Каква ще е Германия през 2025 г. – два сценария

Тогава ще се видят дългосрочните последици от приема на мигранти
26 сеп 2016 21:30, Елка Василева
129
Каква ще е Германия през 2025 г. – два сценария
Снимка: архив, Reuters

Каква ще е Германия през 2025 г., когато ще си проличат дългосрочните последици от приема на стотици хиляди бежанци и мигранти? Експерти рисуват два възможни сценария: единият е оптимистичен, другият – стряскащ, пише Дойче веле.

2015-а ще влезе в германската история най-вече като годината на бежанците. Годината, в която Ангела Меркел изрече паметното "Ще се справим" и отвори границите на страната си. Годината, в която Берлин позволи на стотици хиляди хора да влязат в Германия.

Още по темата

Една година по-късно делникът в страната си остава що-годе същият, но в политически план е налице рязка промяна. Стреснати от успехите на дяснопопулистката "Алтернатива за Германия", ХДС и ХСС се изпокараха, а все повече избиратели се обявяват твърдо против бежанската политиката на коалиционното правителство. Няма и следа от толкова възхваляваната "култура на гостоприемството" - на преден план сега е настойчивото желание за ограничаване на бежанския поток. А под натиска от редиците на собствената ѝ партия Меркел се видя принудена да признае, че лозунгът ѝ "Ще се справим" вече се е изпразнил от съдържание.

Накъде се е запътила Германия? На този въпрос се опита да отговори форум, организиран от мозъчния тръст "Алфред Херхаузен". В рамките на конференцията, озаглавена "Германия 2025 - справихме ли се?", експерти от света на политиката и икономиката представиха своите виждания за бъдещето на Германия. И развиха два възможни сценария - един положителен и един отрицателен.

Сценарий първи

Негативният сценарий звучи наистина стряскащо. Той рисува една страна, която с всички сили се опитва да се предпази от "ново преселение на народите". В този сценарий вътрешната сигурност е най-дискутираната тема. По-заможните германци вече са се оттеглили в предградията на градовете, където живеят в добре защитени вилни квартали. Добре защитени са и приемните лагери за бежанци и мигранти, които се намират отвъд градската периферия.

Според този сценарий през 2025 година Германия е една разделена, разпокъсана страна, населявана от враждуващи помежду си групи: средната класа, която силно се страхува да не изгуби благосъстоянието си, елитът, който нехае за проблемите на мнозинството, и отчаяната, лишена от всякаква перспектива долна прослойка, разпадаща се на все повече изпълнени с омраза групировки.

В резултат от всичко това все повече добре образовани млади хора напускат икономически отслабената Германия. Прогонват ги страхът от екстремизъм, климатът на недоверие, силно регламентираният делник, конфликтите в градовете, чезнещото уважение в междучовешките отношения, повсеместната омраза.

Сценарий втори

А каква Германия рисува положителният сценарий? Според тази разработка през 2025 година Германия е една уредена и пъстра страна. Многообразието е навсякъде - както по улиците, така и по високите етажи на обществения и политическия живот. Учители, журналисти, полицаи от турски или сирийски произход са нещо напълно нормално, а в предприятията мигранти заемат ръководни постове.

Но преди да настъпят тези спокойни времена, Германия трябва да премине през бурната 2017 година, която в този сценарий е определена като "катастрофална за демокрацията": самоубийствени атентати с десетки жертви, второ поколение на антиислямското движение "Пегида", горящи бежански приюти и парламентарни избори, след които дяснопопулистки партии влизат в Бундестага с над 15% от гласовете.

В сценария се казва, че именно след тази 2017 година обществото осъзнава колко безсмислено и опасно е да се вярва на десните популисти. Следват многолюдни демонстрации за повече откритост, толерантност и солидарност, а германското правителство се обединява около една "разумна миграционна политика по канадски образец", се казва в положителния сценарий за близкото бъдеще на Германия.

Каква ще е Германия утре?

