Като е толкова опасен роуминга защо не представят една статистика или там ще лъсне маржа на компаниите? ОК когато една група лобира за закон, когато е целия ЕК е малко опасно.
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС ще го има ли до тогава?
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И Двете Световни Войни бяха заради Пари И Човешка АлчностТретата и тя ще е заради Капитали и алчни Капиталисти чужди ресурси и Територий
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 21Може да е женен за българка
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕВРОПА СЕ ОПИТВА ДА НАЛОЖИ СВОЙТЕ ПРАВИЛА НА МУЛТИКОРПОРАЦИЙ И ОЛИГАРСИахахаааагааааааВиж къде е Заровено КучетоКомунизъм в ДействиеИземване на Частните Капитали от ЕвропХахаааааааааа
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 17 ТИ ОТ РУСИЯ КЪДЕ СЕ БУТАШ В РОУМИНГА. СТАВА ВЪПРОС ЗА ЕВРОПА
19
3
 
7
 
! Отговори
Стратега преди 7 години
Няма ак да не брани телекомите Юнкер понеже освен евтин роуминг обещава и 5G мрежа в целия ЕС до 2025. Няма кой да я направи тази мрежа освен ако телекомите не прибират яки печалби
18
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ми е любопитно как т.н. "БЕЖАНЦИ" ще доказват, че пътуването им е "ОСНОВАТЕЛНО"???? С огромен интерес очаквам следващото предложение на тези ВЕЛИКИ ТИТАНИ НА МИСЪЛТА от ЕК!
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това предложение е безумно!!! Освен неограничената възможност да те следят (да представяш адресна регистрация и обяснения къде си бил и защо!!!), телекомите винаги могат да откажат евтин роуминг и да ти начислят плащания със задна дата. Това е просто невероятно как някой е могъл да го измисли! Да не са дали на телекомите да си напишат закона? Иначе 90те дни си бяха честни. Това са 3 месеца в чужбина, което е напълно достатъчно започивки и кратки командировки.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За обединението в името на Новият Световен РедЩе бъде нужно всеки един от нас да мисли като ближният си Единствено тогава Системата би ЗаработилаКоето ме кара да мисля че при тези Различия който Създаде Капитализмът материално между човек с човек Войните ще са нейзбежниЕВРОПА ВЪРВИ ПО ПЪТЯ НА СОЦИАЛИЗМЪТ КОЙТО НЕИМОВЕРНО НИ НАСОЧВА КЪМ КОМУНИЗМЪТЗАЩО НИ РАЗБИХА ХУБАВАТА СИСТЕМА ТИЯ КРАВАРИта ние с Русия я градихме повече от 45 годиниЯВНО МОДЕЛЪТ ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ АМЕРИКАНСКИза тва
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В знак на несъгласие с горното предлагам да отзовем от Комисията нашия представител! Да му плащат телекомите!
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вечно се защитават интересите на корпорациите, а моят интерес кой го пази? Вие там от корпорациите ли получавате заплати или от моите данъци?
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те просто работят против себе си! Значи за нас членството в ЕС е една безкрайна поредица от неизгодни и потъпкващи интересите ни договори. Отказахме се от енергийни проекти, които сега ние ще си плащаме, съсипахме селското стопанство, подаряваме си златото, неизвестно защо трябва да плащаме собствения си ток скъпо, няма роуминг, няма визи, бежанци?! Нещо не виждам никакви плюсове в цялата работа!
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС ако продължава така Ще Национализира Големите КомпанийВ името на Правилното Функциониране на Системата И вие ще бъдете третирани като Обикновенни Машини или БиороботиНо преди това Светът ще трябва да Премине през Световни катаклизми като Граждански Войни,Революцийи др.С две думи НЯМА КАК ДА СТАНЕ ЕС Е ПРЕД ПРОВАЛ ПРЕД ПЪЛЕН КРАХ
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво означава нарушение?! На какво?! Ако не си ползваш картата продължително на адресната си регистрация е нарушение?! Вие нормални ли сте?
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОхооооКолко информация има в тая статия1.ЕС продължава своята политика към Глобализация2.За пълната Глобализация е необходимо вашите лични данни да бъдат събрани в общ куп от данни с останалите потребители за избягване на терористични актове и по лесно проследяване в границите на Съюзът от съдебната система и органите на редът3.Операторите не са това което са4.НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД НЕ Е СИГУРЕНзащото Операторите са Един Вид Врагове и това което се опитва да направи ЕС е да ги обедини
9
1
 
5
 
! Отговори
Мома преди 7 години
До ЕргенЕргенът е прав - Еврокомисията като сватбен агент на момите от по-бедните държави от ЕС
8
2
 
7
 
! Отговори
Ерген преди 7 години
Давайте да се женим за чужденки и тогава ще имаме право да говорим с карти от друга държава колкото щем. Ама къде ще намерим по-бедни от нашенки. Литовките не са много - който свари, ще превари
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То остана и адресната си регистрация да отчитам пред телекома и да ги питам кога и къде да ходя на почивка! Комисията имаше намерение да работи за потребителите, а сега се оказа, че работи за телекомите! Потребителят обаче е и избирател.... и участва в референдуми за Екзит!