ЕС ще умува за връзките с Русия, без да вдига санкциите

Скептични към удължаването им са Италия, Гърция, Кипър, Словакия, Унгария
27 сеп 2016 20:57, Елка Василева
163
ЕС ще умува за връзките с Русия, без да вдига санкциите
Снимка: архив, Reuters

Лидерите от Евросъюза ще обсъдят идния месец възможността да подобрят обтегнатите отношения с Русия в отговор на растящото раздразнение у някои страни членки от икономическите санкции срещу Москва заради ролята й в украинската криза.

Но засега, както се очертава, санкциите ще останат в сила, особено онези, които са свързани с Крим - черноморския полуостров, заграбен от Русия през март 2014 г., въпреки правните и политическите предизвикателства от запазването им, пише Ройтерс.

Поредица от разследвания на Ройтерс напоследък показаха как европейски компании, включително френската за търговия на дребно Auchan откриват начини да заобиколят санкционния режим в Крим.

Лидерите на ЕС ще направят преглед на отношенията с Русия на срещата на върха на 20-21 октомври в условия на влошени позиции за лагера на ястребите от решението на Великобритания да напусне блока и от увеличаващото се напрежение между Брюксел и националистическото правителство в Полша.

Сред страните, скептични към удължаването на санкциите, са Италия, Гърция, Кипър, Словакия и Унгария. Те желаят бързо възстановяване на бизнес отношенията с Русия, главния газов доставчик на ЕС, най-малкото, за да помогнат за преодоляване на бавния икономически растеж.

"Ще бъде все по-трудно санкциите да бъдат продължавани. Но това може да се направи, ако главните скептици бъдат убедени, че има други елементи в политиката на ЕС към Русия, не само санкции", заяви високопоставен европейски служител.

"Някои ще искат да се снижи бариерата пред Русия и да се даде сигнал, че ако Москва направи малка стъпка, ЕС ще е готов да нормализира донякъде ситуацията. Други ще искат вдигане на бариерата", каза друг европейски служител.

"В крайна сметка ще останем малко или повече на положението, на което сме. Предимството за онези, които настояват за облекчаване, е, че е необходимо единодушие за продължаване на санкциите. Но никой не иска да бъде сам в блокирането (на продължаването им). Различно ще е, ако няколко от тях излязат с обща позиция."

Взаимни интереси

ЕС наложи отначало санкции на Русия, след като тя анексира Крим след прозападното въстание срещу бившия проруски лидер. После съюзът разшири санкциите заради подкрепата на Москва на бунтовниците, сражаващи се със силите на Киев в Източна Украйна във война, при която бяха убити повече от 9500 души от април 2014 г.
Усилията за установяване на пълно примирие в Източна Украйна и за прилагане на по-широк мирен план са блокирани от много месеци и ЕС има някои нови идеи как да се оправи с Москва.

Санкциите включват забрана за пътуване и замразяване на авоарите на физически и юридически лица; ограничения върху отношенията с Русия в енергетиката, финансите и отбраната и върху правенето на бизнес в Крим.

Италия настоява за подробен дебат в ЕС за цената на санкциите, вместо да се прибягва до автоматичното им продължаване на всеки шест месеца. Икономическите санкции предстои да бъдат продължени в края на януари.

Страните, които са по-малко приятелски настроени към Русия, вече се съгласяват, че са нужни някои отстъпки за опазването на единодушната подкрепа за санкционния режим.

"Ние наистина се нуждаем от разговор за взаимните ни интереси с Русия, но като останем единни по отношение на санкциите", заяви един дипломат.

Германия, най-голямата икономика в ЕС, подкрепя този подход. Но при високата степен на недоверие между Брюксел и Москва ще бъде трудно да се постигне напредък дори в области, където те имат общи интереси като борбата с тероризма или наркотрафика.

Други идеи за подобряване на отношенията с Москва се отнасят до насърчаването на по-голямо търговско и международно сътрудничество. Но дълбоки разногласия между Русия и Запада за Сирия разкриват колко е трудно това.

Освен това изглежда почти невъзможно ЕС и Русия да успеят да решат различията си за Крим. Русия казва, че никога няма да върне полуострова на Украйна, а Западът отказва да приеме анексията.

Междувременно служители от ЕС заявяват, че са им известни случаи, при които европейски компании използват правни пропуски, за да продължат бизнеса си в Крим - както показаха и разследвания на Ройтерс, но добавиха, че това не подкопава по-широката политика на санкции.

