Живот в "клетка за кокошки" – всекидневие за хиляди парижани

7000 помещения, с площ под 9 кв.м, са използвани като основно жилище в Париж
Обновена: 22 сеп 2016 19:23 | 22 сеп 2016 19:23, Елка Василева
67
Живот в "клетка за кокошки" – всекидневие за хиляди парижани
Снимка: архив, Reuters

За тях няма "мой мил роден дом" в Града на светлините. Вечер, тътрейки крака, те се прибират в своите слугински стаички. В Париж хиляди хора обитават тези "клетки за кокошки" с размер под 9 квадратни метра, въпреки че те са забранени за отдаване под наем, пише Франс прес.

Иван Лопес, на 35 години, е един от хората, живеещи под наем при тези лоши условия. С пот на челото, той ни приема в жилището си с площ 6,8 квадратни метра под покрива на кооперацията, в което в дните на силни жеги човек направо може да се свари.

"Работя нощем, сутрин се прибирам у дома и е ужасно горещо, не мога да спя", разказва с отчаяние в гласа Иван, който е рецепционист на нощни смени и е от мексикански произход.

Въпреки две стабилни работи, той не успява да си намери нещо по-добро от тази таванска стаичка, за която плаща по 370 евро наем на месец и в която живее от осем години, притиснат между пожълтяла душкабина, хладилник и легло, което му служи за канапе и за рафт за вещи.

"Нямам гаранти, нямам семейство в Париж, говоря с акцент", допълва той в опит да обясни отказите, които получава от агенциите за недвижими имоти.

В заможен квартал в северозападната част на столицата 67-годишната Виктоар Ратримозон с мъка изкачва шестте етажа, които водят до стаичката й. Тя е дошла от Мадагаскар през 2011 година, за да чисти жилището на семейство от кооперацията, което я настанило в това пригодено помещение. Един ден обаче семейството се преместило и се опитало да я изгони.

"Казаха ми: "Нямаме нужда от вашите услуги, намерихме си помощничка за 400 евро на месец", разказва Виктоар през сълзи. Оттогава тя се е вкопчила в това жилище с площ от 7,5 квадратни метра, поради липсата на нещо по-добро.

"Почти не живея тук. За мен това е като временно убежище", допълва тя, застанала насред стаята без вентилация и без парно, с претъпкани от вещи етажерки, стигащи до тавана.

Виктоар, подобно на Иван, очаква помещението, в което живее, да бъде признато за "негодно за обитаване". Това ще попречи на тяхното експулсиране и ще задължи собствениците, или при липса на такива, държавата да ги настани в прилично жилище. Само че според благотворителната организация "Абат Пиер", която води силна кампания срещу отдаването под наем на лоши за обитаване жилищата, властите не искат да издават такива постановления.

"Днес има 7000 сервизни помещения в Париж, които са използвани като основно жилище и са с площ под 9 квадратни метра, а държавата не признава, че обитаването на голяма част от тези стаи е вредно за здравето", казва Сара Купшу от фондацията.

От името на държавата компетентната хигиенно-епидемиологичната агенция в Париж и региона му твърди, че издава по шейсетина постановления на година с тенденция броят да се увеличава. Еманюел Богран, една от шефките в агенцията, подчертава обаче, че френските административни съдебни власти са постановили през 2013 година, че дадено помещение не може да бъде определено за негодно за живеене само с мотива, че площта му е недостатъчна.

"За стая, която е с площ между 7 и 9 квадратни метра, вече не издаваме системно забрани за обитаване. Трябва да има други критерии, като конфигурацията на мястото, това дали то има излаз навън", обяснява тя.

Слугинските стаи са общо 115 000, независимо от размерите им и са отживелица в сградите на Париж от епохата на барон Осман, под чиито покриви буржоазните семейства са настанявали прислугата през 19 в. и началото на 20 в. При продажба те излизат златни, като квадратният метър достига до 11 000 евро в най-скъпите квартали.

Комунистът Ян Броса, заместник-съветникът по въпросите на жилищната политика в кметството на Париж, обещава в много скоро време да се приеме план за трансформиране на тези площи в прилични жилища.

Албер Вердие току-що е напуснал стая с площ 6,5 квадратни метра, в която е живял 15 години за 350 евро месечен наем. Той е на 65 години и работи два дни седмично в кухнята на Националното събрание, а през останалото време работи на различни места по заместване. Днес той се чувства нов човек в своето ново жилище с площ 19 квадратни метра, където може най-накрая да си готви. "В началото си казвах: "Това не е възможно. Сигурно е сън".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: парижжилище
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В какво очаквате да живеят тия нискообразовани хора за които се говори в статията ?Ами те са на най-ниското стъпало, не са учени или инженери, преподаватели и т.н.Глупавия и мързеливия си е беден по цял свят.Вижте Русия - цяла държава с алкохолици и бедни ***!Все едно роми да плачат, че нямало богато платена работа за тях.
42
3
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Това е положението на повечето емигранти в Европа и по света. Аз живях в Мадрид навремето и там латиносите не само че живеят по 10 в една квартира, ами я ползват по часове- докато едните работят, другите перат , готвят, спят. Но пък и за самите испанци, французи, германци собственото жилище е много трудно постижимо. Тъй че българите да сме благодарни ,че имаме собствени домове, /пък нека да са панелки/ и да не мрънкяме. Защото на запад бедните са и бездомни, особено в САЩ.
41
7
 
