Следващият атентат в Европа – с химическо оръжие?

Омразата към бежанците ги превръща по-бързо в терористи
26 сеп 2016 20:30,
66
Следващият атентат в Европа – с химическо оръжие?

Възможно е следващите атентати в Европа да бъдат извършени с коли бомби и дори с химическо оръжие. За това предупреди европейският координатор за борба с тероризма Жил де Керхов днес. Той говори пред евродепутатите от комисията за граждански свободи и вътрешни работи в Брюксел.
 
Де Керхов посочи, че разузнавачите се опасяват, че ДАЕШ ще смени тактиката си и вместо камикадзетата с експлозиви, ще потърси други начини да постигне повече жертви. Риск пред Европа представлява и евентуалния край на халифата, създаден от ислямистите, известен като "Ислямска държава", защото те ще се преместят другаде. Най-вероятно в нов техен център е да се превърне Либия, а Европа да се изправи пред необходимостта да се справя с голям брой хора, които се връщат от разбития халифат.
 
Тези хора не са само бойци. Сред тях има координатори и дори деца, родени в териториите на ДАЕШ, които не са по-малко от 500, посочи той.
 
Европейският координатор предупреди, че Европа е изправена пред опасността да попадне в спиралата на нарастваща ислямофобия, която допълнително увеличава рисковете от миграционната вълна. Като се позова на данни от германското разузнаване Де Керхов съобщи, че се увеличава уязвимостта на диаспората от сирийски бежанци. В лагерите са се появили салафистки проповедници, които се опитват да вербуват терористи сред бежанците. Нарастващият негативизъм към сирийците и към бежанците в Европа засилва опасностите някои от тях да се радикализират, предупреди антитерорист N1 в ЕС.
 
Координаторът призна пред евродепутатите, че ДАЕШ използва миграционните потоци за инфилтриране на свои бойци, изпратени да нанесат удари по европейските градове. Според него техният успех се улеснява от факта, че организираната престъпност се е насочила към "обслужване“ на бежанците, като ги прекарва незаконно през граница и ги снабдява с фалшиви документи. Де Керхов посочи, че атентатите в Париж през ноември, в Брюксел през март, както и някои арести в Германия показват, че терористите и бежанците използват едни и същи трафиканти и канали за придвижване.
 
Той предупреди, че Ал Кайда не бива да се подценява за сметка на ДАЕШ, както и че въпреки многобройните мерки за сигурност, рисковете пред авиацията остават актуални. Туристическите обекти в мюсюлманските държави също остават потенциална цел за нападения.
 
Жил де Керхов обясни на евродепутатите, че терористите стават все по-трудно уловими, тъй като използват множество различни профили за набиране на изпълнители. Сред атентаторите има както бойци, подбрани от звеното за планиране на атаките на ДАЕШ в Ракка, така и "самотни вълци“, които биват насъсквани и насочвани през интернет, който се е превърнал в основно средство за разпространяване на идеологията и за даване на инструкции на терористите. Хората с психични отклонения или търсещи самоизява като копират атентатите, също представляват сериозен риск, подчерта европейският координатор за борбата с тероризма. Последните терористични нападения показват както добре обмислени и подготвени атаки (Париж, Брюксел), така и спонтанни действия (Ница, нападенията с нож във Франция и Германия), каза той.
 
Според де Керхов "за много от страните  членки заплахата от атентат е голяма и комплексна“. Разкриването на потенциални терористи става все по-трудно, защото хората все по-лесно се изкушават да се отдадат на насилие, средата, в която организираните престъпници все повече се намесват, също улеснява получаването на умения, които да позволят извършването на атентати. Поради многобройните профили на терористите е все по-трудно за спецслужбите да изолират типично поведение и така да залавят ислямистите преди те да нанесат ударите. Де Керхов подчерта, че процесът на радикализация е все по-бърз, което намалява времето за реакция на службите.
 