Кой от тези два сценария ще се сбъдне? Засега никой не може да даде еднозначен отговор на този въпрос. Но е ясно, че много ще зависи от това как ще се развива оттук нататък политическият дебат. А към момента той е белязан, за жалост, не толкова от конструктивни идеи за бъдещето, колкото от взаимни нападки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: Германиямигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
10
 
! Отговори
seira преди 7 години
БИЛБОРД (2025):"ДОБРЕ ДОШЛИ В САУДИТСКА ГЕРМАНИЯ!"
72
0
 
15
 
! Отговори
свой преди 7 години
През шнура ми е за германия. Що не пишете каква ще е България?
71
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
най-късно след шест месеца Запада ще премахне санкциите за Русия.след още една-две години ще признае Крим.след още седем-осем години ще признае и Донбас и Луганск....
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще буде "Deutsch allah ackbar".
69
0
 
16
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Точно втория сценарий ще затрие цяла европа
68
0
 
19
 
! Отговори
bobo преди 7 години
Някой вярва ли в положителния сценарий.
67
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През 2025 в Германия ще обсъждат премахването на санкциите срещу Русия в следствие на върнатия Крим на Украйна година по-рано и завръщането на Кьонингсберг в пределите на райха.
66
19
 
4
 
! Отговори
3 преди 7 години
Оставете Германия,а Русия каква ще е след ерата Путин . Путин майче разпиля капитала на Горбачов и Елцин ,с който запада се опита да превърне Русия в що годе прилична държава .Ислямистите не са по -малко и в Москва .
65
13
 
3
 
! Отговори
нещастен народ преди 7 години
На Русия й се иска ВСВ да е предстояща и хвърля милиарди за пропаганда ,но уви .Предстои просто един информационен 21 век ,развитие на технологиите и тн . Ако пък нападне ще бъде обявена за агресор и разчепатена от великите сили на 4 .
64
3
 
22
 
! Отговори
мунчо преди 7 години
Аз си представям германия така над райхстага знамето на велика РУСИЯ
63
17
 
4
 
! Отговори
г преди 7 години
През 2025 втория мандат на Путин ще е изтекъл ,което ще се отрази добре на Германия .
62
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
92, каквато и да е Германия през 2025, турците ще са малцинство в Кюрдистан.
61
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На каквито и да ми се боядисват и да ми се заявяват турците, отдолу винаги си личи азиатската подложка. Мазен, черен, миpизлив азиатски екземпляр с мътно минало и неясно бъдеще. Забравиха как лизaxa ГЪ3OВETE на германците само и само да се доберат до заветната виза за Германия, за да могат да чистят кeнeфи. Ханс и Юрген трябва да им припомнят кои са и къде им е мястото на тези *** и май вече е крайно време.
60
2
 
41
 
! Отговори
Бултрас преди 7 години
Това не са хора бягащи от война,а търсещи препитание за себе си и семейството.Ще метат улици,ще мият чинии и ще разчитат на социални помощи.Тоест ще ядат от държавата.Мъже в разцвета на силата си бягат вместо да се бият.Те не се приобщават към местните нрави , привички и закони.Трудно се адаптират и жвеят така както са си живели преди да пристигнат.Ще си създадат малкият Дамаск,Кабул или Багдат ще се затворят в гета докато започнат да враждуват помежду си заради битови проблеми.Познато нали.
59
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
kakvato i da e Germania ... iugoistochna Bulgaria i severoistochna Gurcia shte sa islqmski
58
8
 
6
 
! Отговори
SAVEYEZIDIS преди 7 години
Аз не знам как ще е Германия...*** пак няма да е зле като нас.Иначе е вярно - турци и останали чужденци работят във всяка сфера - от почистващи фирми ...до лекари,професори,полицаи.Дано е за добро,а и не вярвам бачкащия немец,Бг,тюрк,кюрд,румънец да оставят така нещата.Просто до няколко години ще изпратят неподходящия материал към родната му страна ( Аngel Angeloff )
57
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кюрдите ще ви покажат на всички като тебе къде зимуват раците...
56
1
 
10
 
! Отговори
BAI MILE преди 7 години
SLED 10 GODINI KIOLNSKATA KATEDRALA SHTE STANE DJAMIQ I OT POKRIVA I SHTE PEE MIIUZEIN........TOVA E VSICHKI MIGRANTI DA SE DEPORTIRAT NEMEDLENNO...... BABA MERKEL NQMA KAKVO DA SE CHUDI I MAE.....
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечко австрийски художници за теб 80-ти. Художници с мустачки да ви излекуват всичките.
54
7
 
10
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 7 години
До Анонимен"А ти какъв турчин си? Български ли?" *** сте си и такива ще си останете завинаги! Български турчин?? Що е то? Нещо като шведски португалец, дървен камък, или интелигентен българин?! Да опростя па белким можеш да разбереш - не може да бъде шведски португалец - или е швед, или е португалец! Както не може да бъде интелигентен българин - или е интелигентен, или е българин! Така че не може да има български турчин - или е българин, или е турчин!