8
 
! Отговори
В Русия съм преди 7 години
На ви капитализъм, нали затова скачахте с два пръста в г.за по площадите преди 25 години.Работнически общежития и фондови жилища имаше при комунизма, сега при капитализма ще живеете в мазета и тавани.На ви демокрация!
40
2
 
9
 
! Отговори
Бай минчо преди 7 години
Никакъв проблем няма да живееш в такова пространство, стига с парите които спестяваш да се "ъпгрейдваш" - да запишеш курс за езика, професионални обучения, т.е. да не се примиряваш и само да се оплаквашМежду другото студентските общежития са по 16-20 квадрата с по 2-*** 3-*** вътре.
39
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 6г живея във Франция. Нагледал съм се на "квартири" покрай приятели, познати. Смело мога да кажа, че като цяло повечето жилища в тая държава са направени да се дават под наем - масово студиа по 20квадрата и едностайни по 30-40 макс. В такива жилища живеят много французи и плащат наем цял живот! Така, че те като цяло са си свикнали с "големите" апартаменти! Така че не си мислете че са много добре след като по едно жилище не могат да си купят и живеят в 5 квадрата!
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щастливите кокошки в тия клетки снасят ли яйца за омлета на другаря Сидни в австралийския рай?
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я като във Хонконг.
36
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До duhku4eследвай си пътя на "самурая" в панелната килия и оскотявай у гетото ако до там ти стигат възможностите. Не се занимавай с успяващите хора по Планетта особено с тези сред най райската част на Планетата. поздрави от Сидней
35
24
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хората с професия, най котираните първи се изнасяме от БГ, ИТ специалисти, лекари, счетоводители, събираме най-бързо парите и се устройваме из цивилизацията. Зимах няколко бона но каква им беше стойноста да имам куп пари насред ГетУ? Не го разбрахте че не заради пари се изнасяме. И в златна клетка да живееш пак наоколо ще е Бангалур Индия пълно с клошове. Колкото и пари да ти плащат ще ти покрият ли пропилените години? Който иска да си развива Стокхомския Синдром в панелната килия и да оскотява
34
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ги няма тези да напират, няма и да има предлагане. Никой французин няма да се навие да живее при такива условия, а няма и да е нужно. И в София е така. Ако ги нямаше ордите от сeляни, нямаше да има нужда от панелните гета.
33
2
 
1
 
! Отговори
Асем преди 7 години
До АборигенВиновни са че предлагат негодно за живеене помещение, другото е по скоро и наказие че са се опитали да минат метър и да настанят някой в него
32
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се върнат по родните си места, Мадагаскар, Мексико... Никой не е длъжен да им осигурява жилища. Ако се разходите из софийския Кабул, ще се окаже, че на 9 кв. м. живеят и по двама, при това в много по-мизерни условия.
31
5
 
16
 
! Отговори
дс преди 7 години
франция е гнусна държава. познавам една българка , която от години не можеше да си намери квартира. искат огромни предплати и гаранти за да си вземеш квартира.имат някакви *** изисквания.ако квартирата е 800 евро трябват още два пъти по толкова за да си наемеш. и на работа знам че трудно приемат. особенно ако си източно европеец без квалификация ужасно е просто
30
2
 
29
 
! Отговори
Абориген преди 7 години
И защо да са им виновни те ??? Да се прибере в Мексико и да се шири на 500 квадрата ако иска ?? Никой не го държи там насила !!! Това което човек сам си направи никой не може да му го направи
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Но никой не смееше да се оплаква, защото рискуваше да го пратят в Белене, в килия метър на метър"Каква килия метър на метър има в БеленеТам имаше землянки с нарове на 3 етажа без стъкла на прозорците
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 32Помисли малко какво си написал - 40 квадрата са над 4 пъти повече площ от тези в статията. Един стандартен гараж е 15 - 18кв.м., тъй че разбирай стая с размерите на половин гараж в ролята на спалня, кухня, баня и тоалетна...
27
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като човек отраснал в малък двустаен апартамент в София не мога да разбера какъв е проблемът.Още милиони са били на моето дередже като деца.Имах съученик на който апартаментът им беше 40 квадрата,имаше сестра родители и редовно идваха роднини от провинцията на гости за няколко дни.Статията може би прави впечатление на някой разглезен богаташ дето жилището му е огромно.За повечето българи живяли през соца си е нещо нормално.Освен тва може да си купи климатик.Има китайски за по 300 евро.Лигавщини.
26
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За ЕС е важно кокошките да са щастливи и свободни, хората не са интересни.
25
0
 
9
 
! Отговори
да бе ,да преди 7 години
Такава имне психологията на тези . За пари са готови и на пътя да живеят. Прав е един преди мен , който казва че са се продали за пари
24
5
 
13
 
! Отговори
Карл Кауцки преди 7 години
Малей, капитализъмът продължавал да смуче потта на трудещите се!На всичко отгоре вече го няма великият Съветски съюз, опора на световния пролетариат и надежда за цялото прогресивно човечество.Като правоприемник Путин дали може помогна? Сигурно. Я колко резиденции има.Пък ако не стигнат, Може и Медведев да удари едно рамо. Неговата резиденция се оказа по-голяма от Кремъл.