В същото време европейският координатор заяви, че "от Брюксел идват добри новини – институциите се мобилизират и са все по-готови да отвърнат на предизвикателствата“. Той подкрепи и назначаването на специален еврокомисар за сигурността, който ще подобри координацията. Вече има разбиране сред лидерите на ЕС, че борбата с тероризма трябва да е в челото на дневния ред в Европа.
 
Сред проблемите, в които няма достатъчно напредък Де Керхов посочи събирането, анализирането и споделянето на разузнавателна информация. ЕС се подготвя за отварянето на две нови бази данни – система за регистрация на влизания и излизания и база за лицата, които могат да влизат в ЕС без виза, които предстои да бъдат приети. Съществуващите бази обаче още не са напълно съвместими и не "не отразяват заплахите“, тъй като "сега нещата се случват много по-бързо“. За да могат да се контролират по-ефективно миграционните потоци, е необходимо да се събира допълнителна информация, включително и биометрични данни, каза той в отговор на питането на Емил Радев от ГЕРБ.

Де Керхов посочи, че Шенгенската информационна система в момента е най-добрата база по отношение на борбата с тероризма. От нея обаче могат да се ползват основно държавите, които са част от Шенген. България, която не е – има достъп само данните, свързани с полицейското правосъдното сътрудничество, но не и тези за пресичане на границите и миграционните потоци.

Антитерористичните службите разчитат да получат и по-бързи процедури за достъп до цифрови доказателства, включително до социални медии, използващи криптирана информация, както и възможност за по-мащабно ползване на кодирана информация между страните членки.
 
Де Керхов призова националните правителства да инвестират повече в превенция на тероризма.
"В наши дни е все по-трудно да се стигне до Сирия, но за някои хора не е нужно да са се били в Ракка, тъй като се заразяват по интернет“, каза той пред вътрешната комисия на Европарламента.
 
Според него трябва да се намери и нов начин за наказване на завръщащи се в Европа ислямисти с европейски паспорти. Вместо да се хвърлят в затворите, където радикализират криминални престъпници, които дотогава не са проявявали интерес към терористични действия, те трябва да се преследват по различен нацин. Де Керхов смята, че образованието и културата могат да играят роля за намаляване на младите европейци, които се превръщат в джихадисти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Омразата към бежанците ги превръща по-бързо в терористи"Интересно колко украински бежанци отидоха в ОАЕ, Саудитска Арабия, Катар, Бахрейн, Дубай... И колко от тях станаха терористи, след като не им дадоха казани за варене на алкохол и не им построиха кръчми. Също и църкви. Докога ще викате на всеки мамун бежанец? Напълнихте Европа с тарамбуки, след като съсипахте икономиките на по-бедните страни. Скоро вместо пари можем да използваме листа, след като задокеанския балон се спука.
41
1
 
11
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Не с химическо а със ядрено оръжие трябва да ни тряснат брадатите за да се осъзнаят толерантните меки китки от европа.
40
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
янките създадоха терористите ..икст да разрушат европа
39
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ха така...Айде пак Америка, що не Русия
38
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ТЕЗИ САМОЛЕТЧЕТА,КОИТО ПОСТОЯННО КРЪСТОСВАТ НЕБЕТОКЪДЕ СЪС СЛЕДИ,КЪДЕ БЕЗ СЛЕДИ НЕ ПРАВЯТ ЛИ ТОВА ОТДАВНА?!...ЕЛАТЕ ДА ВИДИТЕ НЕОБЯСНИМОТО ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ВЪЗДУХА ВЪВ ВАРНА ДОРИ,КОГАТО НЯМА ТРАФИК/през нощта напр./ОТДАВНА МИ СЕ ИСКА ДА ГО СПОМЕНА! И СТАВАШ ЗЛЕБОЛКИ,ВИЕНЕ НА СВЯТ,ПОДУВАНЕ,ТРУДНО ДИШАНЕ И Т.Н.?!СИМПТОМИ ОТ РАДИАЦИИ ОТ ПСИХОТРОННО ОРЪЖИЕ,ОТДАВНАГОДИНИ!МЛАДИ ХОРА СЕ РАЗБОЛЯВАТ,УМИРАТКЪДЕ ИНСУЛТИ,РАК И КАКВО ЛИ НЕ ОЩЕ,АГРЕСИЯ,УБИЙСТВА,САМОУБИЙСТВА,ПОБОИЩА! КАКВО ПРАВИТЕ С НАС?!
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Номер 42 под "бг" - това еамериканско трoлчe.
36
0
 