"През цялата история сме свидетели на подмолни начини за нарушаване на санкции", каза служител на ЕС, който работи с Русия. "Но основните от тях са икономическите и най-важната цел е да останем единни за тях." 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още по темата: Русияессанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Т.е. загубиха пазар, но продължават с тъпотиите си.
103
1
 
32
 
! Отговори
русия=терорист преди 7 години
Ха честито на руските терористи!!!! Вече има заключение и Бокова няма да ги спасява..ха.ха На базата на криминалното разследване ние заключихме, че полет MH17 е бил свален от ракетна система БУК, серия 9М83, която е дошла от територията на Руската федерация, заяви ръководителят на холандското полицейско разследване Уилберт Паулисен. По неговите думи по-късно системата за изстрелване на ракетата е била върната в Русия.БУК, който е бил използван за унищожаването на самолета, е бил внесен от руска територия и Международната следствена група може да установи точния маршрут на неговото превозва
102
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
sikeres
101
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е че тези санкции навредиха много повече на ЕСот колкото на Русия!Русия се съвзе от тези санкции,започнаха много работи да си пройзвеждат сами,а не да разчитат на внос от ЕС и според последни данни руската икономика бележи лек растеж!А Европа започва да затъва!
100
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 142Амчи то тъкмо "вдовиците" от еуропката ривът! Каква я замислиха, каква стана!? Чакат Русия да се гътне, а........ха-ха....се гътва старата госпожа!!!! Вах, стана точно по руската пословица - искахме за по-добро, а стана както винаги! Нищо, не ривете, тя матушка Рус може и да е великодушна, може и да ви прости, ако разбира се не извършите още по-големи глупости! Тогава.....питайте Наполеончо и Хитлерчо....
99
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и аз умувам как да си направя двойна заплатата без да питам шефа, ама не става.
98
0
 
45
 
! Отговори
extremist преди 7 години
показаха и разследвания на Ройтерс, но добавиха, че това не подкопава по-широката политика на санкции.- РОЙТЕРС ДА ОБЯВИ ПУБЛИЧНО В КОЙ ТОЧНО МОМЕНТ РУСКАТА ГАЗ Е СПИРАЛА ДА ТЕЧЕ КЪМ ЕВРОПА....
97
1
 
50
 
! Отговори
extremist преди 7 години
Поредица от разследвания на Ройтерс напоследък показаха как европейски компании, включително френската за търговия на дребно Auchan откриват начини да заобиколят санкционния режим в Крим. НЯМА ТАКАВА НАГЛОСТ - Я РОЙТЕРС ДА СЕ ПООГЛЕДА ЗА ДРЕБНАТА КОРПОРАЦИЯ SIEMENS И ДА СИ НАПРАВИ СПРАВКА КОГА ИЗОБЩО СА СПИРАЛИ ДА ТЪРГУВАТ С РУСИЯ....СМЕШНИЦИ
96
0
 
52
 
! Отговори
extremist преди 7 години
ЕС ще умува за връзките с Русия - АКО ГО ИЗУМУВА КАКТО С МИГРАНТИТЕ ПО-ДОБРЕ ДА СПРЕ ДОКАТО Е ВРЕМЕ
95
1
 
43
 
! Отговори
А1 преди 7 години
Европейските политици изчакват да видят кой ще спечели изборите в САЩ!Всичко останало е празна риторика!
94
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЕС.
93
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе, Бочката защо се е обаждал на Путин. Да моли? Какво ще моли от Русия една просперираща евроатлантическа страна членка на НАТО и ЕС като България, защо се е обаждал Бочката? Или може би Бочката е заплашил Путин с нови санкции които ще наложи евроатлантичевска просперираща България членка на НАТО и ЕС ако Русия не върне Крим до една седмица.
92
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Русия не и дреме за ЕС. Никой в Русия не се интересува от ЕС и не говори за ЕС.
91
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо ЕС в момент когато се разпада, когато се тресе от кризи, от атентати, залят е от вълна бежанци, защо ЕС в този момент се занимава с Русия, с какво е зависим ЕС от Русия, че в критична ситуация когато е на смъртното си ложе, ЕС взел, че се загрижил за отношенията си с Русия? Що така, а?
90
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия и да не вдигне санкцийте и да ги вдигне, никой няма да забележи. Кой се интересува от нейните санкций.
89
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Клатят се докато опре ножа
88
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 123"... края на Путиновата ера се вижда!"---Те и на коча м ъдете се кл атят, кл атят ...
87
0
 
34
 
! Отговори
бг преди 7 години
Турския башибозук под Шипка е взимал по-високи заплати от Опълченците на Шипка (още един голям срам за Опълченците- не са говорили английски и не са членували в Масонски Ложета).
86
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Санкций вече обезкърви Русия, заплатите паднаха два пъти. Вярно е заплата на *** нарастна, но сега, като се о.*** в Сирия, ще му потънат гемиите.
85
0
 
33
 
! Отговори
kapitan pedko преди 7 години
dokato ymnite se naymyvat - lydite se nalydyvat - taka 4e ymyvaite po brazko -4e zalnavi maika posle .............