21
 
! Отговори
Философ преди 7 години
Тия бежанци като ги гледам...само гледат за ЗОБАТ ...освен това приоритет им е да си купят хубави дрешки и обувки които да им стоят добре?!Не работят грам...И само гледат да издебнат някоя изморена жена която бачка на магазинче и да я трескат...
35
0
 
17
 
! Отговори
бг преди 7 години
Няколко дни преди химическата атака еврейския демон Лари Силвърстийн (ешкиназки сребърен камък) ще купи мястото и ще го застрахова от .......химическа атака.
34
1
 
20
 
! Отговори
бг преди 7 години
Израелските тайни агенти от Моссад вече изучават местата,където химическите оръжия трява да бъдат използвани.
33
0
 
23
 
! Отговори
бг преди 7 години
Следващият атентат в Европа ще бъде с химическо оръжие-ако европейските държави решат да създадат собствена армия,разделена от САЩ.
32
1
 
25
 
! Отговори
бг преди 7 години
В тази статия по никакъв повод не се споменава Джордж Сорос (неистински евреин),а трябва.
31
0
 
11
 
! Отговори
алтернативата е преди 7 години
до 37 да им бъдат анулирани паспортите и отнемано гражданството . така няма как да напуснат териториите на идил просто защото няма да имат легитимни документи за преминаване на границите.и за бежанци няма да могат да минат защото ще бъдат информирани граничните власти.
30
0
 
23
 
! Отговори
Еразъм преди 7 години
Не разбирам каква алтернатива има за върналите се в Европа джихадисти освен затвора. Не съм съгласна да бъдат записани като студенти, както са направили с войниците след Втората световна. Просто трябва да се обособят отделни затвори за тях, за да не вербуват криминалитета
29
0
 
13
 
! Отговори
Под фереджето преди 7 години
500 деца, родени от насилени жени Ракка, които са възпитавани като джихадисти. И какво е бъдещето на тези деця
28
1
 
20
 
! Отговори
И ди оти преди 7 години
Краварите и европейката "демокрация" инвестираха миларди,за да разкулачат Либия,Ирак,Сирия,Авганистан и пр., да наложат своята ценностна система и да заграбят ресурсите на тези държави.Ха сега кажете сладка ли е вашата попара?
27
0
 
18
 
! Отговори
странно преди 7 години
до 27 как вие чужденците сте се разтревожили какво става с България !!! гледайте си вашите страни а България е на Българите ! какво право въобще имаш да казваш колко да става една чужда на тебе страна ?? вдигай си раждаемостта в твоята си страна
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АБЕ НЕКА ГЪРМЯТ,ПОНЕ ЩЕ ИМАМЕ ПОВОД ЗА ПАРТИЗАНСКА ВОЙНА ОСОБЕНО ЗИМАТА КАТО СА НАКУП В.НЯКОЯ ДЮНЕРДЖИЙНИЦА.
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само стрелбата на месо и строгите мерки по границите ще решат проблема, като ги знам наще митничаре колко са алчни и подкупни ме е страх да си помисляя колко бусове с войска пристига.
24
1
 
5
 
! Отговори
До 28 преди 7 години
150000 са малко, поне 300000 трябват.
23
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е по границите да бъде разроложена обща Европейска Армия която да стреля на месо по нарушителите иначе няма да се спре.